Wednesday, April 30, 2014

Elektrik Kena Potong. Kah Kah Kah.

Assalamualaikum.

Semalam petang lawak giler. I dalam kereta dah cakap dalam hati, ‘Sampai rumah nak kemas rumah lawa-lawa, nak basuh kain, lipat kain’. Memang bekobar-kobar infects masa dekat office pon macam cacing kepanasan sebab tak sabar nak kemas umah. Saiko kan? Ada orang sama macam I tak?

Sekali bila masuk rumah I tekan suis lampu tengok tak menyala. Ni mesti tendang ni. Ok takpe. Jadik McGyver sekejap. Amek kerusi panjat, pastu tengok dekat box suis tu. Apa orang panggil menatang tu? Tengok semua ok. Aik? Takkan la elektrik tadek? Tengok kat koridor elok je ada lampu menyala, tengok rumah depan pon menyala. Aje kacau, dengan henpon bateri kong. I pon naik lift, turun ke kedai bawah pastu pinjam tukang kedai Pakistan tu henpon untuk call Sazli.

Lelaju kunci rumah sebab dah gelap. I kan penakot pahet?

Sazli datang menyelamatkan I. Dalam masa 5 minutes dah sampai sebab time tu dia kat rumah Mak nak ambik Shein. I cek bil elektrik dekat mailbox and found out rupanya since Feb lagi bil elektrik dah kena RM200++. I pulak consistently confident bayar RM100 je every month and surat warning pon TNB hantar dekat mailbox yang dah setengah tahun tak cek tu. Memang hazab la.

Pastu kitorang kemas-kemas barang and check in rumah Bapak. Kah kah kah. Time mengemas barang-barang tu I ketawa je dengan Sazli sebab rasa macam kelakar pulak elektrik kena potong. Pasang lilin sorang satu. Sazli lagi la ngek sebab masa henpon dia habes bateri, dia pergi charge. Pastu pelik kenapa bateri tak naik. Haha. Kata dah kena potong elektrik? Tunjal nak?

Elektrik naik sebab aircond dah lama tak service. Sebab tu la bila aircond nak bagi sejuk dia akan work dua kali ganda. Tu yang elektrik melambung tu. Sebab banyak habuk. Sapa suruh tak service kan? So harini sebelum pukul empat kena pergi mana-mana kedai TNB untuk bayar bill and pukul 5-7pm dorang akan datang sambung balik elektrik.

Haha. Lawak je rasa. Tapi takpe la. Pengalaman. Orang zaman dedulu hidup tadek elektrik, pasang lampu gasoline pon anak 8. Apa ada hal? Kan? Ko plak ngada tak boleh tidur tadek aircond segala. Pang nak?

-EnD-

Shein pon extra happy la malam tadi sebab biasa kalau time malam lari-lari pusing meja setempat je. Malam tadi luassss je. Punya la happy sampai masuk dalam kain Maktok dia. Haha.



12 comments:

GREENJADE said...

hi salam kenal

hihihi tergolak den baca entry ni sbb pernah happend to me 2 3 4 hiks

ieda iedana said...

rambut nak belah tepi je. pastu gembira dapat main air. habis comel le tu? *caripasaldenganshein*

Chooyaya! said...

Greenjade : hi awak, salam kenal. 234 times? lagi otai!

Chooyaya! said...

ieda iedana : hahahaahha shein kata dia tak suka carik pasal ngan ongtue

chuya - the mother of A's said...

Aku kena air ari tu.. kuantan banjir. Kalut2 nak kemas g umah mentua kt kuantan, pastu tgk air xde. Xpela balik je sana.. bila satel, balik kl smula.. eh apsal air xde lg. Mak mentua ada ni.. tanya jiran elok plak dia ada air.. danggg... bape lama dah xbayar air. Kompiden air pree padahalllllllllll.... dah merasa air kena potong.

Aku g bayar online pepagi buta.. rupnya kalau online lambat. Bayar kaunter ptg terus sambung.. cittt... dah dabel bayar... skang ni bill air aku negatiff hinssssssss

Eh mcm blog aku plak

wana said...

Hi nayang. Bile nk candle light dinner lauk sambal air mata niiiiiii

ieda iedana said...

kaksu, ckp dengan shein, jgn nyombong sangat. takut nanti terkawin. macam zain dengan RCW. hahaha

Nur Alya said...

hahahahaha.org dulu takde letrik pun anak 8 kann.
nak tunjal Sue jugak laa.

Chooyaya! said...

Chuya : amboi komen, karangan terus. hahahaha.

Chooyaya! said...

wana : u la sombong taknak jmpa i. belanja i mille crepe lekas!

Chooyaya! said...

ieda iedana : choiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Chooyaya! said...

Nur Alya : sebab dulu tadek tv. orang boring taktau buat apa. main pondok2 je la. tu anak 8.

LinkWithin

LinkWithin