Tuesday, April 29, 2014

GEMOK

Assalamualaikum.

Frustrated bila timbang and tengok jarum makin naik naik naik giler and dah start saiko and Google. How to lose weight on 14 days. Haha. I am really fat. Lagi 2 more kg’s I dah dapat capai target yang pernah I capai 3 years back when I am really fat. Like a hippopotamus. Yes! Bangga giler!

I memang macam ni. Diet diet diet. Achieve target and lepas tu start makan balik tak sedar diri. Kata je nak diet tapi tengahari makan Nasik Arab. Malam makan burger. Usually memang macam tu. Susah nak maintain sebab I punya metabolism memang low. Jenis kalau tak makan beria and follow meal like breakfast, lunch, little snacks and dinner bagi la 2 weeks complete meal macam tu I easily can gain like 4 kg’s seriously.

Now pon since ada Shein I ambik dinner like 3 times je a week but as U can see now? A BIG FAT COW!

Kesian sangat dekat I. Bila tengok Dyba and Sarah makan macam onggiler but still kurus keding I rasa macam bengang tapi nak buat macam mana kan? Memang dah ditakdirkan tak boleh makan suka-suki kot? Nak nak dah tua bangka macam ni, metabolism dah low, nak bersukan pon macam tadek kesempatan so terima lah.

First yang I check untuk start diet is check BMI. Online. I dah check mine and you guys can check your dekat sini. Ok? Boleh check BMi, calories intake and etc.

Yang paling susah sekarang I nak tinggal is sugar. I am a big fan of dessert. Ni semua kawan rapat I tau I susah nak tinggal dessert. Tapi kalau rela nak badak forever boleh la makan ikut suka hati. U know now I dah capai tahap apa? Tahap dah frust dengan diri sendiri.

Dah la. Nak taip pon bosan. Tunggu la lagi sebulan. Kalau ada turun berat I share, kalau tadek ya udah. Malas nak pung pang segala. Dah la gemok, kereta pulak kena langgar. Apa la naseb. Naseb la ada Shein. Shein. Nak uweeeeet!


-EnD-


Kesian pokok tu kena tampung badak ni. Ni gambar 3 years back. Zaman terpaling gemok. Sekarang I sikit lagi nak sama berat macam waktu ni. I bangga sangat. Yeah!

22 comments:

chuya - the mother of A's said...

Hei hei gemok itu bahagia tau.. *denial mode sebab diet gagal*

A.L.I.N.A said...

kak su..saya pun tgh diet n baru try produk baru..gigih dok lwn sapa kuruih dulu dgn ayah saya..hahahaha

Chooyaya! said...

chuya : sambal air mata mana? sebab hot peppers kan? dia akan bg fat burn cepat. hahaha. nak jgk selit bab makan.

Chooyaya! said...

ALINA : email kaksu sekarang!

Jan@Afzan said...

Kan? Jan pun kadang2 frust jugak.. penimbang tak turun2.. sama mcm berat masa pregnant 4bulan..Kawan2 sekeliling semua jenis pemakan tapi tak gemuk...kena kawal makan & exercise lah (azam setiap tahun tak terlaksana). Salah sendiri...Bila check kat link Su bagi, lagilah stress bila kena label obese stage 1...pftttt

Tadi baca Fillanie punya blog pun cerita pasal berat badan...

I is stress!

Hameerul Ferzdous said...

xpatah keee dahan tu...bleh panjat pokok kelapa x.hahahaha

Chooyaya! said...

DIAM LA KO APAI!

Chooyaya! said...

jan : takpe. usaha sikit2 insyaAllah berjaya. kena kuat semangat. mcm su td kata je taknak dah makan oily la apa la. tp dah makan goreng pisang cicah sambal kicap. kthanx

cik allord said...

kak su,sama la kite konon nak diet,tp bantai grg pisang skali 5biji..hahaha..pastu stress..

sharika lincoln said...

Yes yes yes happy nyer ada geng gemuk bahahahahaha aku dh lama redha dgn kegemukan ni asal nk diet cm kesian kt diri sendiri pastu kengkonon ckp kt diri sendiri x per lah nti dulu kot2 pregnant rugi jer diet hahaha mmg x kurus lah kan....tp since mgu lepas cm ada kesedaran skit lah dh mula berdiet ala2 nak tak nak pastu mula lah mkn ubt2 pembakar lemak....harap2 membuahkan hasill

Aleeya Zailan said...

Tips diet senang je ni.... mkn je apa yg kite suke mkn
Tp make sure exercise! Jgn la buat diet express dgn mkn ubat itu ini. Lg cepat turun lg cepat la dia naik. Bdn kite terkejut2 dibuatnye nnt.

Aleeya amik masa sethn lebih ni nak hilang 8kg. Bayangkan. Huwaaaa


Lama giler.

ieda iedana said...

Kaksu jomla diet sama.... hari2 makan sambal air mata je nak bakar lemak punya pasal...huhu

Hani said...

gemok tapi ada beemer okay la tu okbai

Chooyaya! said...

cik allord : ha a. biasanya mmg kalah ngan goreng pisang yang cicah sambal kicap. kan?

Chooyaya! said...

ika lincoln : ko kemain kan suka kalaua da geng? hahahah. berat aku dah 66 ika! sama berat macam masa lepas bersalin and lagi berat masa dalam pantang. aku dpt 60 blk pon dah happy. aku tgh usaha keras ni. mcm biasa. aku mmg jenis needs sugar, kalau tak melepek. tak larat!

Chooyaya! said...

Jan : kalau ada geng ramai2 gemok ni kiter rasa best la sikit sebab ada geng. hahahaha.

Chooyaya! said...

Aleeya : nak exercise bila bekerja ni mcm tak cukup time la leeya. su kalau ada chance nak je seharian duduk gym. mmg suka exercise tp masa tu. tak mengizinkan (alasan)

Chooyaya! said...

Hani : sapa sapa sapa pakai BM?

cik allord said...

kak su,tu mmg mkn tahap nak terbang kalu mkn cecah xmbal kicap,blh turun beli lagi rm2 makan smbil gosep..perghh..layannn..ahahaha

ecah khalili said...

kalau la dahan tu boleh berkata-kata..haha..cabutttt..

sharika lincoln said...

Su aku mmg suka azam aku nak dpt 60kg pon dh setengah tahun x tercapai2 lg ...padahal gym sebelah opis jer...tp aku segan hahahaa sebab aku kan dh jd ustazah pilhan hahaha ...su ko jgn ah stress sgt lg ko stress lg ko kuat mkn tanpa disedari.....kita ni pompuan kadang2 ada hari tu badan tiba2 nmpk bulat semcm sebab nk period selalu jd cm tu....nti bila dh period ah ok lah tu....

mizajasni said...

kak su buat 13 days royal danish diet. mmg kena strict ikut jadual yg dia bagi. boleh hilang banyak! hehe

LinkWithin

LinkWithin