Monday, February 27, 2017

Sembang Petang Pasal Makan (Lagi)

Assalamualaikum..

I kan, kalau pergi carnival makan-makan, I agak I ialah diantara yang  banyak spend duit. Sebab I jenis tak boleh nak tengok makanan. Asal nampak sedap beli je. Padahal nampak sedap bukan tentu sedap. Macam tadi dekat carnival usahawan offce I ni, I tengok gambar Banana Shake dalam botol nampak sedap, sekali order rasa kelat esen vanilla. Sendawa pon dah bau vanilla. Kaklong lagi bongok, ‘Kenapa air nenas ni tadi aku rasa macam pisang?’ Dah kata Banana Shake, celah mana nak rasa nenas entah? Bila orang cakap, ‘La memang la rasa pisang sebab BANANA SHAKE’. Lepas tu dia cakap, ‘Lain kali cakap la pisang. Eeeee kenapa ko bagi aku air pisang? Uweeeek!’  Hahahaha. Ko kenapa Kak? Mabok ke? Shein pon tau BANANA = PISANG. Hahahaha. Dulu masa bujang I duduk dekat Setiawangsa. Bazaar Ramadhan jalan kaki pon dah sampai. Hari-hari penuh tangan kiri kanan dengan makanan yang end up masuk tong sampah tapi tak pernah serik sebab esok akan beli lagi. Bukan apa, nak cari yang berkenan dek tekak bukan senang. Tu yang terpaksa beli hari-hari (alasan). Kata la kalau I dah jumpa yang jual sedap atau memenuhi kriteria, memang yang tu je la I ngadap sampai ke sudah. I akan beli yang sama je. Macam kalau bulan puasa kan? I akan berbuka dengan air cincau sahaja. Kedai yang sama. Pernah la tukar minum air lain macam katira kan? Tapi lepas tu menyesal tak minum cincau. 


Sebesar-besar Food Court Pavilion, 8/10 visit, I akan makan Char Kway Teow ni. Selebihnya Yong Tau Foo atau Ayam Penyet. That’s all. Padahal Food Court Pavilion ni punyer la luas.



Sama jugak kalau makan dekat restaurant, I akan order yang sama je. Macam hidup takde variety tapi kalau I pilih yang lain, if tak sedap nanti mula la menyesal. Sama macam konsep makan dekat VS haritu. Menyesal ambik Ribeye. Kalau dekat Pasar Malam dekat Jengka pulak, I akan beli Coconut Shake, Sata dengan Keropok dekat tempat yang sama je. Makanan lain pulak tengok lah kalau ada mood and nampak sedap baru beli. Tu jadik macam tu sebab tempat dah familiar. Cuba ko kasik tempat baru, memang balik penuh la tangan kiri kanan dengan makanan sahaja. Konsep dia, beli dulu. Makan atau tidak tak payah fikir. Tapi tu la, membazir amalan syaiton. Masuk dalam peti ais lama-lama pon InsyaAllah akan berkesudahan di dalam tong sampah. Susah kan nak cari makanan yang sedap sama macam kita expect? Kekadang menda simple macam Air Mango kan? Pooooon ada jugak yang tak sedap. Tawar la, tak pon paling busuk owner restaurant blend dengan kulit-kulit yang hijau tu. 


Dekat Dotty’s ni pulak I datang untuk meeting dengan Anny je (sekadar gambar hiasan) Haha.

Dulu suka la dengan dia punya Salted Egg pastries. Yang donut tu macam manis sangat pulak. I suka dia punya croissant, tapi now croissant dia dah tak buat dah. Si Anny suka je. Setiap kali datang dia akan order Salted Egg Doughnut dengan Salted Caramel Doughnut, coffee dua cawan, air kosong  2 cawan. If breakfast pulak dia suka egg benedict. Sekali makan I suka, dua kali makan dah muak. Si Anny pulak boleh makan ratus juta kali egg benedict dekat sini. Dia tak kisah. I pulak memang order hot chocolate je. Pastries dia dah lama tak makan. Kata Anny, dia la paling bahagia dengan makanan dekat Dotty’s ni while I pulak krik krik krik. Sebab tu la kalau cakap bab makan ni susah nak cakap. Ada yang kena dengan tekak kita, but ada yang tak. Ada jugak café yang I sampai taktau nak order apa sebab rasa macam semuanya tak best I. Semalam I makan Tortilla Chips dengan Guacamole dekat Juan Valdez Intermark, Jam tu la tekak nak makan Tortilla Chips dengan Salsa. Naseb baik la dekat Intermark ada Jaya Grocer so boleh beli terus Salsa and malam tadi jugak, bersila depan tv layan makan Tortilla Chips and Salsa. Terfikir, boringnya hidup orang yang makan Tortilla dengan Guacamole tapi sebenarnya orang yang suka Guacamole tak suka pon salsa and cakap sapa makan salsa hidup dia boring.

(Untuk Mak, nanti minggu ni Not tunjuk apa tu Guacamole dengan Salsa ok? I tau you nganga je baca entry ni sebab tak faham apapa. Ok la I letak gambar bagi you paham ok? Sweet tak I?)


Ni Tortilla Chips. Sebut dia tor-ti-ya. Asal dari Mexico diperbuat dari jagung. Potong bentuk wedges macam ni. Jenis goreng pon ada, bakar pon ada. Pilih nak mana satu. 


Makannya dengan Guacamole. Buat dari avocado, tomato, peas, coriander and ada macam-macam version resepi dia.

Yang I suka makan tortilla chips ni dengan salsa. Salsa ni masam+pedas baru la layan. Buat dari tomato, cuka, pickled pepper. Sebab tu rasa dia masam+pedas.

So senang cakap, makanan ni apa yang kita suka makan belum tentu orang lain suka makan. Topic makan tu pon dah global sangat dah. I kalau berborak dengan orang yang suka cakap pasal makanan boleh layan jadik geng terus la pendek kata. Hahahaha. Semenjak Mr David cakap pasal keburukan MSG, Oyster Sauce, Process Foods ni I jadik seram dah tengok kalau orang masak pakai banyak bahan perisa and oyster sauce. Sebelum tido, I suka la layan video masak dekat IG (orang sebelum tido baca quran, ko layan video masak). Tengok ada sorang wife celebrity ni suka masak tapi setiap masakan dia wajib letak sos ikan, sos tiram dengan kicap. Wajib. Hatta dia masak lemak kuning udang, sambal ponnnnnnnnnnn dia letak sos tiram and kicap manis. Whyyyyyy???? I cannot brain this.


Ok last but not least, jangan lupa untuk join kelas BASIC MAKEUP WORKSHOP BY ANS BEAUTY AND KAAY COSMETICS OK? Masih ada seat but very limited. Apapa WhatsApp 012-9184042. RM160.00 je untuk belajar dapat ilmu, dapat product bernilai lebih RM150.00 and hi-tea + jumpa Siti Nohalijah.


-eNd-

2 comments:

Nana said...

Mcm tau je sis wife celebrity tu. i pun cannot brain sejak menjak start eat clean ni. Yg i penah tengok dia letak sunquick dlm one of the menu. Baik pakai braggs liquid aminos tu instead of sos tiram. Tapi suka la tgk dia masak2 sbb ketagih tgk vid org masak2 ni

may.bee said...

bini celebrity=bini fad bocey kan kak su?hahahaha