Tuesday, October 24, 2017

Buat Sendiri OK? PLEASE.

Assalamualaikum..

Semalam I buat Sandwich tapi guna Croissant. Sazli suka la makan Croissant and roti-roti ni. If pergi makan dekat Hotel, usually dia akan ambik bread + butter dulu baru makan yang lain. Penutup pon makan bread + butter jugak. Kekadang croissant tu tak payah apapa inti pon dia suka, cukup makan with butter je. If nak buat sandwich untuk Sazli semua dia suka asalkan jangan Tuna and jangan masam. Lepas tu takyah basah-basah meleleh sos segala and no Tomato slice inside. Dia suka yang kering-kering je. Sos cili takyah letak langsung pon takpe. Kill the taste kata beliau. Macam Kaklong and Intan, dia suka sos meleleh-leleh. Dyba mana ada dia makan je, tak susah nak jaga. Tu kekadang I pon naik confuse macam mana nak buat sandwich ikut preference masing-masing. Usually if buat untuk Sazli I buat la lebih untuk The Girls. Dorang pon dapat rasa + I ni kalau buat apapa tak reti nak buat kuantiti sikit. Mesti macam nak makan sekampung. Ni Kakyang yang mengandung tu, dah 2 3 kali mintak tapau some Egg Sandwich untuk dia. Nanti InsyaAllah dalam this week la buat untuk Kakyang. Iyan iyeeeeeeeer. Actually nak buat sandwich ni tak susah pon. Senang sangat. Tak ambik banyak masa pon. Macam semalam I buat chicken meatloaf + eggmayo. Letak salad banyak-banyak dah rasa macam makan pokok (dah macam kambeng dah). Tapi sedap la. Murah pon murah. Beli bahan, lepas tu buat je sendiri dapat makan ramai-ramai lagi meriah. Ni kalau dekat Delifrance dah berapa RM dah ni. Korang kalau rajin, boleh ikut macam I buat ni ok? Simple je. Sambil goyang tetek pon boleh buat. Hahahahaha.



Letak gambar ni dalam IG Story lepas tu ada orang cakap ‘Pinggan macam pinggan kat rumah, takkan buat sendiri kot?’ Jawapan : PLEASE (Short, Deep and Strong). Hahahaha.


Balik dari Ampang Point beli barang dekat Giant and Croissant dekat Pie Shop (tak sure apa nama dia tapi kedai tu kecik je dekat Groud Floor). Lepas tu sampai je rumah terus prepare untuk Sazli. I buat egg+mayo guna Eggs yang dapat masa kenduri Kak Cik (Adik Apis) yang kitorang pergi Sabtu lepas dekat Sri Kembangan. Egg tu I campur dengan mayonnaise and black pepper je. Belah dua croissant, panaskan atas pan. Lepas tu sapu butter and letak salad. Letak egg mayo and chicken meatloaf dua keping + cheese slice 2 keping. I drizzle sikit dengan Sos Cili. Siap! Less than 10 minutes. Sazli suka Onion tapi I tak suka, so I tak letak. Walaupon I tak makan tapi I taknak letak jugak. Punya busuk perangai. Hahahaha.


Ni esoknya I buat lebih untuk bebudak ni. Buat sama sebijik macam Sazli punya last night tapi sayur lebih. I letak tomato and zucchini as well. Meriah benar. Dah macam hutan dah I tengok.



Potong 2 sebab gemok sangat. Isi dalam dia tak nampak sangat tapi I rasa, if guna Chicken Meatloaf ni takyah letak menda lain pon dah ok. If korang tak suka telur, cukup sapu je croissant tu dengan butter and mayonnaise sikit. Kang letak banyak sangat kan gemok baru tau.


Wuuuu meriahnyaaaaaa.

Nanti Kaklong cakap nak Chicken Mayo sandwich pulak. Ewahhhhhh order je eh? Tapi sebab sayang InsyaAllah kalau ada kelapangan I boleh je buat. Nanti kita makan sama-sama. Croissant yang I beli tu sebesar penampar buaya, macam besar sangat. If dapat yang size half of that cun. Dekat KLCC ni ada bakery dalam Isetan. I tengok banyak roti dekat situ. Cold Storage ada jugak tapi tak banyak choice. I ingat nanti bebila nak cuba la pulak buat roti sendiri guna bread maker tu. Tapi kalau beli macam lagi senang je. HAHAHAHAHAHA.

-eNd-

No comments: