Assalamualaikum.
Sapa penah makan gulai tunjang?
Biasa gulai tunjang ni ada dekat mana-mana kedai minang.Tempat terpaling
favorite yang I selalu pergi dekat Kampung Baru tu. Tepi jalan. Kat situ harga
dia stendet KLCC tau? Sekali makan sekali dengan air RM12 - RM16.00. Tapi puas hati.
Biasa kalau nak makan kat sini bebudak ni cakap, ‘Kaksu, jom makan tayar
basikal’. Sebab rasa gulai tunjang ni
sebenarnya tadek rasa. Macam jelly kenyal-kenyal so basically macam kunyah tube
basikal. Paham? Tapi layan pejam-pejam mata. Paham tak? Tak paham sudah.
Selain dari gulai tunjang ni,
kitorang suka makan ayam kampong. Harga dia RM6.00 seketul. Ada dua jenis. Satu tu masak berlada. Dengan
lada besar yang dia tumbuk/blend kasar and satu lagi dengan sampah sarap. Macam
masak rempah tapi tadek la pulak over rasa rempah. Entah apa nama dia. Biasa
Kaklong cakap, ayam sampah sarap. Haha.
Pastu ada jugak anak belut goreng
rangup. Yang ni I tak makan. Sebab rasa macam Fear Factor. And ada rasa tak
sampai hati. Kenapa ko kecik-kecik je lagi, masih mumayyis dah kena goreng
macam ni eh anak belut? Sian sangat. So kalau kesian, mana boleh makan. Lepas
tu ada air avocado. Terpaling sedap I pernah rasa so far. Makan gulai tunjang
dah sama macam makan lemak sesajer. Campur pulak air avocado yang berlemak.
Perrgh. Memang kalau komplen gemok aku tampar jer.
Air avocado kitorang cakap air
avocoda. Sebab Makcik Intan la yang confident mintak ‘Bang, air avocoda ada?’.
Haha. macam-macam jenis orang konfiden dalam dunia ni. I pun tak paham. So U
guys, if ada yang taktau nak makan apa tengahari ni. Makan la kat kedai minang.
Ok?
Sekarang pukul 9 pagi. Nak makan
pukul 1.00pm. Bladihel! Lambat lagi. Okbye!
-eNd-
Perrrghhh. Sumpah Pah! Abang tak carik lain. **Telan ailio
Gulai Tunjang aka Tayar Beskal
Anak belut goreng. Fear factor sangat
Hello sayang!
jus alpukat suh intan sebut tu pulak..heheh..nak tunjang ..sedap woooooo
ReplyDeletebelut tu mmg menakutkan nak makan. memula baca ingat potong-potong, dalam gambar tu sekor sekor dengan mulut ternganga.... wwwooooooooo
ReplyDeletekak su ada lagi satu daging yg macm akar kayu tu.. yg sekeping charge 5rm. sumpah intan tak nak amik da daging akar kayu tu.. amik nasi ngn daging charge 15rm.. menyentan nyentan nak bayar harga daging tu.
ReplyDelete*tolong edit entry ni.. Plsss masukkan cite pasal daging akar
astaga yg ternganga tu mulut dia ke apa.. aaaaaaaa mak bapak belut pun takleh nak makan, inikan pulak bebi belut.. aaaaaaaaaaaa *lari lintang pukang sambil geleng pala*
ReplyDeleteMimy : Memang sedap gilerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
ReplyDeleteFelis Domestica : Sian baby belut tu azaaaab kena goreng sampait ernganga mulut.
ReplyDeleteAnna Dayana : Yang tu nanti kiter up entry lain. kena ajak kaklong sbb dia yg suka makan kayu tu
ReplyDeletechuya : itu la dia hazabedah kena goreng. sian dia.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteSue, akk pun suka..mabeles alpolkat dia..apa? tayar basikal pun tayar basikal lah..janji melelat celah gigi akk yg berlapis lapis ni..ada mak keshah..cuma anak belut tu je akk tak shentuh..skery sgt..bila rasa2 bnyk duit mmg inilah tmpt akk menjamu selera dgn abang boyan akk tu..😁
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteAs SAlam Sue
ReplyDeleteJenuh nak paham apa menda lah gulai tunjang ni.. kami kat kedah dok pagge' gulai dagin nombot 2... kawin plk org melaka, dah dapat nama baru:dagintetel.. sedap klu masak asam masam n tak pedaih sgt...
Haris Zuhaina - Sorry nyampuk, i di melaka, tetel tu lelemak urat bahagian badan, lembut.. tunjuang tu lebih pada otot kaki. kelantan panggil keting.
ReplyDelete