Assalamualaikum.
Hari semalam I buat kway teow goreng
kerang extra sebab sakit hati kalau makan kat kedai nanti sepinggan dia bubuh 3
ekor kerang je. So baik buat sendiri. Puas hati sebab nak makan kway teow kena selak kerang. Paham? I dah share resepi dekat sini tapi sebab
baik hati I copy paste and share lagi sekali. Harap semua pon gembira and anda
semua bolehlah mencuba resepi ini dirumah. Cecece.
Keow Teow Goreng Kerang Kompem Sedap Punyer *thumbs up
Bahan-Bahannya. Jeng Jeng Jeng!
1. Keow teow (I biasa suka guna yang kurus sikit tu) Sebab dalam
otak dah set, makin besar size bukaan keow teow, makin menggemukkan. Boleh?
2. Bawang besar, bawang kecik, lada kering rebus yang diblender
together forever
3. Kicap manis cap kipas udang merah (ingat!), sos cili, sos
tomato, sos tiram, sos ikan 5 titis sahaja
4. Cube ayam
5. Taugeh
6. Tulur (ane, roti canai sato!)
7. Daun Kucai
8. Kerang Kerang Kerang (Beli yang dah siap kupas, senang sikit
nak buat kerja) Kalau rebus sendiri, kopek sendiri, dikhuatiri yang masuk mulut
lagi banyak dari masuk kuali.
9. Kasih sayang (wah, kelasss kau maria!)
Cara Menghasilkannya/Memasak/Membuat
1. Buat scramble egg. Ketepikan. Jangan peramah-peramah nak
hancur-hancurkan sangat telur tu. Hancur-hancur ayam jer.
2. Panaskan minyak (Eh, tadi dalam bahan-bahan tak tulis minyak
pon padahal) Tumiskan la dulu bawang kecik, bawang putih sampai la garing
sedikit. Ni petua nak kasik sedap ni. Jangan pandang sebelah mata pulak. Hai
susah la macam ni. Garang sangat tukang masak?
3. Bila dah garing dan berbau wangi, baru la masukkan
bahan-bahan yang diblender together forever tu. Sampai la pecah minyak.
4. Pastu masukkan sos tiram, kicap, sos tomato, sos cili. Kicap
mau lebih tau? Baru hitam lazat pekat berkilat.
5. Masukkan cube ayam and perasakan la mengikut citarasa
masing-masing sebab rasa itu sebjektif. I suka bubuh gula. Kasik manis sikit.
Tapi jangan la ko bubuh sampai manis macam pengat pisang.
6. Masukkan kerang. Kalau suka daging, boleh jer. Tapi masukkan
awal-awal tadi la. Untuk makluman, I tak suka fish cake, fish ball. So, taknak
masukkan. Pastu Mak komplen, 'ko ni, menda tu pon tak makan, macam orang
kampong'. Amboih. Berani dia. Ni sapa yang orang kampong sebenarnya ni? **petir
7. Kepekatan kuah berdasarkan pada citarasa masing-masing. I
suka becak-becak. Awww!
8. Masukkan keow teow. Kacau sampai sebati
9. Last sekali, tutup api and masukkan scramble egg, kucai dan
taugeh. I suka matikan api baru masukkan sayur-sayuran pasal nanti lecur
sangat. Tak rangup. Tak suka tak suka.
10. Sedia untuk dihidang. Hiaskan dengan daun sup, bawang goreng
dan cili merah potong kalau merajin.
Masa kupas kerang kan? Mak la. Bila nampak kerang paling besar dia cakap oooo ni Bapak kerang. Nanti lepas tu ada pulak Mak kerang, Abang kerang, Kakak kerang. Yang paling kecik cicit kerang. Pon boleh la Mak. Layankan ajer la. Mak tak kasik bubuh garam langsung sebab kata dia, dia tak tahan masin. Pastu dia cakap, Mak Itam kata kalau masak kway teow takyah bubuh bawang putih. Pastu I cakap, 'Ni resepi I la. U ikut je I punya arahan'. Pastu kata Mak. BAAAIKK. Malas nak layan la tu. Haha.
-EnD-
Kway Teow Goreng Kerang. Slurp!
suke kuey teaw ( slalo knpius nak eja)..Kasi byk taugeh,, byk kuchai,kerang..nyum3!
ReplyDeleteterliur aglio olio oil of olay semua terkeluar la..
ReplyDeleteNAKKKK!!!
ann : ada yang tak suka sampah sarap dalam ni, semua kuis ketepi.
ReplyDeleteIntan : JUMAAT NI KAN????
ReplyDeleteRini nk screenshot resepi nie!!asal nk kueyteow je cri resepi awak nie..ahahaha...mmg sdpla weyh..smpai jiran suh masak lg..adoii..sok nk masak tuk sahur..ngidamla..tqvm coz being 1 of person yg mampu penuhi selera tekak i..��
ReplyDeleteNak tanya, kuew teow kena tos ngn air / air panas dulu ke???
ReplyDeletenudra shafini : give me five! kalau rumah dekat ampang, hantar la semangkok dekat sini
ReplyDeleteunknown : tak payah. nanti lembik sangat. just basuh biasa jer
sekarang jgk pg kedai cari bahan..
ReplyDeletetrimas... dah terbukak minda mcmanan nak buat kotiau grg... trimas skali lagi....
ReplyDeleteHaha....awakni (xmo guna ayt u u sbb i duk kg je) da kaweng ke blom ni.. ;-)
ReplyDeleteKerang tu nk kena rebus dulu x?
ReplyDeletehahaha..good receipe utk berbuka puasa.
ReplyDeleteHari ni nak try masak kuey kerang goreng ala Chooyaya.
Terima kasih for sharing.
Salam Ramadhan 2017.