Assalamualaikum
Sebab semalam ada permintaan resepi ayam goreng
daun pandan tu, so today I share la resepi dia. Simple and sedap. I suka. Dulu
tak suka sebab pemalas nak bukak balutan daun pandan tu. Tapi sekarang dah suka
sebab lepas tangan pijar 4 jam, I lebih hargai dah ayam goreng pandan ni. Haha.
Bebel-bebel masa balut daun pandan tu. I kata pada Kaklong, ‘Kak, lepas ni
kalau ko nampak ada ayam pandan ni jangan lupa ambik 8 terus letak dalam
pinggan’.
Ada orang balut dia molek-molek macam buat sarung.
Kitorang balut bodoh macam tu jer sebab senang nanti nak makan. (Read : Malas)
Haha. Untuk nampak balutan tu elok, side daun yang licin tu menghala keluar
tau? Sebenarnya nanti kalau dah goreng tadek beza pon kilat ke tak, tapi
presentation sebelum goreng itu penting. Untuk memotivasikan diri supaya lebuh rajin masak. Cecece.
Kalau malas nak balut pandan or tadek source,
goreng macam tu sajer pon sedap jugak. Yang baru angkat dari kuali tu, sekali
dengan serdak dia, gaul dengan nasik panas + kicap kipas udang merah, perggghhhh pengsan. Dah.
Jangan cakap banyak, check out resepi ni ok?
Bahan-bahan
- Ayam seekor (potong la 20 senang nak balut)
- 10 ulas bawang merah atau 2 labu bawang besar
- Selabu bawang kecik
- 10-15 tangkai cili kering kisar (Rebus dulu)
- Seinci halia
- Seinci kunyit hidup
- Sesudu jintan manis
- Sesudu jintan putih
- Sesudu ketumbar
- Gula/garam/ajinomoto (optional) secukup rasa
- Daun pandan and pencungkil gigi
- Minyak
Cara
membuatnya
- Blender semua bahan kecuali ayam, daun pandan dan minyak la obviously. Tampar kang kalo ada yang blender dengan ayam sekali. Bubuh air sikit je. Cukup-cukup untuk bagi semua bahan hancur Jangan banyak air nanti tak syiok sebab cair.
- Perap bahan blender tadi dengan ayam. Perap at least sejam la. Lagi lama lagi bagus sebab dia dah meresap dalam ayam so lagi sedap.
- Pastu balut dengan daun pandan and cucuk la dengan pencungkil gigi untuk bagi balutan tu tak terbukak Panaskan minyak and lepas tu masukkan la ayam. Goreng sampai garing macam goreng ayam biasa tu.
- Maaaaaakaaaaaaaaaaaaaaaaan!!
Ayam Goreng Pandan
Senang jer kan nak buat? Ada orang suka la kalau
nak letak madu tapi I tak advice sebab nanti dia jadik kaler hanget.. So tak
best. Ingat. Presentation tu penting. Hahaha. Biasa kat restoran Thai banyak
jual ayam pandan ni. Sazli suka giler. Nanti boleh la bekalkan dia dengan ayam
ni bawak pergi kerja. Pastu letak kicap dalam plastic. Makan dengan nasik. Dah
tu je tak payah lauk lain. Sedih giler satu lauk je. Haha.
Tapi Sazli tu bagi la apa jer, semua dia kata sedap
and semua dapat reward kiss lepas dia makan. Dia really appreciate apa I masak.
Itu sebab I suka masakkan dia and bagi dia makan. Tak pernah komplen apa.
Mungkin I masak betul sedap (podah) or maybe sebab dia hargai usaha I memasak.
Mana-mana la. Janji I tau bulan 10 birthday I ni dapat Prada. Tu jer. Kbai.
-EnD-
P/s: Petua nak hilangkan pijar tangan ialah samaada ramas tangan yang pijar tu dengan hampas kelapa or lumur dengan minyak masak. Biarkan 10 menet lepas tu lap je. Nanti dia ok. Kalau tabah jugak nak tunggu 4 jam pijar baru nak hilang pon ok jugak. Baru adventure. Or boleh la pakai saring tangan plastik untuk elak rempah lada semua tu kena kulit. Tapi tahap pijar dia wa cakap lu babe, sekandang babi keluar. Hilang pahala masak untuk suami awal-awal tadi. Haha.
As Salam Sue
ReplyDeleteOh TQ TQ TQ SSgt ni...
Lawakla kak sue ni. Kalau pijar tangan, selalu saya sapu minyak panas jek. Minyak panas yang buat urut tu tau, bukan minyak panas baru lepas goreng ayam. Hehehehehe
ReplyDeleteharis zuhaina : nak uweeeeeet
ReplyDeleteNoni : kaksu guna minyak masak tu je. laaa kena guna minyak panas ke sebenarnya?
ReplyDeleteSalam sis, suka ayat sis kat cara membuat no 1. tu...nak tergelak pun ada...huhu tq for sharing:)
ReplyDelete