Assalamualaikum..
I rasa macam dah 18 tahun tak makan dekat Ozeki. Ni
dulu ialah one of my Japanese friend favorite restaurant kalau nak dinner. Duluuuuu
waktu tu I tak pandai appreciate lagi Japanese food, sushi sashimi semua ni.
Makan pon tempura dengan teppanyaki je. Menyesal! Waktu tu Fuke-San bawak I makan
dekat sini sekali dengan Kaklong and Kakyang. Kaseh pon ada dalam syurga sebab tak wujud lagi.
Tingat lagi Kaklong ada makan escargot kot? Ke
scallop tempura entah tapi letak dalam shell siput. Besar je siput tu. Macam
siput babi pon ada tapi dia dah basuh bersih-bersih la and kaler putih. Hahah. Tapi bukan
tempura siput babi cuma bekas yang dia serve tu agak exotic. Tapi jangan risau
sebab kiter tak makan pon cengkerang siput tu, ko gile? Hahaha.
Dalam banyak-banyak dish yang I makan, terpaling I suka
and teringat (time tu dah boleh accept sikit-sikit sashimi) is new style
sashimi. Kalau Fuke-San sebut, niur stai-re sashimi dengan pelat-pelat Jepun
dia tu. Perrrrrghhh sedap nak mampos. Dia hiris nipis-nipis ikan salmon, tuna
etc macam Carpaccio lepas tu drizzle with garlic chips, scallion, olive oil,
pink peppercorn and macam ada rumput rumpai alfalfa and ada rasa masam-masam
sikit. Perrrghhhh… Ambik salmon, balut dengan those ingredient lepas tu telan.
Rasa bawang putih goreng + salmon and masam-masam kuah dia macam heaven! It just blow in your mouth!!
I memang highly recommended this menu untuk sesapa
yang suka makan sashimi. Tak pernah lagi I jumpa Carpaccio/sashimi yang sesedap
ni dekat mana-mana restaurant. Only at Ozeki. So sapa nak belanja dinner for
birthday I sila buat appointment dengan PA I Intan. OK? Thanks.
-EnD-
New Style Sashimi at Ozeki. Taken from here.
Close up
ala mane cite legoland...
ReplyDeletehahahaha bak sini duetttt .. baru belanjaaa
ReplyDeletelama sgguh tak mkn sashimi neh aduhaiii
Izzan Yong Rosdin : dah ada kan? heeee nak uweeeet
ReplyDeleteEda : jom la eda. ko dah kompang bezaman dah lama tak makan sashimi