Assalamualaikum..
Bertemu kembali semua pemirsa Chooyaya Secret
Garden bersama saya, Mbak Suraya dalam rancangan ‘Apa mau makan dong di Indonesia?’ Hahahaha. Teruk jadik Mbak. Tak
menahan. Kan semua orang tau sekarang I meroyan makan Indonesian Foods? Taktau
la sampai bila nak bosan. Ayam penyet la, Lele penyet la, Satay Madura la and
now Pempek pulak. Macam-macam hal. Jangan la korang tu lucah sangat bila dengar perkataan Pempek ni. Makanan ok? Bukan
Pepek pon. Dush! Hahahaha. Bahasa Indonesia ni memang tau? Suka buat kiter Malaysian blushing.
Kata KakLong, masa dia pergi Tangkuban Perabu dulu, Pak Supir dekat sana bagi
arahan dekat dia macam ni masa nak amek gambar asap dari Gunung Berapi.
‘Mbak, ambik
photo biar tungging. Nampak seperti asap keluar dari pantat’
Ha mampos. Hahahaha. Kata Kalong dia ketawa sampai
sakit perut, meleleh air mata. Orang Indonesia sebut Pantat. Malaysia sebut
bontot. Sebab tu kalau tengok iklan cuci pinggan dorang, dorang akan sebut, ‘Membasuh bersih pantat kuali sehingga
berkilat’. Ajer mampos kuali pon ada pantat. Ada jantan betina ke apa?
Hahahahahaha. Takper la, tolak tepi la pasal Pantat Kuali, asap keluar dari
pantat what-so-ever or pasal Jerebu yang melanda Malaysia sampai viral #thankyouIndonesia
dalam Instagram. Yang penting, I loveeeeeeeeeeeeee Indonesian Foods! This time,
boss I bagi lagi Pempek Palembang masa dia meeting dekat sana.
Puas I makan sorang-sorang. Ada balance lagi
separuh dalam esbok, nanti balik karang nak goreng lagi la sebelum Sazli nampak
and musnahkan semua dalam perut dia. Hahaha. I start suka makan Pempek ni masa
my Indonesia Friend yang belajar dekat sini dulu bawak I makan dekat satu
Indonesian Restaurant (nama restoran dah lupa) dekat Sunway. Lepas tu, masa I
datang rumah dorang, dorang bagi I makan yang dorang buat sendiri. Rasa kuah
masam+pedas+manis gula kabung sangat la memikat hati. I suka giler. Waktu tu
tahun 2005, mana la ada lagi segala-mala Ayam Penyet Wong Solo bagai dekat KL ni.
Pempek Palembang dengan kuah dia yang sedap gilers! Tu yang kuning-kuning tu ialah telur ye?
Actually nak makan dia, if yang dah siap pack macam
ni korang kena kukus and kena bancuh kuah dia dengan air suam. Nanti kuah dia
cair and consistency macam kuah popia tu la lebih kurang. Tapi I do it my way.
I goreng semula, lepas tu kuah dia I cicah je macam kuah keropok. Poooon sedap!
Sebenarnya malas nak bawak keluar tempat pengukus lepas tu nak tunggu air
panas, dah bila yang boleh makan? Kalau goreng lagi senang. Panaskan mintak, masukkan
pempek, goyang tetek lepas tu 3 minutes dah siap! Cepat dimasak, enak dimakan.
Ni kalau Indonesian tau I makan macam ni mau kena sumpah. Hahahahaha.
Dekat KL, I tak berapa sure restoran mana yang ada
serve Pempek Palembang ni. Yang pasti segala mala Wong Solo, Wong Jowo, Wali
Songo atau Ayam Penyet AP belaka memang takde. Pepandai la korang carik. I pon
dapat makan sebab belas ihsan boss I bawak dari Palembang sana. Dorang pack
frozen siap-siap macam dalam kotak Ayam Goreng Mc D tu. And if you ask me macam
mana rasa Pempek ni, bagi I bapak la sedap! Rasa macam keropok Ikan tapi dalam
dia ada telur. Lepas tu kuah dia paling win. Pedas + Masam + Manis Gula Melaka.
Peeeeerrrghhhhhhhhhhhhhh!! Menyesal la sapa yang tak makan.
-eNd-
P/s : Haritu ada reader tanya. 'Apa esbok tu Kaksu? Saya Google tak jumpa'. Hahaha. Esbok tu Peti ais la ngek!
kak su, posting kat su semua pasal makan. bukak je lapar bukak je lapar, hahaha .
ReplyDeleteKak Su.. nama dia mmg lucah sikit laa...
ReplyDeletehahahahahaha...
goreng pon nak goyang tetek ke?? hahahahahaha
Ok part esbok tu paling win. Siap gugel
ReplyDeleteNak jugakkkkkkkk!
ReplyDeletesumpah i pn br tu esbok tu apa.hahahaha
ReplyDeleteYang sebenornya icebox. Org dedulu memang panggil fridge tu icebox. Tapi melayu kaan.. icebox icebox jadik esbok la. Hahahaha
Delete