Pages

Thursday, December 10, 2015

Grilled Salmon with Mushroom Sauce and Veggies. Cecece.

Assalamualaikum..

Malam tadi I buatkan Sazli Grilled Salmon. Kesian dia asyik makan tumbuh-tumbuhan je (walaupon dia tak pernah komplen apa pon kalau I masak) so I pon Google la makanan-makanan sihat yang boleh dimakan waktu malam selain dari sayur. Sebab I nak la Sazli ambik protein jugak, cuma kena elakkan carbs la. Kekonon eat clean la, tapi tak la 100% clean sebab kalau betul-betul healthy and eat clean memang takde der nak letak garam/perisa langsung. Yang ni I alter ikut-suka-hati I menggunakan resepi I sendiri sebab kalau ikut resepi dalam internet nanti itu kena beli, ini kena beli. Malas aku. So here we go my own recipe. Grilled Salmon with Mushroom Sauce. Gittew.

Eh sebelum ni I nak share sikit pasal Salmon. How to cook your salmon dengan cara yang betul. Memula, korang cuci Salmon and lap sampai kering and takde any liquid dekat both side. Lepas tu letak garam and crush black pepper. Itu sahaja. Jangan letak yang lain-lain sebab it will kill the original tasted of Salmon. Dulu beria la I letak teriyaki sauce and Kid cakap salah cara tu so since that I tau la. If korang ada masa, biarkan dalam peti ais selama 2-3 jam lepas letak garam and lada hitam lagi bagus. Kalau tadek masa, tadek hal. Boleh masak terus. Tak kena tolak markah pon. Hehe.

Panaskan pan, and letak olive oil. Semalam I letak 1 sudu olive oil dengan 1 sudu garlic butter. Saja mengada. Kata Sazli lebih sedap. Dia tu apa je I masak yang tak sedap kan? Hahaha. Kuali dah panas, korang letak salmon yang bahagian isi dulu dalam 6-8 minit. Jangan balik-balikkan. Dah masak sebelah, baru masak bahagian yang ada skin also 6-8 minit. Just nice sebab nanti kulit also akan rangup. Lepas tu angkat and dah siap. Nak tau Salmon cook perfectly macam mana, if korang ambik garpu and cucuk dekat salmon tu, nanti dia berderai-derai macam flake. So yang macam tu bagus. Jangan over cooked nanti isi dia jadik dry and keras. Tak sedap.



Grilled Salmon with Mushroom Sauce and Veggies. Cecece

Bahan-Bahan 
  1. Salmon
  2. Garam and crush black pepper
  3. 1 sudu olive oil
  4. 1 sudu garlic butter
  5. 8 biji baby carrots
  6. Broccoli
  7. Lemon

 Bahan Sos 
  1. 1 sudu garlic butter
  2. 1 sudu instant mushroom soup
  3. Suku cawan air
  4. Crush black pepper

 Cara Membuatnya
  • Panaskan 1 sudu olive oil dengan 1 sudu garlic butter dalam kuali
  • Grill Salmon yang dah diperap dengan garam and lada hitam 6-8 minutes both side. Letak atas pinggan
  • Rebus baby carrots and broccoli sampai lembut. Angkat and toskan
  • Masukkan kedalam kuali yang sama masa masak salmon tadi dalam 2 minutes
  • Letak atas pinggan
  • Lepas tu dalam kuali yang sama, letak lagi sesudu garlic butter
  • Bancuh 1 sudu instant mushroom soup dengan suku cawan air
  • Masak dalam kuali and letak black pepper
  • Curah atas Salmon. Siap!

Kurang dari 30 minutes dah siap. Seriously kekadang masak western ni lebih la cepat and tak renyah berbanding masakan melayu. Sebab tu I suka. Biasa la, pemalas memang macam ni. Semua nak mudah je. Dapur pon tak sepah. Lepas siap masak, terus bagi Sazli makan panas-panas. I tengok je Sazli makan. Bila dia makan selera and cakap sedap I rasa happy. Hilang penat basuh kain, lipat kain, kemas umah, masak semua. Kalau dia bagi duit lepas tu laaaaaaaaaaaaaaagi la hilang penat. Hahahaha. So, korang cuba la buat ni. Senang je. Modal pon tak banyak. Tak sampai RM20.00 pon. Lepas tu boleh la hidang lawo-lawo dalam pinggan. Baru la Masterchef. Kan?

-eNd-

1 comment:

  1. baby carrot ke tu?? igtkan hotdog ^.^
    nampk sedapjeeeee salmon tu

    ReplyDelete