Assalamualaikum..
Harini I nak share resepi Siakap Steam pulak.
Cecece semenjak 2 menjak masak ni beria la hari-hari nak share resepi.
HAHAHAHAHA. Kasik chance please? I memang macam ni. Masak ikut mood dan
permintaan. Kalau dah merajin, hari-hari masak sampai bila Sazli taknak makan
or tingin nak makan dekat luar pon I paksa dia makan jugak sebab I nak masak. Nanti
I saiko dia cakap ‘ni dah beli ni kalau
tak masak membazir you. Lagipon masak sekejap je’. Gittew. Dah siap masak,
I hidang depan dia lepas tu tunggu dia makan sambil telan ailio. Mata dah
bergenang-genang nak tunggu dia komen cakap sedap. Hahaha. Perangai sangat.
Resepi Siakap Steam ni konsep dia ialah ‘ikut suka hati aku la’ and I letak apa
yang ada dalam peti ais. But basic thing yang kena ada limau nipis and halia
sebab nak elak rasa hanyir ikan. I beli sekor, tapi kerat dua sebab Sazli nak
makan sorang. Lagipon bekas pengukus I kecik. If korang tadek pengukus tadek
hal, boleh guna microwave. Set je 30 menet, siap. Microwave rumah I dah rosak,
ada orang tu janji nak beli lain, tapi sampai sekarang tadek pon. Nyampah.
Siakap Steam dengan Cendawan
Bahan-bahan
- Ikan siakap dicuci bersih
- Bawang putih 3 ulas – diketuk
- Halia 1 inci – dihiris panjang
- Bawang besar sebiji – dihiris bulat
- 10 biji cili padi – dipotong
- 3 batang serai – dimayang halus
- 1 biji tomato – dipotong 8
- 2 genggam cendawan tiram
- 2 tangkai daun ketumbar
- 4 sudu sos tiram
- 1 cube ayam
- 1 sudu gula
- 1 biji juice limau nipis
- 1 sudu kecik serbuk lada hitam
- Memula lumur ikan dengan sos tiram
- Lepas tu masukkan semua bahan-bahan yang disediakan tadi
- Jangan letak air sikit pon sebab nanti sayur-sayuran and ikan akan keluarkan their natural juice
- Kukus selama 30 minutes atau sehingga ikan masak
- Siaaaaaappppppppppppppp
Senang je nak buat and sikit tak renyah. Kalau
masak guna microwave lagi la senang. Takyah nak keluarkan pengukus lepas tu nak
kena basuh pulak. Hahaha. Pemalas punya orang. Nak basuh pengukus pon berkira.
I suka la version I sebab cukup rasa semua. Masam manis just nice. Sazli suka
cili padi tu potong-potong macam tu sebab dia suka kunyah. Ada orang suka letak
cili padi ketuk. Ada yang letak sebijik-sebijik so bila nak makan dengan orang
tak kuat pedas, tadek la masalah sebab sapa nak pedas, picit la cili padi tu
sendiri. If korang nak letak sayur-sayur lain pon boleh je. Let say tadek
sayur-sayur pon takpe. But basic thing kena ada
halia dengan limau nipis la. Yang lain tu pelakon sampingan je.
Jangan lupa cuba resipi ni ok? Kalau tak cuba dowan
fwen. Kbye.
-eNd-
Salam..saya suka baca rsepi dari kaksu..sebab simple sgt..semlm saya try resepi sambal telur hancur kaksu.. huhuhu..bertambah-tambah saya dgn ayah makan..thanks kaksu.. :)
ReplyDeletecikel : ha a, resepi kaksu mmg simple je. janji sedap! hehe
ReplyDeleteyummy..
ReplyDeletetang daun sup ke ketumbar tu napa tak letak ngan akar sekali?? hahahahha kuang ajaq tak soalan ni?
ReplyDelete