Monday, September 18, 2017

Masak Nasi Ayam Thai Dengan Ongkaya Khatig

Assalamualaikum..

Haritu I ada share resepi nak buat Nasi Ayam Thai dalam entry dekat sini, and harini I nak poyo pada semua rakan taulan dan saudara mara sekalian bahawa Nasi Ayam Thai I telah menjadi dan boleh bawak meniaga hasil kolaborasi I dengan Khatig. Hi-5 Tig! Walaupon Atig cakap I punya sos tu rasa kuah rojak (kentot kau la) tapi I yakin dan pasti sos I tu sedap. Serious sedap alim lam lam ha tulis dekat dada. Cuma kaler dia je la tak ngam sebab Si Atig ni pergi beli cili padi warna hijau. Padahal gambar dah tunjuk dah kaler merah tapi biasalah degil. Hahaha. Sos dia tu I ubah skek la sesuai dengan bahan-bahan yang ada dekat negara Malaysia ni. Puas cari Yellow Bean Sauce, memang takde lah. I tukar dengan Tauchoo and tukar sikit-sikit kasik kena dengan tekak I tapi rasa tak lari and of coz sedap. I mean, come on la. I masak dengan anak tauke kentin sekolah Ampang kot? Mestilah sedap. Thank you Atig for your help. Semua bahan dia beli siap! Takde masalah tak kenal daun ketumbar ke apa. Setel semua. Ayam pon siap cuci, siap perap dengan ginger and garlic – untuk hilang hanyir. I sampai rumah dorang tinggal masak je walaupon  ada gangguan dari dua orang tu (Sazli and Aliah) tapi al-hamdulillah kami tenang di dapur. Hahahaha. Stressed aku nak masak bila Sazli and Aliah masuk dapur. Kejap kang tanya bila boleh makan, kejap kang buat bising. Eeeeee pergi la duduk depan sana jaga anak! Seb baik result ayam, sup, nasik semua sedap and menjadi so dua orang tu jangan banyak cakap. Hahahaha. Masak tak lama. Dalam sejam je. Senang, cepat dan mudah. Korang boleh la try nanti bebila ok?


Nasi Ayam Thailand by Siti Nohaliza dan anak Tauke Kentin Sekolah Ampang.


Resepi I salin balik so korang boleh copy and ikut semua sebijik macam dalam ni InsyaAllah la menjadi. Paling penting sos dia la. Kalau rasa tak hebat nak agak-agak bahan, ikut je macam resepi dekat sini. I guna sukatan yang ada dekat rumah Aliah ni. Dia macam sudu susu tapi ada size-size dia. Full cup, ½ cup, ¼ cup semua ada. Haritu I nampak ada dekat IKEA. Nanti nak kena beli la ni (walaupon masak 14 tahun sekali tapi konsep dia, tools semua kena cukup).

Resepi Asal
½ cup yellow bean sauce
½ cup soy sauce
¼ dark soy sauce
½ cup palm sugar
¼ cup chopped fresh ginger
¼ cup chopped garlic
6 chopped fresh Thai Chile Peppers

Resepi Yang I Buat
½ cup tauchoo
½ cup kicap manis kipas udang merah
½ cup gula kabung
2 sudu gula pasir
¼ cup halia tumbuk
¼ cup bawang putih tumbuk
6 biji lada kecik tumbuk
2 sudu sos ikan
2 bijik air perahan limau nipis
2 sudu chopped daun ketumbar

Sos dia ni mix well je. I agak kalau panaskan dalam periuk lagi sedap, tapi Atig cakap tak payah. Hasilnya, takyah masak atas periuk pon dah sedap jugak.

Bahan-bahan Rebusan Ayam
Halia Tua
Akar Ketumbar

Cara-cara Masak Nasi
Rebus ayam bersama halia tua dan akar ketumbar. Selesai, angkat ayam dan letak beras dalam periuk nasi. Bila dah masukkan beras letak ayam balik. Lepas tu tekan butang On and tunggu sampai nasi masak.


Letak nasi dalam pinggan. Potong ayam dan curah sos diatas. Siap. Selamat Mencuba!



I pesan pada Atig ayam beli bahagian thigh je. Senang and sedap. Atig perap ayam ni dengan halia and bawang putih supaya tak hanyir. Bini dia mana boleh makan ayam lembik-lembik stim macam ni. Dia geli. Padahal Mak dia keturunan Cina tapi yang dia ngaku, dia keturunan Pakistan belah ayah dia. Hahaha. Dah Cina tu Cina je la. Taknak ngaku apehal?


Atig kata boleh rebus je ayam dia dalam periuk terus. I tanya boleh ke, Aliah pon jawab ‘Boleh la Maksu, periuk RM400’ #rollingeyes


Masukkan ajer ayam ni dalam air yang ada halia and akar ketumbar. Aku dah cakap letak ayam lebih. Ni nak makan 4 orang belakang Atig letak 6 ketul je. Mesnyirap je I makan tak cukup ayam lepas siap tu.


Ni dah siap rebus. Keluarkan ayam tu, masukkan beras and garam and letak ayam balik. Masak la macam biasa. Siap! Beras tu Atig guna beras wangi. Hasil dia memang superb. I rasa kalau nak sedap korang kena guna beras wangi la.


Air Soda Herbs. Bahan-bahan Ice Cream Soda (tapi haritu Atig guna air biasa je sebab dia cakap tak ngam la if makan dengan nasik). Lychee + Lemon + Mint Leaf + Serai ketuk sikit. Mix well. Sedap giler! Sazli tanya dekat Atig ‘Wei ko aperhal letak serai dalam air wei?’ Hahahahaha. Dah kata herbsssss???



Dessert Pulut Mangga. Tak sedap! Sebab patut pulut tu kukus and letak santan tapi haritu kita masak guna periuknasik je so tawar. Hahaha. Patut masak je la dengan santan and letak garam. Tapi bila makan dengan Mango + Kuah Santan tu sedap je. Pekatkan kuah santan guna tepung jagung ok?


Si Aliah makan Pulut Mangga I lepas tu muka macam nak cakap ‘Wei apesal tak sama macam yang dekat Ban Tao wei?’ Shadapyu la! Makan je jangan banyak citer. Hahahaha. I cakap pada Atig, ‘Tig dah ada pulut ni kalau ada Durian sedap kan Tig?’ Tak sempat nak sambung cakap Bini Kaki Drama dia cakap ‘No Durians allowed in this house’. Rasa nak terajang je. Nyamuk tak boleh, monyet tak boleh, camping taknak, nak mandi kena mandi air panas, makan kena dalam aircond, Zoo taknak pergi. Tabaaaaaaaaaaaaaaah je aku nak melayan Puteri sorang tu. Pakkal sayang je. Kalau tak malas nak layan. Hahaha. Kata Atig, ‘Nak makan Durian dalam rumah samaada aku pindah rumah lain atau aku kawen lain je Maksu’. HAHAHAHAHHAHAHAHAH kesian giler. Takpe la Tig, bebila ko rasa nak makan tempoyak, durian semua makanan kampung, kita deal diam-diam je la bertiga sekali dengan Saz. Lia tinggal. Kah kah kah. Kepada Apai and Galak, takyah la drama cakap tak ajak la apa la, padahal besuka ria BBQ dengan Syafiq Rahim. Pui!


-eNd-

4 comments:

- dieyana - said...

uiii..leleh air liur kite..nsik ayam peberet!

adda syuhada said...

Sedapnye...

mommy zarith said...

sukatan air rebusan ayam utk masak nasik tu sama mcm masak nasi biasa ke kaksu ?

Chooyaya! said...

-dieyana- : nyummmmm
adda syuhada : sedap!
mommy zarith : ha a, sukatan macam masak nasi biasa je