Pages

Thursday, September 28, 2017

Nyummm Sedapnya Ikan Patin Tempoyak Gobang Maju

Assalamualaikum


Semalam I, Kaklong, Dyba and Intan makan dekat Gobang Maju Patin Tempoyak dekat Sri Rampai. Saja tingin nak makan masakan kampung and Ikan Patin Masak Tempoyak + kat sana ulam-ulam dia heaven. Ada Pucuk Gajus, Tenggek Burung, Serai Kayu, Pegaga, Selom, Ulam Raja semua. Si Intan cakap Ulam Raja tu Daun Sup. Sabar je lah budak KL ni. Ulam Raja pon tak kenal. Buah Pelaga dia cakap Buah Telaga. Buah Naga dia cakap Buah Rasaksa. Failed habes bab masak. I tanya Intan, ‘Cane ni Intan nak kawen, sayur dengan ulam pon tak kenal’. Pastu Intan jawab ‘Intan dah cakap dah dekat BF Intan, Intan tak pandai masak. Kalau dia taknak sudah’. Amboi eksyen betul. Hahaha. Eksyen in English apa eh? Korang mana yang tingin nak makan masakan kampung, boleh la datang dekat sini. Selain dari Ikan Patin ada banyak lagi masakan lain and pais pon sedap! Pais tau pais? Yang tu lagi power. Ada Pais Ikan Patin and Ikan Talapia. Ikan Talapia tu memang TAKLA I nak makan. Dah phobia habes dah. Ko bagi la garing macam mana pon takkan der I makan. Sapa ingat kisah I phobia dengan Ikan Talapia? Sapa tak ingat boleh baca dekat sini. Dah jom tengok gambar. I know ramai yang tak biasa makan Ikan Patin but I sure sapa yang dah try, sure akan suka. Sama macam Sazli la. Dulu I ingat lagi masa first time I ajar dia makan Ikan ni. Beria cakap tak makan. Puas I paksa dia makan. Sekali bila dah cuba, now dia pulak yang beria suka. Patin Goreng tu dah jadik favorite dia dah.


Kat sini ada dua jenis Ikan Patin. Patin Biasa and Patin Buah. Patin Buah definitely lagi mahal. Sekelar pon dah RM20.00 over kot? Yang ni Patin Biasa. Seketul bahagian badan is RM15.00



Kepala pulak RM14.00
I suka bahagian kepala sebab suka yang bawah dia lembik-lembik tu. Itu bukan lemak dia tau? Tapi amenda entah nak cakap. But situ kaya dengan Omega. Dapnyaaaaaa




Ulam pon fresh. Pucuk Gajus or orang Kelantan cakap Pucuk Ketereh. Seikat singget.


Sambal Belacan, Sambal Tempoyak and Kicap Manis. Budu pon ada tapi I tak ambik. Rasa tak ngam makan Ikan Patin Tempoyak dengan Budu


Ni Kaklong punya. Dia makan sorang taknak share. Ulam tu makan dah macam kambeng dah.


Ni plate I. Dah tetua ni kena la banyak makan tumbuh-tumbuhan.


Hi Nyonya. Apa kabar?


Beza kan muka I dengan Kaklong? Dia Chinese look banyak. Ikut Arwah Ayah. 


Dyba and Intan. Becinta dua orang ni. Sekejap merajuk, sekejap Ok. Hahahaha.

Total bill untuk I, Dyba and Intan makan bertiga is RM50.60 ambik nasi putih 3, Ikan Patin 2, Ulam-ulam serta sambal, Air sirap and 2 dadih. Kira ok la ni. Kat sini takde GST and takde service charge. Bayar apa yang kita makan je. Untuk yang tak biasa makan Ikan Patin, ambik la Kuah dia dulu. Try slowly… Rugilaaaaaaaaaa kalau tak makan. Lauk-lauk lain pon banyak jugak. Ni my 3rd time makan dekat sini. Ingat nak datang sini sebulan sekali la. Kaklong pon suka. Nanti one day kalau Sazli cakap tingin nak makan Ulam-ulam nanti I suruh dia datang sini la. Kepada yang teringin diucapkan padan muka. Wahhaahhahahahha.

Go’bang Maju Patin Tempoyak
No 19, Jalan Seri Rejang 1
Taman Sri Rampai
55100 Kuala Lumpur
03-41441705


-eNd-

No comments:

Post a Comment