Assalamualaikum..
Tachiu
Kaklong sebab ajar I buat Sambal Petai Cili Api yang sedap ni. I pernah makan
dekat Melaka yang Restoran Selera Kampung tu and was wondering apa yang dia
letak dalam dia sebab each time I masak, tak dapat rasa yang sama macam makan
dekat sana. Rasa macam failed until one day Kaklong cakap suruh bubuh santan and
daaaaaaaaang!! Akhirnyaaaaa jadi weh! Sebijik rasa memang sama. I love it, like
it very much! Basically sama je cara masak dia but last, sebelum tutup api
letak santan sikit. Dia takde der rasa macam masak lemak ke apa tapi dia punya
consistency lebih thick and obviously rasa lebih sedap. Sazli pon suka! Lagi
sedap kalau guna Petai Kampung. Petai Kampung ni rasa dia lebih mild and size
dia lebih kecik. Kalau petai hutan tu mata dia besar-besar. I pon lebih suka
petai kampung. Korang nanti kalau masak sambal, try letak santan dalam sesudu
dua, trust me rasa dia memang akan lebih sedap.
Nak resepi ke? Ala senang je.
Bawang merah, bawang putih, cili api. Tumbuk. Tumis macam biasa lepas tu letak
air asam jawa sikit. Perasa dengan gula/garam. Lepas tu letak la bawang besar
dengan petai. Dah mesra, letakkan dalam 2-3 sudu santan pekat and last sekali
tabur ikan bilis goreng. Done!
-eNd-
sebenarnya masakan letak santan memang akan jadi sedap.
ReplyDeletemacam mama saya bila masak ayam masak merah akan letak santan..rasa sedap bertambah tambah..
suhaiza naela laili suhairi : betul tu. sebab tu ada orang masak sambal petai letak santan. but tak sure tahan lama ke tak.
ReplyDelete