Pages

Thursday, March 5, 2020

Masak Apetu??

Assalamualaikum..

Ramadhan dah tak lama dah kan? So puasa tahun lepas dah ganti ke? I ada dalam 4 hari lagi. I try la buat once/twice a week so nanti by the time Ramadhan dah habes la. Sesambil konon nak diet la. Tapi diet menda kalau masak lepas tu makan banyak kan? Hahahaha. Best jugak puasa ni sebab excited la nak cook apa. Rasa macam Ramadhan betul. Siap buat dessert yang tak tahan (Begitu bersemangat). Pukul 10.00am dah terfikir nak masak apa semua. Lepas tu balik dari kerja zap zap zap masak, rasa masa macam sekejap je masa berlalu.  Tau-tau eh dah bukak puasa pon. Now kan I suka buat agar-agar? Walaupon dah banyak kali, still jugak failed. Kekadang terkeras, kekadang terlembik but still edible la. Rupa kekadang boleh tahan buruk. Hahahaha. Now I ada beli acuan dia and dah try pon. So I dah tau now ukuran dia macam mana. Excited! Nanti I nak agar-agar strawberry pulak. Tak sabar!

Haritu I ada masak a few things jugak. Nanti slowly la I share OK? Semua simple-simple je and most important kena ada sambal and ulam-ulam sebab Sazli suka makan ulam. Kitorang lauk biasa kering-kering je. Takyah kuah sangat. Ada ulam, ada sambal pon jalan. Teringat masa kat kampung Mak pernah goreng ayam, makan dengan Sambal Belacan and ulam kacang botol yang petik fresh dari pokok dia. Ya Allah sedapnya... Sampai sekarang I failed buat Sambal Belacan yang sedap macam yang Mak buat. Dulu I suka makan Ayam Goreng KFC tu, makan dengan Sambal Tempoyak. Sambal Tempoyak kena fresh and guna Cili Padi. Baru sedap! Ishk ni cakap pasal tempoyak dah teringin tempoyak pulak. Blardihel. Dah jom tengok apa I masak masa one of those days. Harap jangan jilat screen especially yang telur air asam tu.


Viral jugak kat dalam FB kan Telur Air Asam ni? I dah try and memang sedap! Nak buat pon senang. Telur tu dia tak boleh beria sangat keras. Panaskan air sampai mendidih then masukkan telur for 7 minutes. Dah tu matikan api and rendam telur dalam air to stop cooking process. Air Asam pulak macam air asam yang biasa nkorang buat tu je. Nothing fancy. Nanti boleh try OK?



Daging Goreng Asam. Daging tu rebus dulu. Pastu dalam kuali lain, tumis serai. Bila dah garing then masukkan bawang besar, bawang putih and halia yang dihiris. Lepas tu masukkan serbuk kunyit. Then masukkan daging, air dari rebusan daging tadi and bancuhan air asam jawa. Perasakan dengan gula, garam and serbuk perasa (optional). Last sekali masukkan lada potong. Siap!


With Ulam of coz.


My Plate. Tetap nak kicap jugak.


Pastu buat stok Sambal Gesek. This time around pakai semua cili padi. Memang berasap la. Rumah ni memang stock Ikan Bilis sentiasa je ada. I suka beli yang dah siap kopek.


Sambal Gesek siap!


Agar-agar Honeydew guna Susu Krimer Saji perisa Honey Dew. Yang ni I buat guna Susu Full Cream as well. Lepas tu letak 2 spoon bancuhan tepung custard and letak selasih atas dia. I rasa macam lembik sangat. So esoknya buat lain. (Sangat gigih)


Try guna mould yang 7 inch and half packet agar-agar yang 20 gram memang meleper la macam ni. Hahahahaha. I tak letak any susu cair or susu full cream. Texture dah OK tapi rasa tak berapa kick.

Agar-agar ni nak sedap dia kena manis. Kalau 10 gram agar-agar I letak dalam 8 sudu besar penuh gula. Tu pon letak susu jugak later. Jangan la mengada nak manis-manis buah ke apa, sebab memang tak sedap. Mould ni I beli dekat Shoppee. RM7.00 rasanya. Nkorang kalau nak beli, maybe boleh beli dekat Mr DIY kot? Maybe ada. Last time macam I ada nampak. I rasa macam nak beli yang jenis lain jugak tapi Shoppee ni kekadang gambar lain, sampaunya lain. Haritu I order mould, sekali yang sampai alahai kecik giler. Hahahahaha. Maybe 4 inch punya kot? Anyway, untuk sesapa yang tengah pulun ganti puasa sekarang, I ucapkan Selamat Berbuka Puasa!

-eNd-


No comments:

Post a Comment