Pages

Thursday, March 26, 2020

Masak Apetu?

Assalamualaikum..

Semalam masa dengar announcement cakap Perintah Kawalan Pergerakan ni kena sambung sampai 14 April, I straight face je. Taktau nak cakap apa. (Sebenarnya sedih) Memula ada la rasa macam stressed but then 'mind over matter'. Jangan count day.. Just go with the flow. I rasa now slowly I dapat adapt. Lagipon sama je macam dekat office. Video call everyday. Cuma beza, virtual meeting. I pon kadang-kadang rasa macam penat sangat and nak nap, tapi rasa bersalah pulak. Lagipon haritu  ada sekali I nap, bila jaga tengok miss-called melambak dari boss. Actually, kerja office, house chores semua I OK je. Boleh buat tapi Online Class Shein ni ha. Huwaaaaaaa.... Dah la kena submit daily. Kita dah tuwe-tuwe ni kena buat homework jugak, aperhal??

I takde masalah untuk stock up foods sebab dekat area rumah I ni ada 2-3 kedai Acheh (tapi own by Melayu la). Semua Ikan, sayur ada. Tak jadi masalah. Lepas tu ada a few kedai yang up sikit area Ampang Jaya ni. Mahal a bit but OK la kalau terdesak. Haritu I ada beli pisang emas sebab terpengaruh Chef Wan buat Kek Pisang. Ni tengok dah masak ranum. Maybe esok I dah boleh buatla. Bahan-bahan semua dah ada. Lepas tu nak beli Pisang Abu sebab nak buat Pengat Pisang + Sagu tapi biasalah cita-cita je semua kan? Sudahnya pisang I semua masak dah. Yang Kek Pisang tu, I rasa InsyaAllah akan menjadi kenyataan. Sama-sama kita nantikan. Meanwhile untuk menjadikan Kek Pisang satu kenyataan, apa kata kita layan dulu Cekodok Pisang. I buat up sikit ala-ala hotel, siap dust dengan icing sugar. Rasa poyo giler. Tu kalau ada Vanilla Ice-Cream lagi peerrrrrghh. Gemok padan muka.



Cekodok Pisang. Bahan-bahan : 4 bji pisang emas, 6 sudu tepung gandum, secubit garam, setengah sudu baking soda, 3 sudu brown sugar, 1 sudu mentega yang dicairkan. Bahan ni I agak-agak je. Dapat la dalam 16 ketul.

Shein makan banyak. Tepung tu actually tak boleh sikit sangat nanti dia lembik and serap minyak sangat. Pepandai la agak-agak macam mana. Jangan letak banyak sangat jugak tepung nanti rasa tak sedap. Ada orang letak telur and kalau nak lagi mengada boleh letak chocolate chips as well. I buat macam ni je. Masa goreng  tu, I letak jauh-jauh taknak kasi melekat and alihkan sekali je. Lepas dah siap semua, I ayak icing sugar atas dia. Saja mengada. Try la. Dia rasa rangup kat luar, yet lembut kat dalam. Garam kena letak supaya dia rasa lemak-lemak masin.
 


Kuih Lopes. Menjadi pon. I guna cara yang simple tanpa guna daun pisang sebab takde daun pisang kat area rumah I ni. Kalau kat Jengka melambak.

Resepi I guna yang ni. Tapi I improvise sikit. Memula rendam beras pulut dengan air kapur and pewarna hijau dalam setengah jam. Lepas tu baru la I masak dalam rice cooker. Campur dengan air pandan, santan and garam. Air jangan banyak sangat. Lepas tu baru I kukus. Mampatkan dalam bekas and tekap dengan acuan bulat. Siap! Yang lain macam kelapa dia and kuah dia, I ikut resepi tu je. Resepi melayu ni biasa tak lari la dengan santan, gula melaka, daun pandan. Most of it memang 3 bahan ni je lepas tu yang bahan utama either beras pulut, tepung pulut, tepung gandum or buah-buah yang jenis sayur macam Jagung, Labu and Pisang. 

Kitorang ada group wanita Anak Cucu Sulatin. Hari-hari la update dalam tu share masak apa. Seronok pulak. Kata Kakyang, kalau lagi sebulan macam ni, dah boleh jadik tauke Bazar Ramadhan. Hahahahaha. 

-eNd-

No comments:

Post a Comment