Pages

Wednesday, April 8, 2020

Kepak Ayam Madu Pulaaaaaaaaaaaaaak

Assalamualaikum..

Hello hello nak kopi ke milo? Tenkiu semalam ada 5 comment. Hahaha. Naseb ada. Kalau tak, I merajuk harini taknak buat entry baru. Harini dah Rabu dah kan? Nanti 10hb Government akan announce kita punya RMO akan continue or not. Tapi I rasa memang continue ni. I OK je, banyak sikit cake and cookies akan menyusul lepas ni. Sazli pon semalam cakap Cake Orange yang I buat tu sedap, tapi I rasa macam boleh improvise lagi. I kalau buat apapa nanti I kasik la MIL I jugak nanti dia balas apapa best jugak. Haritu dia kasik Nasi Sardin. Senang I tak payah nak cook lunch dah on Friday tu. Hehe. Actually Nasi Sardin tu first time I makan pon. Tapi I dapat agak la macam mana cara Mak masak. Dia guna beras Basmathi, lepas tu tumis la bawang, daun kari semua and letak sardin. Lepas tu letak air and masak nasi macam biasa. Makan dengan Jelatah and Telur Mata. I pulak ada Kari Ayam buat extra so pair dengan Kari Ayam memang ngam la.

Puasa tak lama dah kan? Kat Selangor dah confirm takkan ada Bazaar Ramadhan. So takde la air cincau and air tebu sedap untuk bukak puasa tahun ni. Sedihnya.... I pon kadang-kadang suka la makan Kepak Ayam Madu and some jenis of Ayam Percik. So beli la sikit untuk makan for berbuka. Knowing that tahun ni takde Param, sedih pulak rasanya. Lalu pulak Kepak Ayam Madu dekat wall FB terus la I buat kelmarin but macam biasa, improvise sikit resepi ikut tekak I. Sedaaaaaaaaaaap sangat! Nak pulak makan time panas-panas. Yang version ni senang je. I ada tengok version yang renyah sikit, tengok la nant kalau merajin I buat la. Now nkorang boleh try Ayam Madu yang I buat ni OK? Ikut je 100% resepi I ni, InsyaAllah OK. Kalau ada rasa kurang kat mana-mana boleh adjust sendiri.


Kepak Ayam Madu. Ni baru keluar oven. Berkilat kan nampak? Sebab I buat double coating. Gittewwwww.



OK ni bahan perapan dia. Untuk 15-20 ketul kepak ayam boleh guna kuantiti macam I share ni. 3 peket serbuk cili Babas size kecik, 200ml honey, 6 sudu besar gula, sesudu besar sos tiram, satu cube ayam, setengah sudu kecik ajinomoto and sesudu kecik garam. Bancuh dengan warm water sampai dapat right consistency.  


Then celup la kepak ayam dalam marinating sauce ni. Lepas tu simpan dalam peti ais dalam 5-6 jam. Lagi lama lagi la sedap.


Esoknya dah boleh bakar dalam Oven. Suhu 180' dalam 50 minutes. Depends la on Oven nkorang macam mana.


Bila dah 40 minutes, bawak keluar and sapu balik sos pada ayam ni. Depan and belakang. Lepas tu masuk balik la dalam oven and continue masak for lagi 10 minutes macam tu.


Nanti keluar dia akan jadi macam ni. I suggest, makan panas-panas baru sedap.


I makan dekat sos cicah ni. Kaklong buatkan last time. Sedaaaap!! 

Sos cicah tu tak kisah pon korang nak mcam mana. Nak BBQ ke, Nak sambal kicap ke, nak buat style Sabah punya ke, terpulang. Kepak ayam itself pon dah sedap sebenarnya. Kalau takde Oven, boleh je bakar macam bakar satay tu tak pon panggang dalam Magic Pan ke. Kan? Takde sapa marah janji bakar. I pon kalau buat BBQ, ada lebih tu esoknya goreng je. Poooooooon sedap! Rasa tak lari banyak, cuma rupa dia akan jadi lain la sikit. Takpe, I tau. Kalau rasa dia lari kita boleh buat apa. Nak tau tak? OK macam ni. Kalau rasa dia lari, nkorang kejar la! Hahahahahahhahahahhaha. Kelakar la I ni. Hhahahahahah. Ke tak? OKla. Kalau tak, takpe. Okbye! Take care... (^_^)

-eNd-

8 comments:

  1. tq update ur blog hari2 kaksu! luv u ketat2! 😘😘 plsss update daily tau! #oneOfYourSilentReaders

    ReplyDelete
  2. lepas ni buat ayam karamel.. pastu buat buttercake 4 bahan... pastuuuuuuu. buat la burnt cheesecake sendiri.. bapak senang.. hahahah

    ReplyDelete
  3. i'm one of your silent reader gak. This ayam kepak madu look soo tempting la nak makan. A must try soon! keep on posting gorgeous Sue. cos org yg tak berapa nak pandai masak like me can tiru.. hehe thank you..

    ReplyDelete
  4. Bagus kak su ubat rindu..update lagi nasi goreng chilli flake tu sekali huhuhu

    ReplyDelete
  5. ELIN : Baik, kaksu akan berusaha update daily tapi hari2 pasal makan je la. takper ker?

    Niely : try ok?

    aisha : tak cukup tools lagi la. tunggu slowly ok?

    mama arissa : hehe, i pon tak pandai jugak. cuba2 je. nanti u try ok? memang sedap kepak ayam ni

    aisyah : baik. kaksu buat harini jugak. tunggu!

    ReplyDelete