Assalamualaikum.
Masa sebelum balik kampong, on Friday I dah pesan
pada GF, ‘Mak, esok Not balik kampung, Mak beli lada kecik sekilo dengan ikan
bilis sekilo yang dah siap siang ok? Nak buat sambal besi’. Pastu Mak cakap, ‘Nak
buat apa banyak-banyak?’ I cakap nak buat makan laaaaaaaaaaaaaaaa takkan nak
buat bisnes grrrrr. Bawang tolong kupas sekali eh Mak? Love U’. Belum sempat dia bagi
jawapan, I dah letak phone. Hahaha. Sebab takot dia melawan cakap taknak kupas
bawang ke apa baik lekas letak.
So ramai la yang bertanya macam mana nak buat
resepi Sambal Besi or I bagi dia nama Sambal Air Mata Berdarah. Mama Rish
panggil Sambal Inflasi sebab dia tak guna banyak barang. Macam miskin and
kesian sangat kalau bagi nama Sambal Inflasi. Haha.
Resepi dia sangatla kacang mak enon. Ni I punya
version ok? Ada yang suka letak belacan, tomato or bahan-bahan lain. Pon boleh jugak I tak marah pong.
Ni kira basic dia. If tambah belimbing dah jadik sambal hitam Pahang tu. Senang
sangat nak buat and sambal ni pon boleh buat perencah nasik goreng, cicah
dengan lempeng and cekodok pon boleh or kalau diet boleh makan dengan roti
putih. I dah siap buat 1 Tupperware besar. MUAHAHAHAHHAHAHHA. Puas hati akooo.
Hahahahahhahahhaha (Terus giler meroyan).
Sekuali Sambal Air Mata. Perrghh. Jangan mintak sebab memang I takkan bagi punya. I am kedekut liddat!
SAMBAL
AIR MATA
Bahan-bahan
- Bawang kecik - Blender
- Bawang putih – Blender
- Lada kecik – Blender asing
- Ikan bilis
- Air asam jawa
- Minyak
- Sedikit kicap
- Gula/garam/cube ayam/ajinomoto (optional)
- Bawang besar
Cara Membuatnya
- Memula panaskan minyak
- Masukkan bebawang yang diblender sampai la dia garing and naik bau. Ni la petua nak bagi sambal sedap. Kalau merajin la. Kalau pemalas, blend sekali dengan lada kecik pon boleh
- Lepas tu masukkan la lada kisar. Masak sampai la pecah minyak and nampak lada dah masak
- Masukkan ikan bilis
- Pastu masukkan cube ayam, gula, garam, air asam jawa and kicap manis. Kicap tu nak bagi kaler dia gelap je. Jangan letak banyak-banyak sangat
- Last sekali masukkan bawang besar yang dihiris. Siappppppppppppp and ENJOYYYYYYYYYYYYY
Pergh sexsaited sangat bila bukak peti ais ada sambal ni. Kepada Sazli, naseb la. Lepas
ni hari-hari la U kena makan sambal. I boleh je hidup dengan sambal ni tiap-tip
hari. HAHAHAHAHHAHAHAHHAHA. Senang kan? I happy lain macam la. Taktau nak cakap
macam mana. I suka sambal ni memang sejak Mak bagi I makan dulu for the first time. Walaupon Mama
Rish kata sambal inflasi tapi I tetap suka sambal ni.
Goodbye Japanese Food and Carbonara!
-EnD-
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteOk k.sue sdp ye!!!!
ReplyDeletekot yer pon noi, smpi dua kali komen?
ReplyDeletehahahaha
smbl ni feveret kami jugak
ReplyDeletemcm2 nama sebenarnya sambal ni
kalau versi mak mentua dipanggil 'sambal lenggong' sempena nama asal kg nenek hsben Lenggong, Perak
kalau versi mymum.. sambal bilis hitam sbb nak bezakan dgn sambal bilis cili kering yg merah tu
masuk2 opis trs bc entry ni...kegilaan kami ni sambal cm gini..
ReplyDeleteala..baru nk mtk rasa skitt sambal air tgn kak sue..can r??heheh..
~telan ai liur~
kemain lagik gambar nie mmg terasa kepedasan depan pc!
ReplyDeletesuria tumirun : buat la... senang je ni. kacang mak enon.
ReplyDeleteirfa : ingat kaksu sorang je suka sambal ni rupanya ramai lagi. hehe.
ReplyDeleteann : aaargghhh tadek tadek. kalau nak rasa air tgn kaksu dtg rumah terus. hehe
ReplyDeletedoll : jgn jilat pc dah. hehe
ReplyDelete