Publish On : 21/8/2015
Republish On : 4/10/2017
Assalamualaikum..
Semalam I try buat Cheesekut Milo. Sebenarnya dah
lama teringin, cuma kerajinan jer yang takde. Tapi semalam lepas tengok blog
Namee Roslan terus gigih dan bersemangat nak buat. Padahal nak buat cheesekut
jer, tapi dia punya study tengok gambar dekat Internet seharian sampai nak
termuntah. HAHAHAHA. Actually ada banyak resepi and cara. Ada yang jenis down
to earth, guna bahan yang murah-murah. Also ada yang jenis belagak siap ada
strawberry, blueberry and siap drizzle dengan chocolate ganache and sprinkle
dengan chocolate rice. Ada yang letak Horlicks and Oreo as well. Tapi bahan utama
dia tetap kena ada biskut, susu pekat manis dengan cream cheese. Biskut tu
pulak ada yang guna biskut cream crackers biasa empat segi tu also ada yang
guna biskut marrie. Yang ni terpulang la pada korang nak buat jenis macam mana.
I pon semalam, banyak alter-alter sendiri bahan-bahan sebab POYO. Lulz.
Bahan-bahan
- 1 peket biskut Cream Crackers. (I guna jenis Hup Seng cap Pingpong) – RM4.90
- 1 kotak susu segar. (Nak sedap guna full cream. Tapi semalam I guna jenis Good Day Fresh Milk) – RM3.80
- 1 bar Philadelphia Cream Cheese. (Nak guna jenis lain pon tadek hal. I guna jenis ni sebab Namee Kata kalau jenis lain kurang sedap. So I ikut nasihat dia) – RM13.70
- 1 tin susu pekat manis. (Ada yang guna ¾, ada yang guna 1 tin terus. Ikut korang nak manis macam mana. I guna setengah tin je sebab Intan and Sazli jenis tak suka yang manis sangat) – RM3.30
- Sedikit milo untuk tabur – RM5.90
- 1 peket fresh strawberry – RM7.90
Total cost : RM39.50. Semalam I tengok, ada yang buat dengan cost sebanyak RM17.00 jer, tapi dia guna semua jenama yang tak berapa popular and beli bahan dekat Kedai Kek, so jadik lebih murah. I malas nak carik dekat tempat lain sebab jauh. So apa yang ada depan mata ni, guna je la.
Bahan-Bahan untuk membuat Cheesekut Milo
Cara
Membuatnya
Memula
putar 1 bar cream cheese dengan setengah tin susu, 3 sudu fresh milk and I guna
jugak semalam 1 sudu kecil vanilla essence. Kalau tak letak pon takpe. I guna
sebab ada lebih masa buat Oreo None-bake Cheese Cake last time. If tadek mixer,
korang boleh guna blender. If tadek blender boleh guna kuasa tangan je. Bagus
untuk membentuk muscle. Tapi kalau tadek tangan, guna kaki. Tadek hal.
Lepas
tu letak susu dalam mangkuk macam ni. Tak payah banyak sangat. Sebab guna untuk
dip biskut jer.
Rendam
biskut dalam susu ni dalam kiraan 3 saat. Jangan lama sangat nanti biskut tu
jadik terlalu lembik. Ada yang panaskan susu ni sebelum dip biskut, tapi I tak
panaskan pon. Jadik jugak pon. InsyaAllah.
Susun
dalam bekas. I guna tray macam ni ngam-ngam letak 9 keping biskut untuk buat 4
laipsan. Korang nak guna Tupperware biasa pon takpe. Just makesure yang biskut
ngam-ngam and tadek gap sangat. Kata kalau ada gap, patahkan aje biskut tu,
tadek hal. Bukan nampak pon biskut ni nanti. Janji nampak dia punya layered.
Lepas
tu, lapiskan dengan cream cheese + susu
yang kiter buat tadi. Lapisan pertama ni takyah tebal sangat. Lapis manja-manja
je. Lapisan kedua baru buat tebal, lapisan ketiga nipis balik and lapisan atas
tebal balik. Ok?
Taburkan
milo. If suka milo la. Kalau nak tabur Horlicks akan jadik cheesekut horlick.
Kalau nak letak oreo crush pon boleh. Ikut suka la korang nak letak apa. If
suka plain pon boleh, tadek hal. Kalau ada yang suka manis tahap potong kaki,
atas lapisan ni boleh la tuang susu pekat manis pulak. Ikut suka ekau, tadek
sapa yang marah. Be creative. (Tetiba garang)
Lepas tu lapis la biskut balik and ulang langkah
sampai jadik 4 lapis biskut. 4 lapis je dah cukup ok? 3 terlalu nipis, 5
terlalu tebal. 4 lapis is just nice. Untuk sebungkus cream cracker ni cukup
cream cheese 1 bar. If korang nak buat banyak for open house ke apa, just
double the ingredient.
I
belah strawberry kepada 2 lepas tu susun-susun macam ni. I guna yang size kecik
sebab nanti bila potong, I nak bite size je. So guna la strawberry kecik. 1 tray
size macam ni cukup-cukup guna 1 bekas strawberry. If korang nak guna buah
lain, I suggest guna buah masam sebab nak bagi balance dengan rasa manis cream
cheese + susu. Macam makan pavlova la, kena makan dengan buah masam. Geddit?
Letak dalam peti ais at least 5 jam, lepas tu dah
boleh potong and ngap! I suka I punya version sebab tak terlalu manis. If
Kaklong, I rasa dia akan guna ¾ tin susu sebab dia jenis suka makan manis.
Terpulang la pada tekak korang macam mana. Senang je nak buat Cheesekut Milo
ni. Bahan sikit, tak mahal and sedap. Shein mesti suka ni. I tak bagi dia rasa
lagi malam tadi sebab tak siap lagi. Ngendengggggg je tepi I. Sebok orang nak
buat, sebok dia nak tolong. Berkuntau jugak la I dekat dapur semalam. Sazli
tadek, pergi gym. Member sekarang semenjak kurus dah suka nak buat badan pulak.
Cecece.
Si
Shein ni pon sebok la nak tolong. Pastu nak suruh diam, I umpan letak 2 sudu
milo. Suka la dia. Terus tak kacau dah. Tapi tengok je I buat kerja. Dari ko
mengadap Mama ni Shein, baik la layan Upin Ipin tu.
Selamat Mencuba!
-eNd-
TERPALING SEDAP..NK ORDER UTK BDAY SOPHIE NANTI BOLEH?
ReplyDeleteHEEEEE:)
sedapnyaaa... nak try buat gak.. sebab before this buat cheesekut takde letak milo., :))
ReplyDeletedyba dbuh : TAK JUAL! hahahahahaha
ReplyDeletelia ummiirfan : cuba la. bak uweeeet haha
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteHaha,x sabar nk try.rase nye lau guna kuasa tgn ni naik muscle.dah x yah gi gym
ReplyDeletewahhh .. sedap nye.. nak tanye , awak pakai loyang saiz berape yer
ReplyDeletewahhh .. sedap nye.. nak tanye , awak pakai loyang saiz berape yer
ReplyDeleteMcm best..tq
ReplyDeleteMcm best..tq
ReplyDeleteTq...mcm sedap nak try
ReplyDeleteMcm best..tq
ReplyDeleteTerliur dahhhh. haha. Love your recipe posts sub senang sgt nak buat. Takde la terbalik dapur. hihi. <3 <3 <3
ReplyDeletethanks awak.. kite nak ikut resepi ni.. try try ni.. haha
ReplyDeleteSis saya dah try buat ,serius sedap.terbaik resepi ni 😍 thnx share
ReplyDelete