Publish : 9 Jun 2017
Re-publish : 11 November 2019
Assalamualaikum…
Re-publish : 11 November 2019
Assalamualaikum…
Atuhhhhdia pagi petang dia belasah share pasal
makan. Kah kah kah. Takper ke? (Kalau cakap tak boleh pon I nak share jugak.
Tak kira). Kalau cuti lama balik kampung memang melambak la I share resepi and
pasal makan. Ni pon I ambik yang THE BEST je. Korang tau la Kaklong dia kalau
masak, campak-campak pon sedap je. I agak, sapa yang emak-emak penyabar, tak
reti bebel, tak pandai marah memang dia masak sedap la. Kan? Macam I, hurm… No
comment sebab takot ada yang bebulu manjang I puji masakan sendiri. Hahahah.
Kalau kat kampung I jadik pembantu tukang masak la. Basically resepi from
Kaklong nanti dia suruh la I tumbuk bahan and masak. Later dia yang akan
masukkan asam garam semua. Jadiklah sedap. Biasanya kalau Sazli cakap sedap I
cakap la I yang masak. Contoh macam Udang Masak Lemak Cili Api + Batang Keladi
and Petai ni. Subhanallaaaaaaaaaaaaaaaah sedap giler ok? Udang pulak gemok and
fresh. Batang keladi is organic la, ambik yang GF tanam and petai pulak dapat
dari reader’s jual. 100 tangkai over baru RM80.00 je dia jual dekat I.
I tengok dekat Jengka pon 8 tangkai RM10.00 punya mahal. Baik hati giler reader’s I. Petai tu I bahagi-bahagi dengan Shariffah and kawan-kawan lain. Next batch petai I ingat nak buat Sambal Tempoyak pulak. I suka petai. Petai pon banyak khasiatnya walaupon kencing bau harum and mulut rasa kuda. Sazli pon suka jugak petai. I kalau ada petai, rasa amacam masa semua menda nak masuk petai termasuk la makan Maggie, Mee Goreng and Nasi Goreng tapi kena la bekado-kado sebab kat rumah ni bukan semua orang suka makan petai. Eksyen sungguh! Macam dekat kampung banyak la bahan fresh dapat like serai, daun kunyit, kunyit, batang keladi and daun kari. Nanti if rumah dah siap, I bercita-cita nak jadik petani moden la macam Fynn Jamal and Huda. Best apa? Tanam pegaga lepas tu boleh buat ulam. Petik je dekat belakang rumah, best kan? Harap jangan la ada biawak buat onar kalau tak memang aku nanges la. Nangesssss je kerja-kerja. Umur berapa umur?
I tengok dekat Jengka pon 8 tangkai RM10.00 punya mahal. Baik hati giler reader’s I. Petai tu I bahagi-bahagi dengan Shariffah and kawan-kawan lain. Next batch petai I ingat nak buat Sambal Tempoyak pulak. I suka petai. Petai pon banyak khasiatnya walaupon kencing bau harum and mulut rasa kuda. Sazli pon suka jugak petai. I kalau ada petai, rasa amacam masa semua menda nak masuk petai termasuk la makan Maggie, Mee Goreng and Nasi Goreng tapi kena la bekado-kado sebab kat rumah ni bukan semua orang suka makan petai. Eksyen sungguh! Macam dekat kampung banyak la bahan fresh dapat like serai, daun kunyit, kunyit, batang keladi and daun kari. Nanti if rumah dah siap, I bercita-cita nak jadik petani moden la macam Fynn Jamal and Huda. Best apa? Tanam pegaga lepas tu boleh buat ulam. Petik je dekat belakang rumah, best kan? Harap jangan la ada biawak buat onar kalau tak memang aku nanges la. Nangesssss je kerja-kerja. Umur berapa umur?
Ambik
gambar dari dalam periuk je. Hahahaha. Perrrrghhhh Wa Cakap Lu haaa this Udang
Masak Lemak Cili Api + Batang Keladi and Petai ni memang killer la. Sedap nak
mampos!
Ikan
Patin Goreng. Fresh! Garam kunyit je. Nothing fancy. Nak sedap makan time
panas-panas.
Petai
Bercili ni sekali memang kekasih Sazli la. Selera je dia makan lauk simple macam
ni. Tak payah lauk lain dah pon takpe.
Resepi Udang
Masak Lemak Cili Api + Batang Keladi and Petai
Celur Batang Keladi dengan asam keping. Ketepikan. Tumbuk
Kunyit Hidup dengan garam. Bila dah lumat masukkan cili padi. Lepas tu masukkan
bawang merah and titik sekali serai. Tumis bahan tumbuk lepas tu masukkan udang.
Lepas tu masukkan santan. Bila mendidih masukkan batang keladi sekali dengan
asam keping tadi, petai dan daun kunyit. Perasakan dengan garam. Siap! Senang
je kan? Sambil goyang tetep pon boleh buat. Kacang Mak Enon. Sesuai dimasak
untuk sesiapa yang nak impressed bakal Mak Mertua (Intan sila ambil perhatian).
Resepi
Petai Bercili
Goreng ikan bilis. Ketepikan. Hiris bawang merah,
bawang putih, cili padi dan bawang besar. Tumis semua bahan hiris. Lepas tu
masukkan air asam jawa barang dua sudu. Masukkan petai and bawang besar.
Perasakan dengan gula dan garam. SIap! But haritu Kaklong buat version lain la
weh and yang tu lagi sedap. Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili padi dan
ikan bilis. Tumis… Masukkan santan and petai. Lagi sedap weh kalau letak
santan. Santan tu sikit je. Jangan banyak sangat. Serious shit lagi sedap!
Lepas ni I nak buat macam tu pulak la. Memula eksyen masa Kaklong share resepi,
suruh I buat macam tu I taknak. Sekaali yang tu lagi sedap. Gambar tak sempat
ambik sebab Piranha semua dah kerjakan. Sedap sehingga menjilat pinggan.
Okbye
-eNd-
2 comments:
Perkhh halkum rasa pedih2 je baca makanan bercollaboration dgn petai ni sue!!!!!! sedapppp nyaaaaaa.. dah kena pakai bip 24jam .jejes ailio! hahahhaha
nur aishah : nanti u try mcm ni. simple yet sangat lah sedap! nanti i order petai, nak selit order tak?
Post a Comment