Assalamualaikum..
Hari Ahad lepas after check out dari Royale Chulan
and pergi GE Mall yang tak plan jumpa dengan family Shariffah and Me Lee tu,
kitorang terus early dinner dekat Restoran Teowchew & Hakka dekat Jalan
Ampang. It’s a Chinese Restaurant. I bermasalah betul nak pronounce Teowchew
tau? Dok Tauchu Tauchu. Apa ingat ni masak Tauchu ke? Dah la masa order Ikan
Patin Steam tu, I mintak yang rasa masam-masam lepas tu ada la 2 jenis masakan
kot? Yang masam sikit tu Teowchew Style. Masa Ikan sampai I dok la cari Tauchu,
tengok takde. Rupanyaaaaaaaaaaaaaaa bukan letak Tauchu la wei! Teowchew ni
actually one of jenis dialek bahasa CIna yang digunakan di Malaysia. Macam
dekat Malaysia ni ada 6 kumpulan dialek iaitu Hakka, Kantonis, Hokkien,
Teochew, Hainan and Fuzhou. Yang I biasa dengan is Kantonis sebab pukul 6.00pm
dulu ada cerita Cina dekat TV ‘Drama
Kantonis’. Lepas tu I tau Hainan sebab biasa makan Hainan Chicken Rice and
Hokkien Mee biasa nampak dalam Menu Chinese Restaurant. Hahahah. Apapa pon
related dia mesti foods je lah kalau I ni. Macam dekat Malaysia, paling banyak
dialek yang digunakan is Hakka. If dekat sekolah-sekolah yang berpendidikan
formal pulak biasanya pakai Mandarin. Kan? Macam Sarah, Khatig tu belajar
Mandarin. Chinese dekat office I ni pon pakai bahasa Mandarin. Kata Sarah,
kalau Mandarin ni dia macam sopan la. If Kantonis tu dia Bahasa Pasar macam ‘Woi, Makan Mana? Cani laaaaa tak ajak
#@$%^!!’. Kalau dalam Mandarin dia akan bunyik macam ‘Awak makan dimana? Adakah awak enggan untuk mengajak saya bersama?’
Gituuuuu. Kalau I paham pasal Mandarin ni paling paham is Limau Mandarin la.
Hahahaha. So amacam, impressed tak dengan blog I? Entry makan pon ilmiah ok,
please? Kalau Mediocre mind takde der nak ambik tau pasal dialek-dialek CIna
ni. Haha. Untuk korang nak faham more pasal Bangsa Cina boleh click dekat sini.
Kalau nak paham pasal apa yang I makan pulak, teruskan membaca.
River
Patin. RM71.50. If Fruit Patin (Patin Buah – Memandai I cakap Fruit Patin)
maybe akan jadik harga lebih mahal. Tengok gambar dah telan ailio. Wei,
langsung tak hanyiaq! Sedaaaaaaaaaaaaaaap gilers! Tengok balik gambar ni, I
telan ailio banyak kali. Hesh.
Yang
ni Hainanese Chicken Chop. Harga RM17.00 je tau? Ni Mr Lee yang orderkan. Kata
dia boleh share makan. Sebab dia kesian I menggelupur sangat masa nak order.
Yang
ni pulak is Vegetable Curry. Takde dalam menu sebab invented by Mr D and Ms
Shariffah. Sedap giler. Untuk besar ni harganya ialah RM45.00. Sazli pon suka.
I pon suka. First time makan Kari Sayur dekat Chinese Restaurant but rasa dia
sedap macam ni. No MSG added and No Salt tapi S E D A P!
Yang
ni Bayam Goreng. Goreng dengan Garlic je. Size besar RM25.00
Garlic
Sawi ni pulak RM18.00 Medium Size.
Kailan
Garlic RM18.00 Medium Size
Actually sayur ni ada memacam jenis cara masak.
Chinese kan suka guna Oyster Sauce and Soy Sauce? But if makan dengan Mr D semua sayur memang
plain je takyah letak apapa. Garam pon takde + perencah cuma garlic
semata-mata. Ni kalau Mak I rasa ni mau di terbalikkan pinggan ni, hahahaha.
Tapi sebenarnya macam ni la healthy. Bila makan lawan dengan Sayur Kari tu
sedap je rasa. Mari mengamalkan konsep less is more but healthy. Macam I pernah
cerita yang Mr D and Shariffah now is whole food plant base diet. Jangan keliru
dengan Vegetarian Ok? Sebab if whole food plant base ni dia healthier compared
to vegetarian. Macam Vegetarian ni dorang nak stop kekejaman terhadap haiwan so
dorang makan sayur only and actually dorang ada banyak makan artificial foods
yang rasa macam ayam/daging semua yang obviously la banyak guna preservative
and artificial flavor yang tak good for health. One more, tak silap I dorang
tak makan garlic sebab garlic boleh menaikkan nafsu aaaaawwwwww. It’s a
religious issue la for the Buddhist and Monk. Macam whole food plant base diet
pulak eats lotsa garlic and onion sebab very healthy. Persamaan mereka ialah
both tak take eggs or any animal products. Termasuk susu ke? So kek semua tu
tak boleh ada susu dengan eggs la? Ya Allah, plainnya kehidupan. Lagi I taip
lagi I seteressssssss (bak kata Siti). I rasa I tak cukup buat la nak
mengamalkan whole food plant base diet ni. But kata Mr David, this way paling
healthy. Makan la banyak mana pon, badan takkan naik berat. Just stop eat
animal and animal protein. Ada sesapa readers I yang Vegetarian and whole food
plant base diet tak?
Ms
Shariffah, Hazel and Siti Nohaliza
Mr
Lee and Hazel. Mummy Daddy Bryton.
Bryton
and Rayyan.
After
10 snap, yang ni je lulus nak masuk blog.
Mr
D, Sazli and Mr Lee.
Earlier
at O’Briens.
Total kitorang makan semua ni termasuk 2 pot of
Chinese Tea + 12 rice is RM230.50 nett. Takde service charge, takde tax. I
memang dah lama dah perati Teochew & Hakka ni but only haritu got chance.
Location betul-betul depan M City (Across the Road). I cakap pada Saz, kedai ni
mesti sedap. Memang sedap pon! Service pon cepat and bagi I price dia
affordable la. Lepas tu restaurant ni pon bersih. Nanti boleh la datang repeat.
TQ Mr D and Shariffah bawak kitorang makan dekat sini. Masuk je dalam ni tingat
masa dekat Europe punya Chinese Restaurant, macam ni la environment dia. Nanti
next time nak try Telur Dadar sebab biasanya Chinese Restaurant Cook very
delicious Telur Dadar + Foo Yong eggs pon rasanya amatlah sedap. Wangi je. Cane
entah masak sedap, letak sependa ke? Hahahaha. Aduuuuuh sedapnya telur dadar
makan dengan N A S I. I lama dah ni bertabah menahan diri dari makan nasi
sesuka hati. I memang berdendam dengan nasik. Kau tunggu nasik, kau tunggu!
Restoran Teochew & Hakka
No. 363-1, Jalan Ampang Batu 4
50450, Ampang KL
Operation Hours : 10.00am – 9.00pm
Close every Monday
Telephone : 016-2560181
-eNd-
No comments:
Post a Comment