Pages

Monday, November 4, 2019

Resepi Bubur Labu Yang Sedap

Assalamualaikum..

Tabah je la korang semua dengan masalah kecintaan I pada Labu lately ni. Hahaha. Tetiba now musim I suka makan Labu. Sabtu/Ahad I dah buat Bubur Labu 2 hari berturut-turut. Puas hati sangat dapat makan. Besungguh giler OK? Nak pulak makan yang sejuk-sejuk keluar dari peti ais. Naseb I tak angin makan Labu. I kalau Labu OK. Tapi kalau Sengkuang, kekadang angin tu sampai boleh muntah lah baru lega. Macam Bubur Labu yang I buat ni kena dengan selera and tekak I. Fifie yang ajar I buat Bubur Labu ni. Rasa dia lebih lemak-lemak manja ala-ala hotel la. I self-claimed ni la Bubur Labu paling sedap I pernah makan.  Biarlah kalau orang nak cakap angkat bakul poooooon hahahahha.

I dah dapat dah sukatan dia macam mana. I suka sebab not too sweet, sagu dia tak overpower sampai serap all gravy and kuah dia  manis just nice. Tak lemak giler, tak pulak ceroi. Orang Kedah cakap ceroi tu cair. Kalau nkorang nak ikut, boleh ikut sukatan yang I bagi ni. Ikut 100% nanti rasa dia akan jadik sama macam yang I buat ni. Simple and murah je bahan dia. Kalau beli dekat Giant la. Kalau beli dekat Cold Storage yang organic dia akan jadik mahal. Hehe.


Diantara bahan-bahan yang I ingat nak snap gambar.
Bahan-Bahan
  • Setengah biji Labu - potong dadu
  • Keledek Oren (Sama banyak kuantiti dia dengan Labu) - potong dadu
  • Gula Melaka seketul (refer gambar) - sagat supaya senang larut
  • Daun Pandan 3 helai (disimpul)
  • Sagu 2 genggam
  • Santan dari sebiji kelapa
  • 3/4 tin Susu Cair
  • Air Masak
  • Secubit garam
Cara Membuatnya

  • Memula masukkan keledek and daun pandan dalam periuk. Lepas tu masukkan air sama paras dengan keledek tu. Rebus la dalam 5 minutes and masukkan terus 2 genggam sagu. Rebus sampai lembut keledek tu.
  • Dalam periuk lain, rebus labu sampai lembut and toskan.
  • Lepas tu masukkan gula melaka dalam periuk and masak sampai gula totally larut
  • Dah tu masukkan santan and susu cair ikut sukatan yang diberi
  • Masak dalam 3 minutes and sentiasa la kacau
  • Last sekali before tutup api, masukkan labu 
  • Goyang tetek and you done!

Bubur Labu Campur Keledek.


Yang ni version mengada. I curah pulak susu cair before makan. Ya ampun sedapnyaaaaaaaa...


Seperiuk ni guna setengah biji Labu, nak buat sebiji just double the ingredient.

Reason why I rebus Labu asing sebab dia cepat hancur la. Nanti jadik macam baby's food pulak. So second time buat, I letak last sekali. Baru cantik kejadian dia. Time dah masuk labu tu, jangan la kacau beria macam buat dodol nanti habes hancur semua. Kacau-kacau manja je. Sagu pulak jangan letak banyak sangat nanti dia absorb semua kuah, tak sedap dah. Dulu masa buat Bubur Campak, I bedal letak sebungkus Sagu naaaaaaah terus rasa macam makan Bubur Sagu dah. So, senang je kan? Dah boleh cuba buat. Lagipon senang. Sazli memula taknak, lepas tu bila rasa sekali, mintak tambah. Haaa tu la, lain kali jangan eksyen sangat. Try dulu. Selamat mencuba!

-eNd-

3 comments:

  1. sedap !!! fevret. bubur labuuu n bubur pisang.
    nyuums..

    ReplyDelete
  2. sagu tu u blh rendam dulu sekejap bagi dia kembang. then baru masukkan dlm bubur. so nnt dia xabsorb kuah tu..

    ReplyDelete
  3. siti yang menaip : boleh try tu

    genuine1224 : wokey!

    ReplyDelete