Assalamualaikum...
Time cenggini tetiba teringat balik Mee Kari yang Kaklong buat masa dekat rumah baru Intan haritu. Sedap gileeeeeer OK? I puas makan time tu. Tapi time tu je la. Sekarang bila tengok balik gambar rasa macam nak lagi. Blardihel. Nak tau kenapa sedap? Sebab Kaklong buat complete dengan Sambal Udang Kering lepas tu being me, semua makanan nak letak kicap so I buat sambal kicap and I tabur dengan crunchy garlic yang beli dekat Lin kawan office I. Perah dengan Limau Kasturi and dalam kuah kari dia meriah dengan Udang, Ayam, Tauhu Pok. Ya Allah, sedapnya Kaklonggggggggggggggg please lah. Kenapa yang sedap macam ni? Nak kata letak sependa, takde pulak hahaha. I rasa, inilah Mee Kari yang paling sedap I pernah makan. Kalah la semua yang I pernah makan. Seriously. Tu pon takde kerang. Kalau ada kerang lagi laaaaaaaaaaaah sedap.
Untuk 3 bungkus Mee Kari ukuran dia guna setengah ekor ayam, 2 bungkus fish ball, sebungkus fish cake, 15-20 ekor udang, sepeket tauhu pok, 2 bungkus kecik perencah kari babas ikan and daging and 500 ML santan kotak. Cukup ngam pekat consistency dia. Resepi pulak nothing fancy, cuma jangan lupa letak buah keras kasik pekat kuah. Resepi Mee Kari Kaklong ni 90% similar dengan Mee Kari Mat Gebu. Untuk resepi boleh tengok dekat sini. Cara masak sama. Yang lain tu guna je imaginasi sendiri. OK? Boleh tak macam ni. Kasi resepi tapi please guna imaginasi sendiri. Hahahah. Kalau ikut ukuran yang I bagi ni, InsyaAllah sedap. Bab Sambal Kicap tu terpulang la kalau merajin boleh buat. I memang suka, so memang I letak. Resepi Mat Gebu, tauhu dia guna tauhu goreng biasa. Actually nak lagi sedap letak Tauhu Pok (yang orang buat untuk buat Tauhu Begedil tu).
Seperiuk ni sama dengan 3 bungkus mee kuning and dapat dalam 20-24 mangkuk Mee Kari. Tengok portion dia macam mana. Kalau makan time lapar dia akan jadi 20 mangkok je. Hahaha.
Bahan lain I guna taugeh, sawi, daun bawang and daun sup, limau kasturi, lada merah hiris, crunchy garlic. Jangan lupa Sambal Udang Kering dengan Sambal Kicap. Telur rebus tak sempat masuk dalam gambar sebab I dah lapar. Time tu nak kena makan. Telur tengah rebus, so good bye.
Ni la rumah Intan. Comel je. Untung sapa kawen dengan Intan. Rumah dah ada, kereta dah ada. Barang rumah almost complete. Masuk nanti, tinggal cuci kaki je.
Cost I beli bahan-bahan takde mahal sangat but less than RM100.00 la. Yang jadik mahal tu sebab tetiba nak air Cha Bang Ang. Tu nanti I share dalam next entry la. Actually ni first time I pergi rumah Intan. I beli bahan mentah dekat kedai Usop. So kena jalan dari kereta ke lift, dah tu jauh pulak nak sampai rumah Intan. Blakang, ni tangan dah kiri kanan dengan barang-barang. Punyalah berat. Elok keluar lift, dengar Intan panggil. I tinggal je semuaaaaa dekat situ jugak. Intan datang tekedek-kedek kutip semua yang I tinggal tu. Hahahahah. Beraaaaaaaaaaaaaat!! Kitorang masak bekerjasama sekejap je dah dapat makan. Kata Kaklong, kalau ada masa next time kita buat Bambolini inti Nutella pulak.
Tachiu Intan for having us. Best main masak-masak macam ni. Macam main pondok-pondok. Intan stressed je tengok I tak habes-habes dengan penyapu. Dia cakap 'Rumah dia pon rumah dia, rumah aku pon rumah dia'. Hahahahaa. Bebel-bebel I marah Intan sebab dia tak sapu sampah habuk dekat tepi sofa. Intan cakap dia malas. Bukan kotor pon. Ada jeeeeeeeeeeee alasan.
-eNd-
Wah...intan dah ada rumah la..untung la sape kawen ngan intan...nampak sedap giler la mee kari..terus rindu mee kari air tangan mak i...dapnyaaaa
ReplyDelete