Pages

Wednesday, March 11, 2020

Nasi Lemak Ke Tu?

Assalamualaikum..

Hi, ada yang rindu dekat I ke? Banyak bulu mata jatuh ni. Dulu kan kalau masa sekolah, asal ada bulu mata jatuh, mesti perasan kot ada crush tengah rindu. Hehe. I dulu masa sekolah jarang suka kat rakan sebaya, tapi suka kat abang-abang senior. Dulu cita-cita nak kawen dengan orang yang 5 tahun lagi tua sebab kononnya lebih  matang tetiba kawen dengan orang lagi muda. Jodoh kan? Sebab tu jangan put target apapa tau? Sebab jaaaarang la kita dapat apa yang kita nak. Dia mesti lari sikit. I ada ramai kawan yang cakap 'I taknak kawen orang Kelantan nanti nak balik raya susah'. Sekali naaaaaah kawen dengan Orang Kelantan. Tak pon 'Bakal suami I, I taknak yang hisap rokok. Tak suka! Nanti kalau nak kiss pon tak selesa'. Gittew put target, sekali sekarang suami isap rokok, anak dah 5 apa kes? Hahaha. Masa I form one, I ada minat sorang abang senior form 5. Pengawas. Hensem! Dia pakai spek mata. Bijak pulak tu. Asrul nama dia. Happy sangat masa raya, dia datang rumah. I jamu makan satay. Bedebar-debar sangat masa dia datang. Makan satay pon tak lalu. Hehe. Tapi dia dah meninggal dah. Bijak dia, tapi umur pulak tak panjang. Masa dia dekat UUM selalu je kita balas-balas surat. Mana entah pergi semua surat tu. Alfatihah untuk Arwah Abang Asrul and untuk Arwah Kak Maslina jugak. Tak sangka dua-dua pon dah takde. 

Anyway sorry sebab jarang dapat update blog sekarang ni. I busy menyelamatkan dunia. Now pon curi masa sikit untuk update blog. Dalam draft ada melambak. Go-cart la, balik kampung la, picnic la, movie la apa semua but yang naik always citer masak-masak je. Hahahaha. Macamkan pandai masak sangat. Lately ni I selalu la jugak masak dekat rumah. Dengan meroyan buat Agar-agar lagi. Sazli pon suka je makan apa I masak. Dia cakap 'Bini masak sedap, buat apa Papa nak makan kat luar'. Cecece. Bini pon perasan terus zaaaapppp masuk dapur. As for now, Sazli and Shein memang I punya number one fan lah. Si Shein ni lagi la. Everyday nak Nasik Lemak. Dia pon tahan makan pedas. Memang ikut Mama and Abah sangat. Anyway, terimalah Nasi Lemak yang I masak untuk sekian kalinya. Kepada haters, jangan la butthurt sangat OK? Life jangan serious sangat. Chill je. Buang masa la nak sakit-sakit hati dengan entry masak-masak I ni. Adoi.


Nasik Lemak Kukus. Hamirah tanya, 'Kenapa takde kacang'. I jenis makan Nasi Lemak suka yang macam ni je. Very basic. Tak suka la dengan rendang la, kacang la apa la. Macam complicated sangat. (Padahal m a l a s) Hahaha.




Dia punya sambal macam nak makan 10 orang. Padahal kat rumah ni 3 orang je. Eh yang ni plus one sebab ada Intan.

Ada yang tanya I, nasi tu masak macam mana sebab nampak macam peroi je? I guna Beras Wangi. Risiko beras wangi ni ialah kalau masak ikut ukuran, dia akan jadi mentah. Air lebih, dia akan jadik lembik. So cara I is, I masak je ikut ukuran macam biasa. 1 pot nasik = 1 pot air. Dia memang akan elok kejadian dia. Cuma korang kena kukus pulak lepas tu. I guna pengukus yang beli dari Cikgu Ross. Jenis Tuppaware. Nkorang belila. Senang sangat ada pengukus comel ni. Now I rajin dah kukus sayur semua. Sihat pon sihat. Dalam Nasi Lemak I, I letak halia, garam and dalam 10 biji lada hitam yang tak payah tumbuk. Letak sebiji-sebiji macam tu je. Nak kasik kilat, letak minyak masak dalam sesudu dua macam tu. Usually kalau 5 pot (cawan kecik) I guna santan sekotak yang paling kecik tu. Siap masak, kukus dalam 15-20 minutus. InsyaAllah nanti nasik elok je peroi.

Sambal pulak, I kisar bawang putih, bawang merah, segenggam ikan bilis, 2-3 biji buah keras and seinci belacan. Tumis dalam minyak yang banyak sampai la garing, then baru masukkan cili kisar. Letak seketul gula melaka and lepas tu masukkan air asam jawa, bawang besar and ikan bilis (goreng separuh rangup). Last sekali baru perasakan dengan garam. Garam letak last tau? Sebab Ikan Bilis dah masin. Kang nanti masin dah susah nak adjust. Nak letak cube ikan bilis or ajinomoto pon boleh jugak. Sambal ni I masak dalam 30-40 minutes sampai cili betul-betul masak and flavor dia becampur semua, barulah sedap. Buah Keras tu pon main peranan jugak tau? Dia akan bagi Sambal rasa lagi berlemak. Lepas tu ada jugak orang letak santan dalam sesudu dua, kasik lebih berlemak. I tak letak pon sebab nak bagi tahan lama. Saz suka mengulang makan sambal ni dengan nasi putih. So nanti weekend, korang try la buat eh? Nasi Lemak la paling senang and paling sesuai untuk yang malas macam I. Masak Nasi Lemak la senang. Boleh makan untuk breakfast dengan lunch sekali. Hehe.

-eNd-


3 comments: