Assalamualaikum..
I up hari-hari gambar masak takpe ker? Serious ke tak bosan? Sebab tu now I update selang sehari je. Hehe (Alasan). Macamkan pandai masak sangat kan? I pon dah taktau dah nak masak apa. Bangun je pagi fikir, jap lagi nak masak apa eh? Gitulaaaaaah hahahahaha. Macam harini dah tau. I nak buat Ikan Tenggiri Berlada. Kat rumah ni, kuah-kuah tak laku. Kecuali Kari je la untuk Shein. I pon tetiba macam dah boring makan nasi. Kekadang makan la french toast pukul 11.00am lepas tu tak makan sampai malam. Makan menda merepek macam Brownies or kadang-kadang buah. But don't worry, I tak kurus lagi. Hahahaha. Harini ingat nak buat Cookies la. Tapi kata nak buat Cookies ni dah 2 minggu so tengok lah macam mana nanti. Tekak teringin nak makan Sambal Bunga Betik sampai termimpi-mimpi malam tadi pergi ambik Bunga Betik dekat rumah Huda. Tetiba Huda pon masuk dalam mimpi. Tapi dalam mimpi I tu, Abang Taufik dah dapat Dato'. Class Huda terus Mak Datin. Now dah 16 April kan? Maksudnya tak lama dah nak habes CMO ni but I rasaaaaaaaaaaa, kita akan continue sampai la middle Ramadhan. Rasanya this year banyak la bukak puasa dekat rumah sendiri.
Teringat last year bukak puasa dekat rumah besederhana dengan apa yang ada je. Sahur masak pon atas lantai. Haha. Pasang tong gas, lapik dapur dengan batu-bata. Dekat 15 hari puasa kot baru lah Kitchen Cabinet pasang. Tu tak lagi bab dalam bilik tak pasang langsir dekat la setengah tahun. Hadoi. Dugaan masing-masing kan? Susah senang kita ni macam-macam jenis and kita je tau. I ada jugak tanya kenalan yang kerja Salon, kerja restaurant. Sian sangat. Gaji pon ada yang dapat half, ada yang tak dapat langsung. Kalau ada KWSP boleh jugak bawak keluar sebulan RM500.00, kalau takde? Pastu business owner pulak sure lah face tough time especially yang ada physical office and ada pekerja semua. Nak bayar overhead semua. Mana yang kerja Airlines ada yang dapat half je gaji. Kesian sangat. Yang dah biasa meniaga dekat Bazar Ramadhan, tapi tahun ni nampaknya takde lah income. Tough kan? Tough untuk semua orang.
Si Sajat pulak perangai makin melampau. Tak cukup pergi Mekah sentuh Kaabah dengan pakai telekung semua. Lepas tu keluar pulak video cakap 'Mana ada Pondan kena Corona, mana ada?' dengan suara kepit. Seriously makin menyampah pulak tengok. Over lah. I tak kisah pon dia nak bogel ke, nak publicity macam mana pon tapi bila dia sentuh bab agama, I rasa macam tak patut and tak berapa suka.
Btw, Saz cakap Gulai Sotong I sedap. Hehe. I now masak sikit-sikit je. Masak banyak membazir. Ni buat sekali makan je. Tumis bawang merah, bawang putih, halia yang dihiris sekali dengan bunga lawang and kulit kayu manis serta daun kari. Pastu masukkan bancuhan kari ikan, serbuk cili dan sedikit kunyit. Tumis sampai naik minyak. Then masukkan air and kentang. Tunggu sampai kentang empuk. Last sekali masukkan Sotong, Santan, Tomato and perasa la dengan gula, garam, aji and letak sikit pes asam jawa. Siap!
Gulai Udang wajib lawan dengan Air Belacan. Actually sambal belacan tapi air asam jawa tu buat cair and lebih. Hiris bawang and tomato lepas tu perah air limau kasturi sikit.
Untuk Shein kena ada Telur Dadar. Ulam Salad and Buah Mangga. Tak sangka I sekarang rajin kupas buah. Ya Allah achievement sangat. Hahahaha.
Stock Brownies dah habes. Ni last. Nak kena buat lain ni. I punya Beryls Choc Compound pon dah nak habes. Nak kena order lain. OMG Shoppee memang berhantu.
So cepat sesapa ada Sotong kat rumah, buat la Gulai Sotong for lunch ni. OK? Lepas tu kalau ada sesapa ada Bunga Betik dekat rumah, pos dekat I. Teringin la pulak. Adoooooi. padahal kat kampung haritu, melambak je Mak punya Bunga Betik. Takde pulak I teringin. Dah time CMO ni la tekak nak makan Bunga Betik. Sabar ajer la.
-eNd-
1 comment:
Bunga betik tu buat ulam ke..xpnh try plk...celur dulu eh
Post a Comment