Saturday, April 11, 2020

Sambal Sardine - A pungent LOVE affair

Assalamualaikum..

Sabtu ni rasa relax je. I pagi tadi plan nak masak sambal sardines untuk makan dengan frozen roti bom tetiba eh, goreng je la Telur Puda. Takyah dah masak for lunch. So dalam 11.00am tadi siap dah semua masak. Cita-cita nak siap semua awal tu sebab konon-konon nak buat Cornflakes Cookies tapi nampaknya sampai sekarang tak menjadi kenyataan. Hahahahha. Ya Allah kalau nak start tu punya la payah kan? BTW, Control Movement Order nak kena sambung sampai 28th April. So maksudnya lagi 2 minggu la kena duduk rumah. By the time masuk kerja, dah puasa dah pon. Masuk awal, keluar awal. Dah different atmosphere. I rasa tahun 2020 ni habes untuk PKP ni je. Itu pon 28th April tu, belum tentu boleh start kerja. Kalau Covid19 ni still tak nampak penurunan, nampak gaya raya la kat rumah masing-masing di KL. No firework for you Shein. 

Tahun ni dah bagitau dia awal-awal yang dia kena puasa. Maybe start half-day dulu. Tengok macam mana. Good luck Shein! Tapi dia ni jenis lapar je, macam mana lah nak puasa. Ada yang drama Neng Yatimah ni esok. Hahahahah,

OK back to PKP ni, I rasa sekarang pon Malaysian dah ada awareness dah pasal Covid19 ni. Bukan menda main-main. Bukan PM cakap cuti, so kita boleh bersuka-ria balik kampung, keluar makan etc. Fasa tu semua dah berlalu. Lepas ni hope society dah faham lah. If let say 28th April ni kita dah start kerja hopefully semua orang kena extra careful. Mask always on. Sanitize hand as always, elakkan lah dulu perhimpunan kenduri kendara semua ni so that kita boleh kurangkan risiko jangkitan. Bahaya pada orang tua and orang yang memang ada penyakit. Covid19 is serious business man. Bukan main-main so kita kena alert all the time. Open house semua ni, I don't think is a good idea unless nkorang tak kisah nak PKP sampai hujung tahun lah. Kan?


Sambal Sardine, Telur Puda and Ulam Cherry Tomato + Timun Jepun. Lauk simple macam ni sesekali pon best kan? Macam sardines memang I kerap masak sebab Saz nak cicah roti bom/roti canai dia. Cuma ada version rajin, ada version malas. Kalau malas, hiris je bawang semua, lepas tu tumis and masuk sardines. Daaaaaaaaaaaaaaah.



Kalau version rajin dia akan jadi rupa macam ni. I blend bawang merah, bawang putih, halia sikit, kunyit sikit, lada kecik. Lepas tu tumis lama-lama top up air and letak cube ikan bilis sikit, gula, garam and air asam jawa. Letak sardines cap 3 ayam and letak kentang goreng. Patut ada serai, lagi sedap. 


Telur Puda ni Pakistani punya resepi. It's telur, serbuk cili, kunyit sikit, garam sikit. Sedap!

Guys, I rasa dalam 100 tahun pon belum tentu kita akan dapat lagi chance untuk stay at home macam ni kan? I rasa PKP ni macam A blessing in disguise. Kesempatan di sebalik kesempitan. Gituwww. Si Shein dengan Abah dia now, pagi pukul 11-00am-11.30am baru la turun bawah. Dah wangi siap mandi semua. Sebab tu breakfast now chill je. I akan buat french toast or roti canai frozen je untuk my boys. Saz pon ada beli Roti Canai Frozen dekat kawan dia. Memang sedap! I pon suka. Nanti I share gambar and info later OK? Makanan sedap ni kena la share. I pon rasa rindu nak makan Japanese Foods. Huwaaaaaaaa. Yang delivery ni Sushi King je. Dah tu, limited pulak. Esok pagi kalau rajin, I nak take away roti dekat Kenny Hills. Tapi sekarang ni biasa malas je. Tak rajin dah. Hahahaha.

-eNd-S

1 comment:

aisyah.preciousheaven said...

kak su update blog pleaseeeee saya kesunyian ni huhu