Assalamualaikum..
Akhirnyaaaa I dapat dah resepi Classic Butter Cake/Marble Cake yang kena dengan tekak I and everything macam the texture, moist dia sama exactly yang macam I nak. Thank you kawan sekolah I Nopi sebab share resepi dengan I. Dia cakap dapat resepi tu dari Auntie dia from Singapore. Actually resepi yang dalam Internet banyak je tapi yang menjadi and sedap tu agak payah nak jumpa. Kekadang bahan dah sama, but method pulak salah. Tak menjadi jugak. One more, kalau nak Butter/Marble Cake sedap kena guna pure butter. I rasa kalau guna butter lagi sedap dari guna margarine. Dah 3 4 5 kali I buat and kali ni I guna butter, terus rasa dia lain and jadik sedap! I dah mintak izin dia untuk share resepi and dia cakap OK boleh share. Alhamdulillah nanti nkorang boleh buat sendiri... Haritu yang I buat dekat rumah De pon actually jadi jugak tapi rasa dia macam tak ngam. Kali ni I buat Orange Cake dengan Marble Cake menjadi. Yahooooo!!
Walaupon Butter Cake je pon tapi I happy lah. Actually nak buat Butter Cake ni macam lagi renyah dari Brownies. Brownies sekejap je dah siap. I complaint dekat Sazli cakap lengoh tangan guna hand mixer lepas tu dia cakap boleh la nak belikan Stand Mixer. Yahooooooo!! Lepas ni boleh la upgrade buat Roti pulak. Kalau nak buat roti, kena la belikan Stand Mixer KitchenAid. Alang-alang kan? Hahahaha. Wei, kalau ada Stand Mixer InsyaAllah I akan lebih rajin baking. Saz memang suka Butter Cake dengan Roti fresh panas-panas. I nak uli memang tak larat so kalau ada heavy duty hand mixer tu InsyaAllah roti akan menjadi kenyataan lepas ni. I pon suka je baking ni cuma bab nak membasuh tu je m a l a s. Kekadang siap buat semua, mintak Saz tolong basuhkan. Hehe.
Ni Orange Butter Cake. I guna 3 warna. Original, orange pekat and orange muda tu. Yang Orang muda tu I campur dengan kaler putih. Best sangat main dengan warna ni. Nanti cake jadi cantik. Orange cake ni akan jadik my favorite cake lepas ni sebab sedap and moist je. Sukaaaaaa!
Resepi Butter Cake
200 gram Butter (Guna pure butter lagi sedap)
1 sudu besar Susu Pekat Manis
170 gram Gula Halus (Ni manis-manis buah je, kalau nak manis lagi boleh lebihkan gula)
1 sudu kecil essence vanilla
Putar sampai kembang semua bahan ni. Kalau tak kembang, nanti Kek tak gebu and jadi macam kuih bengkang. Sama macam Kek I masa first time buat dulu. Hahaha. Berderai je tapi Sazli cakap sedaaaaaaaaaaap. Dia tu apa pon sedap. Takde pernah I masak yang tal sedap pon kalau tanya Sazli. Love you. OK kek ni I guna hand mixer biasa, so I pukul dalam 6-8 minutes macam tu. Korang pukul sampai kaler dia jadik pucat. Kena sabar OK? Usaha sehingga berjaya. Kalau la ada stand mixer tu, letak je semua dalam mixer and putar sendiri. Kita duduk tepi goyang tetek je. Hahaha.
5 biji Telur Gred A
1 sudu besar Ovalette
170 gram Tepung Gandum
1 sudu kecil Baking Powder
2 sudu besar Air Sejuk
Ikut je turutan yang I bagi dekat atas tu. Telur masukkan sebiji demi sebiji and tepung pon masukkan sesudu-sesudu. Dah bercampur semua, at this point nkorang boleh decide lah nak jadikkan kek ni samaada butter biasa macam ni, or orange, strawberry pandan or marble cake. Tak kisah. Masukkan ajer perisa and pewarna. Kalau Kek Orange tu I letak Sunquick je 2 sudu besar. Kalau Kek Marble I bahagi adunan kepada 2 bahagian lepas tu I mixed chocolate powder 2 sudu dengan 4 sudu air suam. Ikut la nak warna mana lebih banyak.
Lepas tu cara nak bagi dia ada corak marble tu, sudukan 1 sudu beselang seli sampai la adunan habes. Tak perlu panaskan ketuhar sebab nanti kek merekah. Alas bawah dengan parchment paper lepas tu sapu loyang dengan butter supaya senang nak tanggal. I guna acuan 4 segi 8x8. Oven suhu 160' and bakar selama 45 minutes. Setiap oven berbeza, so understand your oven. Nak tau masak ke tak, cucuk tengah dia dengan lidi. Kalau come out clean, maksudnya dah masak lah.
Orange Butter Cake! Macam mana nak dapatkan corak kotak-kotak kat atas tu? Senang je. Terbalikkan dekat redai for 8 minutes masa keluar dari oven tengah panas-panas tu. Lepas tu jadiklah macam ni. I hiaskan dengan silver bead. Edible tau?
Tengok isi dalam dia, moist je. Memang lembut anf moist. Sedapnyaaaaa!
Yang ni marble cake. Corak atas tu lorek-lorek je dengan lidi.
Orang tua-tua biasa suka cake ni. Sebab simple and sedap. Yang ni macam kurang manis. Kalau nkorang suka manis boleh letak 200 gram gula.
Ni dalam dia. Cantik kan?
I rasa kan, kek kalau nak lembut rahsia ni kena pukul butter dengan gula sampai kembang. Lepas tu kena letak ovalette. I takde lagi experiment kalau tak letak susu rasa dia macam mana but ingat lepas ni nak tambah la susu kepada 3-4 sudu and nak try guna vanilla pods. Mesti rasa lagi sedap. Tapi yang tu kena tunggu Mixer baru sampai lah. Manual mixer ni lengoh tangan. Imagine dulu Mak mak kita buat bahulu macam mana. Once siap, mau muscle dekat tangan keluar macam Popeye terus kan? Hahahaha. Dah la bakar guna Sabut Kelapa. I still ingat dulu masa kecik-kecik tengok orang buat bahulu secara traditional macam mana. Renyah giler!
So ni I dah share resepi, jangan lupa try at home OK? Senang je. Good luck dolls!
-eNd-
No comments:
Post a Comment