Pages

Tuesday, September 22, 2020

Santan SAJI - Masak Apa Pon Menjadi

Assalamualaikum..

I dah lama giler tunggu Santan SAJI keluar, akhirnya sekarang dah ada dah dekat pasaran. Kalau area nkorang susah nak dapat Santan SAJI, beli je dekat Shopee. Pon ada jual. OK? Lepas ni memang I tak guna santan lain dah sebab dengan Santan Saji - Masak Apa Pon Menjadi! I dah try masak lauk and buat dessert guna Santan SAJI. Memang la sedaaaaaaaaaaaaaaaaaaaap! Takde rasa hapak. It was perfect! Nak guna pon senang, tak payah bancuh-bancuh dengan air. Gunting kotak, tuang je. Now masak apapa, I prefer guna santan kotak sebab kuah lebih pekat and lebih sedap. Especially Santan Saji. Stock pon I simpan banyak-banyak dekat rumah. Senang nak masak apapa. Kat rumah ni pulak ada Mat Kari so santan memang kena sentiasa ada dekat rumah. Shein ni apa jenis kari pon dia ok asalkan nama dia Kari. Kat rumah I pon, I ada tanam pokok kari sepasu. Senang nak buat kari untuk Shein. Sebab kalau beli daun kari dekat mart, pakaikan sepelepah je but kekadang kena beli sampai sepokok.

Anyways, haritu I cuba guna Santan Saji untuk masak Gulai Ikan Merah. Sedap! Kuah pekat and ada rasa manis-manis santan segar. Santan dia pekat and tak pecah bila masak. Kekadang ada tau santan kotak yang dia end up jadik pecah-pecah kalau tak kacau sentiasa? Dengan santan SAJI tak yah risau sebab semua masakan akan jadik perfect. Savory ke, dessert ke both OK.

Santan kelapa SAJI keluaran FGV.  Dah boleh didapati di pasaran. Produk laku keras ni ye? Sesapa yang sokong BMF boleh la beli Santan SAJI.

Lawan dengan Ulam Pegaga and Petai, Ikan Bawal Goreng and Sambal Belacan.


Combination lauk Kari Ikan Merah, Bawal Goreng, Ulam and Sambal Belacan memang la kena sangat. Lauk macam ni la kitorang makan masa dekat Bawal Goreng Juru tu. Kari Ikan tu kalau nak lagi sedap, beli Ikan Kerapu, lagi sedap! Teringat makan Kari Ikan Kerapu dekat Kisap Langkawi last time, sedapnyaaaaaaaaa!!

-eNd-

No comments:

Post a Comment