Assalamualaikum..
Banyak benar makan ketupat lemang rendang segala
musim raya ni. PENDEK kata, time
Syawal ni kita memang mewah dengan makanan. Seram bila fikir berapa banyak
lemak dah kita ambik sepanjang Syawal ni. Dengan sambung dari Ramadhan lagi
imagine betapa badan kita bekerja kuat untuk proses segala makanan yang kita
dah makan. Tak caya esok pergi buat blood test, confirm segala cholesterol
naik. Hari-hari pon mewah makan sebab now office everyday pon buat Open House.
Tak masuk jemputan kawan-kawan lagi. Dah kalau hulur kambeng golek depan mata
takkan tak tengok je? Hahah. Tapi kekadang kan, dah puas makan makanan raya, lauk
simple and kering macam dekat atas ni menjadi pilihan. Kan? Layan giler makan
Nasik Putih dengan Telur Mata Kerbau, Ayam Goreng, Sambal Gesek dengan Ikan
Bilis Kicap. Perrrrrghhh!! Thank you Kakyang sudi layan permintaan Makcik. Kaklong
pulak asal dia masak nasik, rasa sedap lain macam. Masak Nasik Putih pon sedap
yang tak tahan tu. I ada kenal sorang ni dulu, dia suka makan Nasi Impit
Kosong. Makan sampai 4 5 ketul macamkan sedap sangat tak payah cicah apapa. Tak
paham aku. Zaman dulu orang buat Nasi Impit dalam dulang tu kan? Tu mesti leceh
nak buat. Now ada ketupat segera senang nak buat. Kita dulu raya, mesti buat
ketupat daun kelapa. Now tukang anyam dah sadakallah, so makan la nasi impit
segera. I wonder dalam masa 10 tahun lagi, still wujud ke lemang yang masak
dalam buloh tu? Tak kena gaya, lemang pon lepas ni orang buat frozen je. Ke dah
ada sebenarnya lemang frozen?
-eNd-
No comments:
Post a Comment