Tuesday, October 25, 2011

Mabok Cendawan

Masa balik kampung haritu, ini yang I makan. Now tengah demam. Mabok cendawan/kulat sisir. Fadan muka. Kata Mak perut tak tahan. Dah la makan pucuk ubi masak lemak, memang angin. Pastu tambah pulak dengan cendawan/kulat sisir tu. Ada pulak petai gemok. Sudahnya dari semalam, bangun pagi I mabok.

Muntah-muntah sampai lembik badan. Pastu sejuk menggigil. Makan apa pun muntah. Hatta air kosong sekalipun. Habes semua keluar. Seharian I demam. Sian I. Makan pon tak lalu. Harini ada lagi sipi-sipi demam. Harap cepat beransur pulih. Tak suka la kalau badan off macam ni. Tekak payau semacam. **Manja kan ngadu2 macam ni? Haha.

Dah tua kan? Macam ni la. Semua menda makan jadik angin. Nak buat macam mana. Naseb badan. Kena la redha. Seiring dengan peningkatan usia, lepas ni dah tak boleh nak makan sembarangan lagi. Sedih la macam ni. Jangan la lepas ni mabok salmon atau Japanese food. Mintah dijauhkan. Fuuuh!!!


Ikan patin masak tempoyak.


Keow teow goreng extra kerang. Made by me. (OO)<-lubang idong kembang.


Cendawan/kulat sisir masak sambal cili padi campur petai gemok.

Ya Allah, muntah ok? I tengok gambar pon dah rasa nak muntah. Nampaknya lambat lagi la I makan cendawan/kulat sisir tu. Sekarang memang tak boleh. Hatta tengok gambar pon I mabok.

Dah kronik dah ni.

Semoga dipanjangkan usia. Amin..

-EnD-

11 comments:

SURIA AMANDA said...

setuju..coz i makan cendawan tu pun mabok seminggu...damn..

Chooyaya! said...

bahaya kan? i tgk gambar pon boleh mabok ni. serik. taknak makan dah lepas ni.

nur zulya said...

dlm perut ada bby kulat..hehehe
x pun sushi dgn kulat tgh gaduh kt dlm.

Chooyaya! said...

btol jugak eh teori tu... yer la kot. tu yg huru-hara semacam sekarang ni..

hana said...

perghhh giler sedap la kulat sisir msk pedas2.~telan air liur~~

nur zulya said...

jadinya,sila mkn betik skg.ada berani?hahaha

Chooyaya! said...

hana : mabok mabok. taknak dah makan!

nur zulya : makan betik pon dah imune. tanak berak jugak. caneh?

Cik Alejandra Amante said...

cane masaknya tu..cam sedap jek...sila amek resepi dari mak boley???hehehhe..yummy!

nur zulya said...

minum la 100+ bebanyak.gulp..gulp..

Chooyaya! said...

cik alejandra : tumbuk cili padi, kunyit, bawang merah, bawang putih... pastu tumis la cam biasa... masukkan kulat yang direndam awal, diperah n ditumbuk sikit... masukkan garam n serbuk perasa. serta serai yang dititik dan jugak daun kunyit yang disiat2. menda2 option lain tu masukkan last skali. seperti petai dan kacang panjang. kalau suka boleh masukkan santan sikit. eh. kaksu tak boleh la tgk gmbr tu. mabok. okbye.

Chooyaya! said...

zulya : mabok smpi skarang tau? dah seminggu cukup. sabar jerk la. baiklah. kaksu akan minum 100+ banyak2 lepas ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...