Friday, January 4, 2019

Nasi Dagang Thorbaaaaaek!

Assalamualaikum..

Sabtu haritu Kaklong buat Nasi Dagang. Lauk Gulai Ikan Tongkol dengan Ayam Goreng Berempah, perrrghhhhhh terbaik giler, memang bersila memasing makan. Tengok cara nak buat boleh tahan jugak renyah dia. Nasi pulut tu kena kukus, lepas tu masuk santan, kukus balik pulak. Tu yang pukul 3.00pm baru kitorang dapat makan. HAHAHAHAHA. Kaklong pon balik umah dari pasar dah 12.30pm. I tukang potong timun and carrots buat Jelatah. dengan potong Buah Mangga. Itulah pembabitan I dalam merealisasikan Nasi Dagang pada hari tersebut dan I claim Nasi Dagang tersebut sedap sebab I yang potong buah. Haaaa. Nampak tak game dia tu macam mana? Hahahahaha. Wei, renyah wei nak buat Nasi Dagang ni. I fikir balik, kalau macam ni punya susah, baik beli je la. Baru RM6.00 sepinggan. Tapi nak dapat yang sedap macam yang Kaklong ni memang takde la. Kaklong masak ni dah level Nasi Dagang Pak Malau dia punya sedap. Pair pulak dengan Ayam Goreng Berempah perrrrrghhh! Who's your dadddddddy??? Shein tambah 3 kali ye Tuan Puan sekalian. Tu pon masa ketiga kali tambah I tanya dia 'Do you want some more?' Dia jawab 'Yes, more'. Hek dia! Shein memang suka ni gulai. Favorite dia. I pesan kat Kaklong buat kuah banyak sebab I nak. Nanti I frozenkan lepas tu later rebus la telur and campak dalam gulai tu. Sedap jugak pon. I suka kalau ada Cili Cuka tu. Dekat rumah I yang tapau tu, I makan dengan Sabah Cili. Sedap! Cis, tengok balik gambar ni macam tingin pulak. Kaklong, bila nak repeat?


Ni lauk dia. Gulai Ikan Tongkol, Ayam Goreng Berempah dengan Jelatah. Tu Carrots dengan Timun tu I yang potong tu. Ya Allah, cantiknya. Tengok pon dah tau sedap Jelatah tu hahahaha



My plate. Tak tambah makan sebab takot gemok. 


Nak buat gulai ni, Ikan tongkol tu kena rebus dengan lengkuas and asam keping, garam dan gula dulu. Lepas tu baru masuk dalam Kuah Gulai. Perencah Gulai Nasi Dagang  tu kata Kaklong guna cap Ros. Sedap! Gulai tu masak macam biasa la. Nak jugak ke? Jangan pemalas sangat. Google je.


Jelatah by yours truly. (Tu pon nak bangga)


Ayam tu rebus dengan bawang merah, bawang putih, halia, serai, kunyit, cili kering (semua blend), garam dan gula.  Lepas dah empuk, toskan. Bila nak goreng tabur dengan tepung gandum. Rebus ayam tu pulak guna air agak2 je. Jangan sampai beria tenggelam. 

Along tu kuat masin. Masa masukkan tepung, dia letak lagi serbuk cukup rasa. Makan panas-panas perrrrghhhhh. Sedap giler! Kaklong buat bahagian drummet and wing je. Sorang makan 3 ketul je hahahahah. I punya portion tak sempat makan nasik dah abes. Lepas tu yang seketul tu ambik portion Sazli punya. Kitorang anak beranak memang jenis enjoy makan macam ni. Tak kisah kalau aku ambik ayam dalam pinggan engkau. Memang jenis rebut-rebut. Orang lain maybe nampak pelik. Kitorang takde. Kekadang yang tinggal last sebab nak simpan, yang tu lah orang ambik. Hahahahaha. Kaklong pulak sejenis masak suka ngam-ngam or tak cukup sebab dia kata yang sikit tu lah yang best sebab makan rebut-rebut. Masalahnya sikit sampai tak cukup best celah mana? Nak mengulang pon tak boleh. Orang Jawa cakap 'Mentong'. Haritu masa masak nasik Edi tanya kat Ayang 'Mama masak nasik berapa pot? Kalau sepot je, I dengan U je la makan'. Si Along pulak kalau tanya 'Ma, ayam ni banyak ni je ke? Ni Along punya sorang je la kalau macam tu'. Jangan carik pasal la masak sikit kalau Anak Cucu Sulatin makan. Memang kena banyak. Konsep dia, 'Biar berlebih jangan tak cukup'. Ni dah ada ahli baru kuat makan (Shein) nampaknya raya ni portion makan kena naik ni Kak. 

-eNd-

2 comments:

Anok Pok Mat Kapok said...

Sye tak makan nasi dagang kak su, tp gulai ikan aye tu mmg fav. Makan dengan jelatah, pergh sedap. Rumah ni mmg semua fav nasi dagang. Sye je terengganu yg x makan nasi dagang.

Nur Aishah said...

eh tapi mmg kemasss hellok ja rupa paras jelatah timun sue tu... harap2 rasa beliau seiring lah.. :)