Tuesday, October 29, 2019

Resepi Homemade Bubble Milk Tea

Assalamualaikum..

Weekend haritu kitorang semua ada dekat kampung. So kalau dah dekat kampung tu kerja-kerjanya apa lagi kalau bukan masak-makan-masak-makan. Memacam menda la boleh request dengan Kaklong. Kaklong pon melayan je. Kitorang pon ramai. So, kalau dah ramai-ramai tu apapa kerja jadik la senang sikit sebab bekerjasama. Yang kerja besungguh Kaklong sorang je. Yang mengelat paling ramai. Kang kejap nak berak la, anak nanges la (alasan), itu lah, ini lah. Mak pulak jangan tayang muka kat dapur kang nanti, 'Mak, halia mana? Mak, kunyit mana? Mak, tolong ambikkan lada kecik dekat luar'. Lepas tu Mak pon cakap, 'Kalau buat kerja macam tu, Nenek aku pon boleh buat'. HAHAHAHA. Nenek you, moyang I la. Hehe.

I kalau dekat dapur suka kerja yang duduk tak tak payah nak bangun-bangun macam siang ikan bilis ke, kopek bawang sebesen pon boleh janji duduk je tak payah bangun-bangun. Tu yang kekadang nak bangun ambik bekas pon malas. Sanggup jerit. 'Maaaaaaaaaaaaaaak'. Nanti Mak datang la dapur dari laman rumah sana (tengah kemas pokok-pokok bunga dia). Lepas tu mintak ambikkan bekas dekat rak pinggan. Bebulu je Mak dengan I. Hahahaha. Untung I nak tolong. Duluuuu kan masa tak kawen lagi, I memang pemalas giler la. Macam takde perasaan Kaklong dengan De dekat dapur, I lepak tengok TV dekat depan. Tu bila tengok remaja-remaja sekarang tak berapa nak tolong buat kerja, I OK je sebab tau nanti kalau dah kawen, automatic kena jadik rajin la. Kan? Ke tak? Ke aku sorang je yang pemalas dulu? Hahahaha.


Homemade Bubble Milk Tea. Ya Ampung sedapnyaaaaaaa!! Kalau letak gula dekat atas, lepas tu caramelize kan dah, dah kalah dah Xi Fu Tang ni.
BTW, I dah tried various type of Bubble Tea. Dalam banyak-banyak, I paling suka Xi Fu Tang sebab rasa dia sedap. Tak too creamy. Manis dia ngam-ngam. But kalau Bubble/Boba Milk Tea I suka yang Family Mart punya. Memang sedap. Harga average dalam RM10-RM15 macam tu laa. Tapi kata kalau nak lagi sedap and puas minum, buat sendiri. Serious rasa sama je macam yang ada dekat kedai-kedai tu. Nak letak boba sampai separuh cawan pon takde sapa kisah. Manis macam mana, semua boleh adjust sendiri. Nah, harini I share macam mana nak buat Homemade Bubble Milk Tea sendiri. Dijamin sedap!

Bahan-Bahan (Boba)
1 cawan gula perang
setengah cawan air
setengah sudu pewarna hitam (optional)
2 helai daun pandan
2 cawan tepung ubi kayu

Cara Membuatnya
  • Memula masukkan gula perang, daun pandan dengan air ikut sukatan yang I bagi tadi tu. dalam kuali Masak sampai panas menggelegak tau? Ni penting. Kalau tak, nanti tak jadik. Lepas tu keluarkan daun pandan.
  • Then, masukkan tepung ubi kayu sedikit sampai la dapat consistency yang boleh gentel bulat-bulat tu.
  • Transfer dekat bekas lain yang sejuk and kering.
  • Masukkan pewarna hitam. Ni optional. Semalam I tak masukkan pon sebab takde.
  • Lepas tu gentel la bulat kecik and letak atas dulang yang ditabur dengan tebung ubi kayu as well supaya tak melekat.

Bab nak menggentel ni la yang jadik menyesal tu. Sebab leceh giler. Korang kalau nak senang, beli je yang dah siap tinggal nak masak je. Ada jual dekat Shoppe. Tapi I tak sure la sedap ke tak macam yang buat sendiri ni.



Ni Boba yang kitorang gentel sendiri. Lucah la memasing. Siap gentel guna tangan kiri kanan, lepas tu keluarkan lidah la apa la. Banyak main dorang ni.


Lepas tu, Campur air dengan gula melaka ikut sukatan sama macam atas tadi then masukkan Boba ni. Masak la sampai likat.

Actually ada banyak version nak buat Boba ni. Ada orang masak Boba ni dengan air biasa je. Lepas tu, rendam pulak dalam air sejuk. Air gula perang ni masak asing sampai likat. Pon boleh. Macam kitorang buat version masak, terus nak makan so boleh buat macam ni. Laaaagilah sedap sedap sebab boba tu dia dimasak dengan gula perang kan? Ikut suka la korang nak guna version mana. 

Dah siap Boba ni, korang sudukan masuk dalam gelas. Jangan lupa lelehkan kat dalam gelas baru nampak poyo. Hahahahaha. Then masukkan Susu. I suggest korang guna SUSU FARM FRESH or any susu yang FULL CREAM. Baru sedap! Lepas tu masukkan ice. Sedia untuk dinikmati! Kalau yang dekat Xi Fu Tang tu kan, dia letak brown sugar on top lepas tu dia bakar. Let say nkorang suka macam green tea or teh biasa pon boleh jugak. But susu tu, replace dengan susu full cream lah. Bagi I, buat sendiri lagi murah and sedap. Leceh memang leceh, tu yang half way menyesal. Hahahaha. But bila dah siap, rasa bangga dia rasa macam jalan pon nak berkepak. Astaghfirullah. 

-eNd-

3 comments:

Azhafizah MN said...

Wahh rajin membuatnya. Sedap buat sendiri ikut taste tekak sendiri kan :)

A m m i said...

belum pernah lagi try minum bubble milk tea ni. ntahlah belum bernafsu lagi

Chooyaya! said...

Azhafizah : Ha a. tp leceh la. kalau beli senang. hehe

sheila arshad : cuba la sekali.