Friday, April 10, 2009

Jangan Ponteng Kerja

Adoi... Lengoh-lengoh badan aii arini tau? Semalam punyer la penat seharian dengan aktiviti-aktiviti bersama keluarga terchenta berlangsung tanpa henti selama 13 jam. FYI, semalam aku tak kerja, pasal banyak urusan bersama keluarga. (Urusan tersebut ialah seperti menjadik driver kepada Kaklong untuk visit Abglong dekat hospistal & juga melayan anak2 buah)

Selama sehari jugak Intan senyap jerk. Tadek pun sms dan call dari dia. Sumbung betol la..!! Bulan pun tak sumbung mcm tu. Tapi takper... Kaksu tak heran! *heran sikit-sikit jugak la.

Ok, aktiviti aku bermula dari pukul 11.00am sehingga 12.00am.

Mak, De & Family siap awal and bawak Kaseh sekali pergi Hospistal Ampang. Tengok adik Abg Halim (BIL) sakit. *Pesal sekarang ramai orang saket eh?

11.00am - Kaklong suruh mandi pasal dah lewat nak visit Abglong. Pastu aku macam biasa, liat sikit nak mandi and tanya Kaklong, agak2 kalau aku tak mandi, orang tau tak?

Alasan kukuh - sejuk, rumah Kaklong tadek heater, lupa bawak towel, berus gigi tertinggal, segan nak mandi dekat rumah dia *mengada, macam la tak biasa. Takot kena gigit dengan lipan atau kerengga serta beruang koala masa tengah2 mandi dan sebagainya. Tapi akhirnya terpaksa jugak mandi dengan hati separuh rela dan sebanyak 4 gayung sahaja (tidak termasuk air yang sengaja dicurahkan kelantai untuk memberi effect mandi dengan bersungguh2. Amalan ini sangat membazirkan air dan sila jangan tiru)

12.00pm - 3.00pm - Berada di Hospistal Pusrawi dan mengadakan sesi memakan lebih daripada 4 kali dan jugak tidur baring beramai-ramai (4 orang) di katil single hospistal seperti rumah sendiri dan tanpa rasa bersalah walau sedikitpun pasal Abg Long terpaksa duduk dikerusi. Hahahaha.

3.00pm - Bawak De ngan Abg Halim & Sasha yang kerjanya hanya tidur didalam kereta ke ASN jalan Tun Razak (amek borang hilang buku) - Wisma Central (angkat sumpah) - ASN balik (submit borang). 3 urusan ini hanya mengambil masa kurang dari 35 menet. Nasib baik sempat buat semua harini kerana kejabat ASN tutup pukul hempat.

5.00pm - Bergerak dari Pusrawi ke rumah Encik Tunang untuk melawat Tok yang tak sihat & Lawatan ramah mesra keluarga bakal pengantin di Ampang

Terpaksa menunggu Abg Halim yang sesat sehingga ke Kampung Pandan di Petronas Ampang sehingga tertidur dengan nyenyak sehingga air liur meleleh di stering. Sungguh menggelikan.

Sehingga pukul 7pm - Berada di rumah Encik Tunang. Kesian sangat dekat Tok. Kurang sikit peramah dia bila dia demam ni. Makan-makan dan berehat di taman serta beramah mesra bersama kakak-kakak dan melayan anak buah. Orang tua2 semua kat dalam rumah borak-borak. Kiter budak2 kecik tak elok sebok2 dengan urusan orang tua. Main jauh-jauh

8.00 - 10.00pm - Mandi air begejun dan air banjir di rumah aku. Air Begejun ialah Air Terjun dan Air Banjir ialah swimming pool merujuk kepada Kamus Dewan Bahasa Sanskrit Kanak-Kanak Jilid 18 anak sedara aku si Sasha yang berangan besar membahasakan diri dia KakSha.

Bermacam peristiwa disini terjadik termasuk Aiman sampai nanges2 kena bawak dengan Ayang ke tengah kolam pasal dia takot air (potong jerk kote telur ko tu Aiman, dengan air pon takot). Sasha & Kaseh yang komplen mandi tak best dekat Kolam Kanak-Kanak (Sasha sebut Kolam Kanak-Kanak sangat comel ok. Sumpah!) dan men drag aku dan semua mandi dekat Kolam Kanan-Kanak yang hanya separas keting aku sahaja.

11.00pm - Makan malam dekat AU2. Pas mandi kolam sure lapar. Naper ntah

12.00am - Sampai rumah Kaklong di Bukit Antarabangsa dan tidur terus dengan berpakaian lengkap termasuk jam cincin semua. Langsung tak sempat nak rasa rimas pasal dah maha penat. Mak pun aku tak layan dah. Penat penat penat!

HOSPISTAL PUSRAWI


Kak.. Tak elok buat muka boring time melawat suami... Hehe. Sajer gurau. Masa ni kitorang dah ready nak makan ciken cop, dah bersila pun, tetiba ada orang datang melawat. Pastu ciken cop dah sejuk dan tak lazat lagik, tapi kami tetap berselera jugak makan.


RUMAH ENCIK TUNANG

De & Abg Halim (BIL) tengah borak-borak pasal macam mana nak menkacukkan durian+tembikai.


Kaklong tanya, kenapa kalau tangkap gambar mesti buat muka mengada dan kuntrul cun . Jawapan : Kiter kena ikut trend. Tangkap gambar tegak2 zaman sekarang dah dikira kuno dan tidak praktikal dah.

Kalau gambar candid ada ker senyum sambil tengok langit? Nampak tak Sasha kat belakang tu? Suka suki jer dia tanak pakai selipar masa turun tanah.

Ko dah kenapa yang? Sampai tertonggeng2 tu?

Sumpah! Ni gambar candid. Tak caya tanya Ayang. Dia yang snap ni.

Kanak-kanak berebut menan Rm0.50 sekotak yang dapat cincin tipu+asam masin

AIR BEGEJUN

Dengan terpaksa memandi di kolam kanak-kanak pasal dipaksa oleh askar2 kecik tu. Tak mencabar langsung!

Tengok la, air kolam nih cetek giler, camner nak berenang?


IKEA


Ni gambar lama. 2 bulan lepas. Sajer jer nak share kat sini. Ayang ajar macam mana nak ambik gambar depan cermin. Gemuk kan siku aku?


Cam terencat jerk Suraya?


Trik menampak kurus ialah dengan cara mengkepit lutut. Ianya berhasil!


-END-

3 comments:

intan said...

Rindu kat shasha n kaseh yg hanya memanggil aku "bye INTAN"..hampeh

Chooyaya! said...

Smalam dorang tanya Intan (tipu)

pHat sUe said...

aku nampak sesuatu dlm kain hehehe...

lame nye tak berenang!! yok!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...