Monday, December 10, 2012

Tips bersalin secara pembedahan dan obviously KATIL BABY KITER PUNYER!


Assalamualaikum.....

Isnin.... Selasa.... Rabu pukul 8am bedah. Humang aih! ikutkan less than 3 days dah nak bedah and bersalin... Hari Jumaat masa last check up, I dah drama-drama dengan Doktor I. Plzzzz doctor, do not pass me to the other doctor... Sambil menangis o-o tangkup muka kat meja beralas lengan. Doktor I gelak jer. Haha.

I tanya dia, acaneh check in Selasa malam ni? Do I need to puasa ker.... Dia kata, 'No no, no need. U just eat what u wanna eat. No need to fast'. Eh? Begitu simple kah? Ni yang aku suka sangat ni! Biasa I dengar kalau orang bedah, start certain-certain time dah tak boleh nak makan/minum. Oooo boleh eh? Lagi best! Yippe! Tapi persoalannya masa tu ada ke selera nak makan lagi? I dah la bensi bensi bensi bau hospistal. Duduk la hospistal luxury macam mana, dah mekalau nama dia hospistal. I bensi. Harap la baby takder apapa nanti and I pon ok jer... Taknak duduk lama-lama dekat sana.Makin tambah sakit dibuatnya nanti.

Am I ready? Entah. Malam tadi dah tak dapat tidur lite-lite. Si debab dah buat body stretch jenis silambam gayung sampai perut I obvious senget ok? Senak lain macam. Pinggang pon dah start sakit yang level lampu merah. Maknanya level lampu merah tu level yang hebat la. Somehow rasa bersyukur sebab bedah kerana tidak perlu la nak sakit pinggang berlama-lamaan. Tapi hari Rabu hoi!!!!!! Aaaaaaaaaa..... Okbye.

Last shopping sebelum bersalin, I dengan Sazli pergi carik katil untuk Baby S. Bapak dia kata takyah der nak beli kelambu ke, mainan bagai, beli katil jer... I yang sungguh-sungguh nak aksesori lain. Pas siap assemble semua, Sazli pesan, 'Bubu jangan suka-suka sangat yer sayang? Tengok katil sekejap-sekejap jer. Jangan asyik tengok... Tak elok terlalu excited'. Ok. Baiklah. Menurut perintah. SEKALI. Dia yang asyik ngulang bilik tengah tengok katil baby. Kejap-kejap dah dengar music baby tu dia pasang. Hahahahahaha. Acaneh tu?


Katil baby... Kaler putih suci murni. Ada kelambu perantin, rasa macam nak join masuk sekali dalam tu. Pastu ada mainan yg macam merry go round and atas katil, ada secure sleep menda entah. I beli semua dekat One Baby World (OBW) My very favorite one stop baby center. Semua pon ada. Ada a few things yang mahal dari online. Ada yg sama harga. Pepandai la. Sebab online, kalau dah satu barang RM6 delivery post, so kalau 80 barang dah RM60 juta kan? Pandai-pandai la berbelanja. Kos nak mendapatkan katil yang sebegini rupa bersama eksesori, jap nak kira. Ek ik sam sek. RM908 jer. Sebab murah? Sebab guna tilam span. Jadik murah la. Kalau guna yang latex tu jadik mahal. Biar dulu la.. Baby tak tidur direct dekat tilam lagi. Later on mama papa beli eh?

Ok. Setel semua menda... Tinggal nak packing jer... WHAT? TAK PACKING LAGI? Hahahaha. Ya Allah. Ok janji janji janji by today kena packing. Semangat!

So, merujuk pada entry sebelum ni yang pasal nasihat and pandangan ramai tentang bersalin melalui kaedah pembedahan, I dah dapat buat summary. Seperti berikut. But macam biasa, study your body sayang. Sebab each person, memang berbeza... I selalu cakap macam ni kan?

  • Ikan Haruan - Memang terkenal dengan agen penyembuh luka yang sangat bagus. But, ramai yang advice jangan makan Ikan Haruan fresh sebab takot jadik parut tak hensem. Samaada jadik macam ada daging tumbuh dekat parut tu atau sembuh luar, dalam tak cantum... So, my advice, instead of makan hari-hari ikan haruan fresh, why not makan seminggu 2 kali jer. The rest makan pati ikan haruan atau pun sup ikan haruan segera. Google la jenama apa yang bagus. Yash tu la. Dia yg ajar I macam ni, tafi bila I tanya dia jenama apa yang bagus, dia dah lupa sebab anak dia dah 2 tahun T_____T
  • But for the some people, Ikan haruan is a big no no sebab takot ada daging tumbuh. Giler horror nak fikir ada daging tumbuh sikit. Ngeri pulak rasa. Dah tu kalau ada daging sentil, memang la tak sakit tapi persoalannya, itu boleh memotong mood nak main pondok-pondok. Hadoi! So.. Pilihan di tangan ada.
  • Makan buah oren banyak banyak banyak.... Memang bagus! So... I dah pesan kat Saz suruh beli buah oren banyak-banyak. Pastu beli terus fruit processor supaya dapat buat juice. Bagus untuk cepat sembuhkan luka. Tapi bab sembelit tidak pasti pulak macam mana. Sebab biasa I kalau makan buah oren banyak, memang cirit birit merewcik-rewciks... Mintak ubat tahik sembelit or whatsoever ubat tahik dekat doktor awal-awal bagi mengelakkan berlakunya buasir bunga.
  • Luka bedah tu pastikan ianya keringkan betul-betul. Lepas mandi, lap. Pastu taknak bagi lembap, ambik hair dryer and keringkan guna hair dryer. Jangan sesekali atau sedua kali letak minyak gamat ker apa sebab kesan luka yang lembap akan mengakibatkan berlakunya jangkitan kuman. BAIKLAH!
  • Apa lagi eh? Ooooo... Berpantang la makan yang berminyak selama 2 minggu. Makan rebus-rebus jer.... Yang gatal-gatal macam ayam, telur pon jangan makan. But. Ada yang cakap semua boleh makan jer. Like I always said, study your body ok? Bab ni yang leceh ni. Dah tu NO fried food for 2 weeks. Ok. Nanges.
  • Eat a lotsssssssssssssss of veggie. Biar jadik kambing. Ok?

  • Last but not least, tenkiu pada readers ni. Nama dia 'saya'. DIa introduce I pada satu website ni. Pasal bengkung moden yang sesuai di pakai oleh wanita bersalin bedah. Klik sini and baca la testimonial dekat situ. I dah baca, pastu dah order. Rabu ni sampai. Hari kedua bedah dah boleh pakai. I nak sangat sebab kalau batuk, kiter takyah la nak tekan-tekan tempat bedah tu sebab nanti ngilu weiiii, just pakai bengkong ni and dia akan hold perut kiter yang lembik macam agar-agar tu nanti and kiter akan rasa selesa nak berjalan. Pastu pastu pastu. Bengkong ni dia guna material getah menda entah. Nanti kiter takkan berpeluh macam bengkong-bengkong biasa yang lain. Baca la sendiri testimonial dia tu nanti eh?
Dah. Sekian untuk kali ni. Macam dah panjang berjela-jela dah ni. I nak mandi, nak bersiap pergi opis sebab still ada minute yang I kena buat summary. Boss. kalau kpi I tak excellent lagi kalau macam ni, taktau la... Esok hari Selasa kan? Aaaaaaaaaaaaaa..... Okbye!

Yang Busuk,
Mama Baby S

-EnD-

10 comments:

ina khairina said...

boleh ehh nak bedah xyah puasa?1st time dengar ni...dulu kita masa ank ke-2 kena emergency czer,x sempat nak puasa...doc decide bius penuh sbb risiko akn muntah masa bedah tu if x puasa...bius penuh best je sbb xyah cucuk ubt bius kat tulang belakang tp tu la ada risiko2 dia jugak...ina dpt jangkitan kuman kat paru2 masa czer...

apa2 pun semoga dipermudahkan segala urusan su rabu ni ye...x sabaq nak tunggu baby s yg kompem omel2 mcm mama dia

garlic & butter said...

Good luck. Tak payah takut. You should be extremely happy to see your baby in 2 days!

SexyHippo said...

Su, setau i haruan fresh boleh makan. Pati yg jgn amek byk. Ye la dah nama pati kan, concentrated sangat kandungan dia. I dulu tak makan pon pati, takleh telan, bau cam longkang. Hahahaha. I makan je ikan haruan fresh everyday. Gynae cakap ok, luka pon cantik. U boleh check balik ye.

Nur Zulya said...

su,aritu sy mkn pil pati haruan leesa formula.senang.telan trus.x pyh nk ttp hidung thn bau hanyir.

miaa ayuni said...

waaahhhhh....info yg menarikkkk !! :)

Chooyaya! said...

Ina Khairina : Itu la tu... Doktor kata makan jer macam biasa. Tatau la macam mana.... Takper. Kiter tengok nanti macam mana malam nanti. Dup dap dup dap.

Chooyaya! said...

Garlic & Butter : tenkiuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu *hugs

Chooyaya! said...

SexyHippo : Tatau la macam mana U. as u can see dekat my previous entry punya komen memang majoriti cakap jangan makan lansung. Takper. I will study my body macam mana. Maybe I tak makan hari-hari kot? alternate dengan pati haruan or pil haruan or sup segera haruan ker....

Chooyaya! said...

Nur Zulya : Mana nak carik eh? Pil lagi bagus. debab tak pil tu?

QASEEH HATIKU QASEEH said...

Jgn mkn ikn haruan even pati nya...slps 1 mon baru ambik...nurse klinik gynae yg bg tau...x baik utk luka czer luar baik dlm x sembuh dgn baik..lg pn tumbuh isi luar dlm...x baik if nex czer...n kulit x cntik..sy 2 kli da czer...kulit luka tu cntik garis lurus shj...x isi timbul...jgn mkn isi ayam...bt be nanah...guna shj barut yg mcm barut bby tu...jual dlm 25rgt...bli d kedai jual brg2 ibu mngndung d kk sabah...barut tu dr indon...sy czer dktt gynae yg suru gna barut/bngkung/girdle/or bngkung cosway blue kaler tu..tp sy hna yg kain cotton..2nd day da gna...sgt2 mmbantu...luka jahitan x rasa sakit...bgn dr pmbaringn pn sng...brlari2 pn bole...tujuan barut/bngkung tu...to support lemak2 d perut spy x himpit luka belahan dlm perut...mk. Sup isi ikn putih shj..slmt br pantang...dun wori...czer nnt luka perut shj kn...berurut la mcm besa...cma jgn urut kuat dkt jhitan tu...mndi herba 40 days non stop pagi ptg...bli yg jual siap...tgl rebus shj...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...