Friday, February 26, 2016

Restoran Rebung Chef Ismail

Assalamualaikum..

I tengah nak turunkan berat badan ni (cecece) sebab I dah tak larat nanges bila masuk fitting room. I AM SO FAT you know? BMI kata, I dah gemok and I lebih 0.5 so maknanya apa? Maknanya gemok la apa lagi. Sazli pulak makin lama makin kurus. Now perut dia tinggal sikit je lagi. Sazli suruh I jogging and I rasa kalau jogging consistent macam Sazli, tak makan nasik and jaga sugar memang boleh kurus la. Slowly la but surely. Macam Sazli, dia start healthy lifestyle since sebelum puasa last year. Slowly dia turun berat badan sampai dia dah almost dapat his ideal weight. Yang penting lagi kurus dari masa dia kenal I dulu back in 2008. I ni kalau tak makan nasik takde masalah tapi I suka dessert. Wajib nak makan every day. Kalau tak makan, rasa tak complete je hidup.

Anny pulak encourage I untuk kurus. Tapi dalam encourage, bawak pulak I makan dekat Restoran Rebung yang Chef Ismail dengan Astronaut punya tu. Situ makan dah la sedap. 100% Malaysia cuisine. Ada dodol, lemang, ketupat, rendang and all. Daging salai, kerepok lekor and variety of Malaysian Desserts macam Sago Gula Melaka, Agar-agar and macam-macam lagi la. Memang heaven, memang sedap and the price quite affordable. Dalam RM40.00 je sekepala for buffet. Now dorang dah pindah dari Bangsar ke Bukit Aman. Dekat bangunan parking lot tu. Nanti one day, korang try la makan dekat sana. Jangan lupa buat reservation sebab everyday mesti full. OK?


Rendang ayam,  sambal terung pipit dengan pucuk ubi, bergedil, tempe goreng terpaling sedap I pernah makan, daging salai masak lemak, kerabu pucuk paku and rendang pucuk ubi. Semua ni korang boleh dapat di Restoran Rebung. Now dorang dah pindah ke Bukit Aman. Cook with love. So sangat la sedap!


Tadi padahal intro kata nak diet kan? Hahaha. takper, sebab I makan lauk je. Tapi sebenarnya tak berapa ok jugak kalau dah segala mala ABC, kuih-muih yang high sugar tu I bedal? Bagi I simple, nak diet ni kena ada determination. Antara nak dengan taknak je. I pernah lose 5kg sebelum pregnant dulu, memang cantik je pakai apapa tapi macam tak enjoy life la. Lapar, tak boleh nak makan. Dah la I jenis suka makan. Semalam I cakap pada Boss I, I nak diet. Dia cakap if I diet, I dah tak enjoy makan lagi. Buat apa kurus kalau tak dapat makan sedap? Rasa macam bergenang air mata. Hahahahah. Tak boleh borak dengan boss I pasal diet, sebab dia tak membantu.

Betul la ada pepatah berkata, ‘Every girls dream is to eat without getting fat’. Kan? Lepas tu baru la nak boifren hensem macam Remy Ishak and kaya macam Tony Stark. Okbye


-eNd-

5 comments:

Iryani Mohd Lajis said...

speak for urself sista..I mkn x gemuk...haha...sekali kene jinx baru padan muka aku...huhu

Chooyaya! said...

iryani : mana la keadilan dalam dunia ni

shoe_lai_lee said...

kak su buatla GM Diet for 1 week..

azlina aziz said...

Hi su xpyh la diet u cantiklah.. No worries:)nti dah xda post about food..tmpt u ckp best i pegi n lemon garden tu dah jdik my favorite. tq su

Chooyaya! said...

sulaili : GM tu apa? Gadis Metro ke? hahahahah

azlina aziz : welcome. nanti belanja i makan kt situ pulak ok? tq (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...