Monday, July 18, 2016

Resepi Coleslaw Simple Confirm Sedap

Assalamualaikum…

One of salad and it family yang I terpaling suka is coleslaw. Yang paaaaaling favorite semestilah yang rich with mayonnaise (Of coz la kan? Selagi boleh gemok). Kekadang makan dekat restaurant, rasa macam ala apa kedeks dia punya Coleslaw ni. Kering tandus macam menopause je. Macam nak taknak je bagi kobes tu berair. Hahahaha. So masa BBQ Raya dekat kampung haritu, I buat sendiri. Resepi Kaklong yang bagi. Result : Sedap giler! Kata Abang Long, nak senang guna je Lady's Choice punya Coleslaw Dressing tu. Memang rasa dia dah cukup sempurna tapi costly la sikit. Nak guna mayonnaise biasa pon boleh. Last time I tengok Nigella buat, dia letak honey/maple syrup dalam sesudu. Tapi haritu kat kampung takde honey, so I tak letak la. I agak kalau letak honey, probably rasa akan lebih double triple sedap kot? Coleslaw ni kitorang makan dengan Kepak Ayam yang Abang Long marinate sendiri. Bapak la seeeeedap! Yang pasal BBQ Raya tu nanti I letak dalam entry lain ok? (Kalau Rajin)


Coleslaw Homemade by Yours Truly


Bahan-bahan

Setengah Biji Kobis – Diparut
Sebiji Lobak – Diparut
3/4 Bawang Besar Kuning – Diparut
Suku Biji Kobis Purple – Diparut
Sebotol Coleslaw Dressing
Setengah Cawan Susu UHT
Juice dari setengah biji lemon

Cara Membuatnya

Coleslaw Dressing + Susu UHT + Lemon Juice Mix Together
Gaul dengan semua tumbuh-tumbuhan tadi. Siap!

Lady's Choice Coleslaw Dressing

Kalau korang guna Mayonnaise biasa pon boleh, tapi perasakan dengan salt and pepper. Nak sedap letak sesudu madu/maple syrup and the most important, dressing dia ni semua kena mix dulu. Jangan letak satu-satu dalam sayur especially lemon juice (yang bersifat acidic) it will kiss the taste. Cecece. Dah macam Chef hebat je. Po pop o poyooooo! Hahahaha. Bawang Kuning tu jangan letak banyak sangat. Nanti rasa dia too strong tak syok pulak kalau rasa bawang je. Nanti mulut rasa kuda. Nak letak menda lain pon boleh. Raisin pon also sedap. Ada jugak yang letak leek tapi I tak suka. Read : Tak ada. Hahaha. Korang try ok? Senang je nak buat ni. Sambil bancuh dressing, sambil goyang tetek. Lepas siap, letak dalam bekas and taruk dalam peti ais. Sedaaaapnyaaaaaaa!!


-eNd-

3 comments:

sechantek sofea said...

kaksu..kalau xde madu/maple syrup boleh letak sesudu gula halus kaksu..rasa dia lebih kurang je..hehe

mama tisya said...

fav juga

Eray Majid said...

wah idea baru letak madu tu. nanti boleh cuba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...