Friday, January 2, 2015

Meninggal Sebab Home-Birth

Assalamualaikum

Notakaki : I need to edit back this entry. Sebab ‘some people’ macam tak paham and putar belitkan apa yang I cuba sampaikan. Susah la. Nanti among reader pon macam rasa tak syok berbalas komen, so yeah. I will take out mana-mana yang menyentuh or sebut about person. But this is my opinion pasal Home-Birth. Nak terima, ambik. Taknak sudah. Yang penting hormat decision masing-masing. Buatlah mana yang korang fikir terbaik untuk diri masing-masing.Ok?



So. Home-birth.

Kalau dekat Malaysia, Home-Birth dan jugak Home-Educating Muslim ni masih baru lagi dan tak ramai yang cuba. Kurang popular. Mungkin kurang pendedahan lagi kot? Tak silap I, Celebrity Malaysia, Wardina Safiyyah ialah salah seorang yang menyokong Home-Educating ni. Dia dah start atau belum practice pada anak dia, I tak sure. Sebab tak follow. Sebab tak minat pon sistem Home-Educating ni. 

Ok. Untuk entry ni, I taknak cerita banyak pasal Home-Educating tapi I nak cerita more pasal Home-Birth. I tau, mungkin entry ni akan menimbulkan perasaan kurang senang pada Ibu-Ibu yang mengamalkan Home-Birth. Takpe. Baca dengan lapang dada je ye? Kiter bincang. Menda boleh setel. Hehe. (Jangan nak start stress lagi)

Dari apa yang I baca, usually Home-Birth mommy ni also akan elakkan baby dari ambik vaccination dan jugak akan buat lotus birth (uri tidak akan dipotong tapi dibiarkan tanggal sendiri dari pusat baby). Mintak maaf, I memang tak sokong semua ni. Kenapa nak menyusahkan diri? Kenapa nak tolak perubatan dan teknologi hospital? Dalam erti kata lain, kenapa nak put yourself and your baby dalam risiko?

Tau tak, chances you and you baby meninggal sebab kena infection adalah sangat-sangat-sangat tinggi kalau tak kena gaya. Mommy boleh bleeding teruk and mati, and baby boleh kena infection. Yang Lotus Birth ni pulak, korang boleh Google sendiri, berapa banyak baby yang meninggal sebab kena jangkitan kuman? Kononnya nak dapatkan manfaat yang banyak sebab nak pastikan baby mendapat 100% kandungan darah yang optimum dan khusus yang diperlukan oleh bayi. So dorang takkan potong tali pusat and tanam uri tetapi biar tali pusat tu luruh sendiri dari baby. 

Nak bagi penghormatan pada uri dan baby katanya. Walaupon Lotus Birth ni ialah cara ajaran Agama Buddha tapi takpe. Tolak tepi sebab nakkan berderet kesan baik pada baby dengan cara lotus birth. Malas I nak copy dekat sini, sebab rasa ridiculous. Korang pepandai la cari sendiri manfaat Lotus Birth ni. I pernah je komen pasal Lotus Birth ni dalam forum. I cakap, cara ni ikut agama Buddha. Lepas tu ada bash I suruh I pakai tudung elok-elok baru boleh komen. Nyampah je. Terus jalan seret kaki.

Ok. Pasal Home-Birth pulak. Biasanya Ibu-Ibu yang buat cara ni ialah sebab nak rasa the beauty of natural birthing where there'll be just you, your baby and your partner involve. Beauty of the pain? Sentut la. I rasa macam tak masuk akal. Kalau dah rasa beauty of the pain lepas tu apa? Kata laaaaaaaaaaaaaa dah study habes and dah yakin sangat-sangat yang boleh melahirkan anak sendiri dekat rumah, lepas tu mati sebab kena infection or bleeding, tak kesian ke kat baby? You as a Mom yang I can say so selfish untuk biarkan your baby motherless. Kesian dia kan? Dia pon nak perhatian dan penjagaan dari insan yang bergelar Ibu.

'Oh takper la mati, sebab kalau mati waktu melahirkan tu kan syahid'. Ya Allah. I cannot accept this. Sorry. 

Once, Dr Adrian also pernah cerita pada I dengan Sazli, one of dia punya patient also meninggal sebab Home-Birth. Anak pertama survive, anak kedua, dia meninggal sebab kena infection. Dia belajar home-birth dari Youtube for God sake! Suami isteri lawyer. Orang bijak pon tapi sebab home-birth, dia meninggal.


So, apa yang kiter dapat by kononnya nak rasa 'beauty of the pain?' It could kill you mommy. Please. At least kalau bersalin dekat hospital, ada doktor yang bantu kalau berlaku any complication. Equipment pon cukup. Dalam satu kes ni, sebab kurang ilmu, a home-birth mommy meninggal sebab midwife yang ada waktu dia lahirkan tu taktau yang actually  a simple drip will actually safe the mommy. Kesian kan?

Korang boleh baca sendiri pasal Home-Birth ni. Also this article yang menyenaraikan an expert home-birth yang meninggal sebab trust on Home-Birth. Klik sini.

Untuk I sendiri, I tolak Home-Birth, Tolak Lotus Birth and I'll make sure my baby akan dapat vaccination yang Doktor suggests. I trust my Gynea and Paeds more than ilmu yang I dapat dari internet and Youtube. Pada yang berminat untuk buat home-birth I hope korang study betul-betul and fikir balik. Ye betul, semua tu Allah dah tetapkan. Ajal tetap ajal. Tapi kalau nak cakap pasal ajal, baik baring je tengah jalan. Lepas tu mati. Ajal jugak kan?

-eNd-


P/s : Among blogger (you know who you r) ada je yang tak sama pendapat dengan I. Pasal home-birth, pasal, vaccine, pasal penjagaan anak etc but they are really kind and baik. Share pendapat and langsung takde komen provokasi.  Cakap and explen elok-elok jer. You are free to email or PM me. Tadek hal. Kiter semua dah besar… Please respect my page as I never marah-marah dekat any of ‘you people’ blog. Ok?

54 comments:

mamabeauty said...

ada gak baca about her and home birth ni..

kesian tgk anak2 kecik2 lagi.. 5 orang kan termasuk yang kecil ni..

mungkin dah sampai masanya..

Irfa said...

er,,sbnrnya akak pun x sokong semua yg awak tulis tu
1-home birth of kos lah xde ilmu+penakut, takpelah i is rela ngadap doktor kat spital je
2-home school, mcm berminat tp sekadar minat je, nak buat mmg x mampu. plus, takde lah rajin mana pun. bgilah cikgu cikgi kat sekolah yg ajar

rini.borhan said...

Betul gak apa yang awak cakapkan ni kan..tapi tu lah kita ada pilihan nape nak memudaratkan diri bersalin kat spital tapi drug free pon boleh kan..

tapi part seret kaki tu terbaik..haha...

rini.borhan

Wizana Arbain said...

Dh zaman teknologi moden canggih bagai ni watpe la nk nyusahkan diri, kal nk rasa sgt beauty of d pain ko nk tgu bukak 10cm kat katil spital ponnn boleh. Dijamin pure beauty punye pain. Btw off topic sat sue, smlm nmpk u kat d curve tgh pilih2 bj ngn mom in law u hehe, yg klaka nye i nmpk sazli (ewah tulis sazli cam la kenal haha) dulu pastu tros ckp haaa ni laki blogger sue ni tros mata melilau carik u lol! Lawaaa la u sue tros pasni x jadik nk puji intan lagi hahaa

sheila arshad said...

innalilillahiwainnailaihirojiunn..

tak pernah nak membaca in detail about home birth and home school ni...thanks for the info.

tp mmg taklah nak buat 2 perkara ni sendiri kat rumah. saya serahkan pada yang pakar. penat dorang gi belajar tinggi2 wei.

Normah Kassim said...

Kalau baring atas jln..tapi xsmp ajal..xmati kak..tapi tgh taip2 mengata org..tetibe terkehel tgn pun boleh mati kalo dh smp ajal..
before u write about her..do u really know her? U ada ke dgn die mase dia homebirth kat uk tu?
U tau ke yg after gave birth to her son b4 this one, she has been force to go to hospital..and the doc did smtg to her which bring damage to her..and that is the cause of her death..Kalo u nk beriman dgn gyne dgn doc..pegi la..homebirther mom never ask to u home birth..never lough to mother who died at hospital giving birth..we never look down to mums just like ur kind of ppl do..last skali..what ever it is..xrase bersalah ke mengata org dah mati?..mcm mana nk mintak maaf kat org yg dah mati?

Chooyaya! said...

yang komen lain, nanti kaksu respon yer but untuk Cik Normah Kassim, cuba la baca dengan hati terbuka. I cakap I tak setuju. Itu je. Ada ke I mengata kata yang meninggal tu bodoh ke, attack persenel ke apa? takde kan? Cuba baca elok-elok balik. Ini pendapat I sebagai ibu yang tolak home-birth. As i accept ibu-ibu lain yang pilih home-birth, so u pon kena la terima apa pendapat orang lain. Ini la ni yang malas nak tulis. ada je yang bukan-bukan nak sekolahkan. lepas tu nak tuduh kata kiter mengata orang yang dah meninggal. perrrghhh. menuduh I macam tu, u tak rasa berdosa ke?

Chooyaya! said...

i never sed i laugh at her pon normah. sedih la ada orang macam u ni. seriously.

Aishah Kamal said...

Td dh komen..hilang!

Ok, for me..people who choose home-birth and home-schooling adalah orang yang hilang kepercayaan kepada sistem/kepakaran perubatan dan pendidikan Malaysia. Betul ajal maut di tangan Tuhan tetapi merisikokan nyawa itu...ntahla. Terpulang la pada masing2.

Tessuti DiLana said...

From what i read in this entry, i think suraya was just telling her stands on this matter and maria's name was brought up onto this since she's on the recent news regards to this issue. Chill cik normah, we who choose hosp birth never laugh at the home birther also. Ure free to choose what to believe. And to suraya, indeed this is a very sensitive issue but kudos to u for trying to address this despite ur usual writing which is mostly about foooood. Lol.

Haizan Qaseh said...

Cik normah kassim open minded la baca penulisan org.. itu pendapat peribadi. If u setuju pasal home birth or what so ever tk perlu la too much..i baca pon i tk nampak pun k.su ada personal attack .. watlek watpeace dahlaaa...

Haizan Qaseh said...

Cik normah kassim open minded la baca penulisan org.. itu pendapat peribadi. If u setuju pasal home birth or what so ever tk perlu la too much..i baca pon i tk nampak pun k.su ada personal attack .. watlek watpeace dahlaaa...

am said...

Eh. U all x baca ke cerita pasal twin mati kat sebuah hosp di n9 tu. Sbb doc/nurse suruh mak tu balik rumah, wad penuh. Sampai hosp dah nak terberanak sgt, ntah macam mana. Bila deliver baby dah xde. Anak sulung. Hurmmm. Yakin sgt kan dgn pihak hosp yg pakarrr sgt ni. Bukan nak kondem sangatlah. Tapi setiap ibu yg nak bersalin ni ada hak, nak bersalin macam mana. Dengan tenang ke, dengan trauma ke. Hmmm. Thumbs down to your writing. I don think u kenal arwah but u'r talking bout her just like u knew her. Tak perlu pertikaikan bagaimana pemergiannya. Syahid tidaknya dia bukan pd penilaian awak. Tak layak sama sekali kita nak menilai. Yang pastinya penulisannya berimpak besar pada dunia. Sedangkan kita? Wallahu A'lam.

Chooyaya! said...

Ni sorang lagi. Suka hati la you nak cakap apa am... :)

Chooyaya! said...


Btw, berbalik kepada Maria Zain yang I cerita awal tadi, dia sebenarnya ialah salah seorang Ibu yang mengamalkan and trust on home-birth. Kali pertama dia buat home-birth dia survive and kali kedua dia meninggal sebab bleeding. I simpati pada dia dan anak-anak dia. She already a good person, a good wife, a good mother, a good writer and a good Muslim tapi one thing I tak setuju dengan dia is this 'Home-Birth'.

Ini je yang i ckp pasal maria zain. INI SAHAJA. so which part yg i kutuk dia, i ketawakan dia etc? Korang yg komen ni yg pepandai nak buat kesimpulan apa yang I tak pernah fikir n sebut. Haih.

Ini pendapat peribadi. Paham tak? If korang rasa tak setuju then let it be. Sebab I pon xde plak kacau or persenel attack org2 dr group yg trust home-birth. I sendiri ada reader n blogger friend yg tak sama pendapat dengan I tapi dorang ok je. BAIK JE. takde pon nak persenel attack I ke apa. None. So pada yang bg komen dekat sini yang Macamkan kenal i sangat or tau sgt hati I macam mana u better leave. I elok2 je kt sini tak pernah kacau org pon. Tak suka kalo boleh blah!

Lavender violet said...

sabar kaksu..
kita faham apa yang kak sue cuba sampaikan..
*tlong baca dengan tenang wahai pembaca blog, as simple as that..tu je.. I personally tk nampak sebarang kutukan di situ.. this is her blog.. dia ada hak nak cakap pendapat dia.. come on people.. bersangka baik boleh?

zaza said...

Sabar je la..mmg rata2 org pro homebirth ni agak outspoken n rude..sory to say la..ni blog org yg nk bg personal opinion dia..biar la..lgpun MZ death is now widely known..takkan bole lari drp org ramai memperkatakannya..terima la dgn hati terbuka

aku nama nora said...

tu dia..hot debate topik ni sue! up cite sheindong kedondong satuuuu!

diandramalik07 said...

true, blog ini hak peribadi tuan punya blog. but apa yg ditulis berdasarkan "assumption" semata2 .bukan berdasarkan fakta / bahasa inggerisnya "FACT".
- siapa saksinya?
- dari mana dapat source informationnya?
- terfikir tak apa perasan anak2 / family/suami beliau kalau baca?
-banyak point yg disampaikan juga tidak betul. Cthnya : "Kali pertama dia buat home-birth dia survive and kali kedua dia meninggal sebab bleeding" -Are you sure dia homebirth hanya sekali? FYI anak2 beliau ada 6.
- Mengapa dia lakukan "homebirth"?

"Kalau tak sure cerita sebenar lebih baik diam daripada berkata2"
Wpun berita ni ada diblog lain, jgn menambahkan perkara yg belum sahih benar..jaga adab dan maruah ahli keluarga MZ apabila menyebarkan cerita

Chooyaya! said...

diandramalik07 : baca balik ni.

Btw, berbalik kepada Maria Zain yang I cerita awal tadi, dia sebenarnya ialah salah seorang Ibu yang mengamalkan and trust on home-birth. Kali pertama dia buat home-birth dia survive and kali kedua dia meninggal sebab bleeding. I simpati pada dia dan anak-anak dia. She already a good person, a good wife, a good mother, a good writer and a good Muslim tapi one thing I tak setuju dengan dia is this 'Home-Birth'.

ok? :) i reply ur comment pasal anak dia ada 6. yes. dari yang i baca, link pon i ada attach and u can google about that if u want as well. anak dia yang dia homebirth 2 orang. yang lain dia bersalin dekat hospital.

basically entry ni is i punya pendapat pasal homebirth. bukan pasal maria zain pon. kenapa pro homebirth nampak only i cakap pasal maria zain and bukan pasal my personal opinion about home birth

you people r really sick la. i will edit this entry n buang la cerita pasal maria zain ni. thank you

diandramalik07 said...

Yg menyokong MZ kami bukan pro homebirth ,saya pun pro bersalin dihospital juga. tapi terkesan cara penyampaian cerita seolah2 penulis blog kenal sgt2 dgn MZ dan tahu cerita sebenar2nya. Saya dan ramai sahabat handai terdekat pun kami tidak tahu cerita sebenar bagaimana keyboard warriors semua yg tak mengenali MZ boleh melontarkan pelbagai assumptions dari sekadar pembacaan blog2 org lain.
- apa yg dibaca tidak semestinya benar.ingat tu.
Open discussion without mentioning name lebih baik utk menyampaikan maksud "pro and cons of homebirth or delivery in hospital"..saya tak dapat bayangkan anak2 beliau membaca blog2 yg tertulis cerita begini mengenai ibu mereka..Bayangkan suraya setiap tutur kata mengenai IBU mereka yg pada pandangan kalian sekadar diskusi tapi pada pandangan si anak?..An action is spreadable..apatah lagi di alam maya. jgn menambahkan lagi bilangan blog2 yg menyampaikan cerita yg belum sahih benar, andai kata cerita itu benar sekalipun, still ada adab2 perlu dijaga. Harap sgt delete post ini atau put anonymous name. we still don't know the truth.

Chooyaya! said...

diandramalik07 : i malas nak explen more. as you wish, i take out 'name' and will never ever delete this entry. thank you. have a nice day.

zaza said...

Sbg org islam yg beriman kita mesti tau yg ajal maut mmg takkan dilambat atau dicepatkan walau sesaat..cuma cara bagaimana kematian kita nanti kita doakan lah semoga dlm husnul khotimah..dalam kes MZ ni menjadi unik dan diperkatakan ramai sebab ironinya arwah memperjuangkan homebirth tp akhirnya arwah meninggal ketika homebirth jua..Allah Maha Besar..pasti ada hikmah yg sedang Allah persembahkan kpd kita..dan sbg manusia yg berakal..haruslah kita fikirkan kenapa dan mengapa ia berlaku..dan bagaimana pula kita boleh belajar supaya kejadian sama tidak berulang..dgn sbb inilah ilmu berkembang..bukan?boleh kalau nak teruskan homebirth tp mestilah dgn mengambil kira precaution dan persediaannya..benda dah jadi mcm ni..tak dpt nak elak drp jd case report..

eda said...

hehe dh baca ...

amboii pasal home-birth rajin naw ramai yg komen ye ..

acer g komen kat post post lain tu skali ...

kasu, why not you mintak pendapat tulus ikhlas dr hati Dr. Adrian kesygn Shein tu ...

selalu kan kasu mintak pendapat dia jugak in detail .

eh !

Mimy Hamid said...

lambat masuk baca la sue....dast gak ko kena haters ni...aku sependapat ngan ko..teknologi ada..hospital dah disediakan...tak nak cakap byk elelbih kang ada kcam aku...hehehe

Zarina Taharim said...

Salam...
Su aku nak nyampuk juger..cam kita dah kenal lama...abaikan..

Su ni pendapat aku la...dari beranak kat gov baikla home birth..bukan pasal apa..beranak kat gov punye la x best..VE tah sapa2x..kejap india lelaki, melayu lelaki, cina perempuan...semua ada la...1 malaysia sgattt...dah tu masa ko beranak, ramai2x dtg macam kan ade game bola..bersorak bagai...pastu ada la 2,3 laki dok tgk ko menerah..haih..tobat mak...

2nd baby, go to private...SANGAT TENANGGG...no stress..beranak dgn aman...cuma ade my gynae dgn midwife ajer...tu baru betul hak beranak hak ibu...

Orang dulu2x pun beranak kat rumah ade midwife yang berpengalaman..bukan husband yang sambut pun...itulah beza dgn home birth sekarang...

Homebirth ni sebenarnya tak nak ada campur tangan perubatan ie VE, pain killer n etc...Tropicana Hospital menyokong benda ni.. just monitor..leh beranak kat tropicana kalau banyak duit..hihih...Home birth boleh buat if u betul2x sihat, x de prob dan punya ilmu..

panjang plak aku membebel kali ni...pendapat masing2x kan...tapi aku tetap pilih Private Hospital....memang thorbaikkkkkk...........

Chooyaya! said...

Mamay beauty : 6 orang termsuk yang meninggal ni.

Irfa : TQ :) Tapi tu la kan? Ada je pro and con dedua menda ni. mampu tak mampu je la. cuma kalah silap langkah. that's it.

rini borhan : bab seret kaki tu selalu la terjadik kalau kena persenel attack. hehe

Wizana Arbain : Dah kenapa tak tegur je time tu??? Kalau tak boleh la perasan pembaca berita popular sekejap. hehe

sheila arshad : definitely sama macam I rasa. biar la yang pakar buat. tak payah kiter jadik 'pakar' segera dari internet jer. kan?

Chooyaya! said...

Aishah Kamal : Exactly Chah!

Tessuti Dilana : Thank you because U actually able to understand what I'm trying to say. IF ONLY all readers like you. Thing would never be this complicated.

Haizan Qaseh : 'People like You' kata dia. nak berimankan doktor dia cakap kaksu. astaghfirullah. kesian sangat dia ni. may Allah have mercy dengan mulut macam tu.

Lavender Violet : Nope. walaupon ni blog kaksu, kaksu tadek hak nak tulis pendapat kaksu. sedih kan?

Chooyaya! said...

Zaza : Menda macam tu dorang tak nampak kan Zaza? Tetap jugak rasa diri betul. Habes semua orang tak sependapat di bashnya.

aku nama nora : siappppppp!!!

eda : dia paeds la. tanya pasal budak kecik dia expert la. tp homebirth ni tak tanya doktor, tanya mak kaksu yg tuwe ongkampong pon dia tak galakkan.

MimY Hamid : sian aku. :(

Zarina Taharim : Haaaaaa. open discussion macam ni la best. share pendapat takyah nak bash2 or sekolah orang. kan?

Zarina Taharim said...

aku salute ko su..berani ko up entry nih..kalau aku pk 18 ribu kali kot nk up entry gini....aku ni cepat sentap klu ade org yg komen bukan-bukan...

syabas bete....hihiih....

Chooyaya! said...

Zarina Taharim : takyah nak salute sangat. aku pon morale down. kasar sangat bahasa orang yg komen ni. takot aku. mintak la Allah jauhkan dr manusia2 macam ni. seb baik kawan2 aku semua baik2.

suka canteq said...

hi su, terlintas nk bagi komen kat sini. well, simpati kat u sebab penulisan u yg mungkin di baca dgn kurang ketenangan di dalam hati, ataupun mungkin dgn emosi yang terganggu oleh segelintir pembaca. takpe, teruskan menulis dan meluahkan pendapat kerana itu cara kita berkembang dan belajar. secara peribadi, i tak nampak dari aspek mana u ada memburuk-burukkan arwah. cuma, MUNGKIN, mungkin ye.. pembaca yang emosi tu bila membaca terkesan sgt dgn cerita ni so nmpk mcm pendapat peribadi u adalah sebahagian daripada cerita dgn arwah.
takpe su, utk mengkritik memang mudah, lagi2 bila kita tak kenal each other. keep writing topic2 yg menarik ok, ?

Unknown said...

Hi, i'd like to share my experience.

I had my 3rd baby at home without doc or midwife present, only had my husband and my mom in the room. Why? because the labour was so fast and my midwife could not make it to my house due to transportation issue. We did call a backup midwife but before she arrived, I already birthed. Alhamdulillah it was easy and quick. After the midwife came, she assessed me and the baby and do proper care just like in the hospital or clinic. So I had unassisted birth but I did have after birth care.

Then for my 4th baby I had home birth again, this time the process was longer and I had 3 midwives with me. Alhamdulillah all went well.

My understanding on home birth is that it's the same as if you give birth in hospital, just different place, that's all. You still have medical professional by your side to take care of you and do the necessary things should anything goes wrong.
Maybe what you're referring as a dangerous thing to do is Unassisted birth, where you dont have medical pro with you during the process. that is dangerous and I also disapprove of that.

Salam,
Nadia

Chooyaya! said...

suka canteq : thanx. bila ada komen macam ni tetiba rasa macam bersemangat jer. InsyaAllah will not stop writing selagi mampu and ada minat. kot lepas ni dah malas nak blogging lain cerita la. hehe

unknown aka nadia : yes. exactly. home-birth is ok with assistance (midwife or medical pro). and not the person-who-know-everything from youtube and internet.

asmie said...

hye kaksu,

Sian kene bashed dengan golongan maksum. hehe Actually kalo akk letak tajuk Unassisted Birth baru xkene bash kot. Nie dorang baca pasal home birth je, mmg la butthurt sbb ingat akak against mende nie. padahal akk huraikan pasal unassisted birth at home. haila. sabaq no.

Ingrid Dients said...

Maria Zain had 3 homebirths. This is her fourth. Her first two were hospital births. You need to research your facts and not be too emotional. About being too judgemental, too late.

Chooyaya! said...

Asmie : it jz kiter tak dapat nak puaskan hati semua orang

Ingrid Dients : I think you r the one who emotional and judgmental here. not me. and you r not the one who decide that i'm too late and too judgmental about this issue. NO. not you.

manusia ni buat apa pon takkan pernah puas dan cukup. memula sebut kata jgn sebut name, bila dah remove cakap too late pulak. macam2 hal. so now u nak i menyesal ke apa? ke nak menyesal pon tak guna sebab too late? ke? so u happy if u rasa u berjaya buat i rasa bersalah ke apa?

kasihh_nur85 said...

Lah.. biarla.. kan ni blog dia.. pendapat dia.. kalo yg xsetuju tu up la entry kat blog sendiri.. tu pun nk kena gtau ke.

Arya Salleh said...

By all means, your blog so your words. But I think if you want to write an opinion that touches the mind of others, perhaps you should do some research first before making an ignorant opinion.

I would also suggest you read the book (yes, we read more than what's on the internet and also attend classes) "Joyous childbirth changes the world" written by an internationally lauded obstetrician and a non-Muslim (I must add), Dr Tadashi Yoshimura, who has a better understanding of life and death than most of us Muslims do.

As a medical practitioner, and not an instant internet and YouTube expert, he understand that there's no such thing as "preventable death" just because we have the existence of medical science and "experts". 

Dalam erti kata lain, hidup dan mati dalam kuasa Allah, the one you should have faith in is God, not of men and experts.

If you want to criticize moms being smart via the internet, at least they are putting the internet to some good use by having the effort to educate themselves rather than being lazy and leave their fate in the hands of others. At the very least, they learn to know their rights.

Now, about the children being motherless. Unless you are planning to lend them a hand rather than merely criticising, I don't see how it is any of your concern. So many children are born motherless, and while it is sad, it happens for reasons that are beyond our knowledge. Even the Prophet SAW was an orphan, and look at the path laid out for him. Who protected him? God did. And inshaAllah, so will these children. There are so many unfortunate events happening to children -- rape, abuse, neglect, underage marriage (the list goes on) -- the death of mothers at birth is a pinch of salt because if they are surrounded by loved ones, they can do great things with or without their mother.

Having said that, this is a subjective thing. My view and yours are subjective. For you to pity the children is irrelevant because you don't know what the family's background are like (I'm talking in general terms). There are children who have mothers but are not being appreciated and are neglected. Like I said, subjective.

If you don't like to be criticized, and there are people here who thinks you shouldn't be criticized because it is your blog, then you are using social media wrongly. 

Be accountable for what you wrote. If you are gonna write a baseless opinion, you gotta take the flak thrown at you.

Otherwise I would suggest you stick to writing about food or something that would suit your mediocre mind and that of your readers. 

Peace.

!EFIL said...

Pleaseeee ingrid! Talking about judgemental, have you ever read suraya's blog before? Have you ever "research" her way of writing! Come on nothing is ever too late!

Chooyaya! said...

1EFIL : thank you awak :) nothing is ever too late kan?

Norehan Othman : Nampak je engko kan? Hahahaha. bodoh ni! hahah

Chooyaya! said...

Arya Salleh : Thank you for your time comment panjang giler. I really appreciate your effort and there's also a point that I agreed with you. Thank you very much.. :)

But, when I disagree with home-birth method doesn't mean I don't trust on fate or Allah or Qada' and Qadar etc.

I have my reason and I don't want to elaborate more sebab takkan habes menda2 macam ni. This probably my last entry about this home-birth. Takper la. I tulis pasal makan jer la lepas ni. Itu je pon yang I pandai.

Let the expert do the writing after this. I expert bab makan je. Hehe.. I rest my case.

Salam.

zaza said...

Siapa yang menolong seorang manusia untuk terus hidup,samalah dengan menolong semua manusia untuk hidup bersama (surah Al Maidah ayat 32)

yes there is no such thing as preventable death.

but islam teaches us to preserve and honor lives.

do as much as u can to preserve lives. and i never can see how unassisted home birth does that.

Cikgu Norazimah said...

pergh ! hot betul isu ni ye kak su? kebanyakan yg komen bkn follower kak su, sbb tu dorg tak faham cara kak su, its ok, klu tak puas ati, up la entry lawan balik, bkn ugut2 bash giler mcm ni, sabo ye..btw, cn sokong bersalin di hospital, semua ada, bkn lama pn dkt spital, klu anak n ibu ok, boleh terus blk umah, dkt umah lak ada pulak nurse klinik kerajaan datang hari2 pantau ibu dan anak..mmg best duk kat malaysia ! semua free ;)

Arya Salleh said...

Thank you for replying and for acknowledging my words.

You're right, everyone is entitled to their opinion but I guess we have to also look at the issue. But you shouldn't delete the post either.

My reply tadi dalam bentuk sindiran, because that's how I read your blog. Sindiran dibalas dengan sindiran.

But, let's make peace over this. Let this post be a lesson to each one of us who came across it.

From one writer (who isn't very vocal) to another, keep on writing, whatever it may be.

Salam.

Chooyaya! said...

U sindir I pon baca ikhlas je. Hehe. Nampak sangat I selenga. Anyway thank you Arya. Take care and have a nice day. **hugs :)

!EFIL said...

Wow.. Its funny how you used the the word "peace" at the end of your long *yawning* paragraphs after you used provocative keywords such as "ignorant","lazy", "irrelavant" and "mediocre"..
Pls dont contradict yourself, at the begining you said your blog, so your words.. But at the end "stick to writing about food".
I know you have made your peace with kak su and self proclaimed yourself as a "not so vocal blogger".. But your comments suggested eitherwise.

Chooyaya! said...

Anyway arya. Hope the peace you state here is pure from your heart ok? I tau i tak bijak pandai mcm you. Apa i ckp actually is pure from my heart cuma maybe orang baca mcm i sindir. Sedih pulak bila baca balik. People say indirectly im stupid and im too naive. Read : too stupid to understand pun. If u think im not up to your standard or by reading my blog make ur iq down to my level hopefully this will be the last visit ok? I'm good. Its ok.. :) Salam..

Chooyaya! said...

State me as a mediocre mind is one thing. And my readers as well terkena tempias. Siannya nkorang. Tak pasal terjebak dengan kebodohan kaksu. Thank you arya salleh. So kind of you by judging me like this. A human. Wife. Daughter and mother to someone. I have family :) thank you for attack me personally like this. I maafkan u. Its ok. Orang bijak pandai memang selalu merendah2 orang yg you rasa bodoh. Semoga u menggunakan kepandaian u dengan cara yang betul n jangan belagak dengan ilmu yang u ada. Feel free not to come to my page anymore. I maafkan u. InsyaAllah...

zaza said...

that book 'joyous childbirth'..yg pro homebirth agung2kan sgt kata2nya . let me quote
"those who destined to die will die, and those who destined to live will live"'
and then, the writer gets confused by saying'
medical intervention makes those who destined to die stay alive..and those who destined to live, die..
hmm..quite confusing there..
habis tu apa guna ada hospital..doktor..nurse segala tu kan..org nak mati..biar je la mati ek..takyah try buat cpr ke..takyah rescue..biar je laa dia nak mati..dah takdir..gituu?

Amni Jamaludin said...

saya pembaca baru blog akk. best! alaa entry ni just utk pendapat jerrr kann yg nak emo dah kenapa.. m with u.. :)

Amni Jamaludin said...

saya pembaca baru blog akk. best! alaa entry ni just utk pendapat jerrr kann yg nak emo dah kenapa.. m with u.. :)

Amni Jamaludin said...

saya pembaca baru blog akk. best! alaa entry ni just utk pendapat jerrr kann yg nak emo dah kenapa.. m with u.. :)

Ryuu Chan said...

Setuju dengan entri ni. Risiko home birth lebih tinggi drp risiko beranak dekat hospital. At least dekat hospital bila terjadi benda yg x diingini, ada nurse dan doktor yang boleh direfer. Thx untuk info.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...