Monday, August 1, 2016

Ce ce ce

Assalamualaikum..

Percaya tak kalau I cakap untuk turunkan berat badan, kita kena ada someone behind us yang menjadi pemangkin diri kita untuk jadik lebih bersemangat and TIDAK BOLEH TIDAK KENA KURUS JUGAK JUGAK JUGAK and jadik penyebab utama kenapa kita kena lose weight. It could be your husband, your best friend, your crush and sebab dendam over something. Or paling tidak pon bila ada kesedaran sebab ada health issue. Kalau kesedaran sebab health issue ni, determination memang kena kuat sebab I kenal raaaamai yang Doktor dah pesan suruh lose weight, jaga badan and jaga makan sebab akan menyebabkan jantung bermasalah, obese or kencing manis tapi makan TETAP makan. Ni jenis yang berani mati ni. Pedulik tahik dia dengan momokan doktor pasal jantung ke, gout ke janji makan kena sedap. Makan tak jaga langsung. Around I pon ada, tapi malas nak cakap la kan? Takot kena maki je neh  sebab dia baca blog ni mangkali. Hahaha.


Ke?


Total l turun dalam masa 5 months is 13kg. Berapa berat before and after biarlah rahsia. Hahahaha. Dalam kes I, sebenarnya I agak tercabar bila Sazli makin lama makin kurus. Tapi dia slowly la. Dalam tempoh setahun, dia consistent jogging and elak dari ambik dinner and jaga portion makan dia and dia hilang 14kg. Slowly la but end result nampak la dia kurus taaaaaaaaaapi lepas raya ni, taktau la apa dia bedal sebab dia ingat dia kurus forever now dah naik balik 5kg macam tu. Gemok balik. Hensem sekejap je. Sayang la sebab usaha tu if consistent kan bagus? Nak turun setahun, nak gemuk balik selamba je sebulan. I dah pesan pada dia, jaga semula makan and back to normal routine, jogging or gym setiap Selasa and Khamis. Kena fit. BMI kena betul. Dia tu pakkal la tinggi, kalau pendek memang merayap je macam Penguin haha.

Untuk diri I, sebenarnya yang menjadi pemangkin dan kesedaran I untuk lose weight ialah Anny. Hari-hari dia bising I cakap I gemok. Dia selalu cakap I kena kurus, if kurus lagi presentable kata dia. Hari-hari dia pesan and remind jangan makan nasik, jaga portion makan, elak sugar semua. Ada sekali, I tipu dia cakap I tak makan nasik tapi dia boleh tau. Muka serious lepas tu tanya I, ‘Suraya, ko makan nasik kan? Kenapa ko tipu aku?’ I taaaakot giler. Terus lepas tu insaf taknak tipu Anny dah. Anny ni dia sejenis Manan. Sapa tipu dia ke apa, cepat je dia boleh tau ok? Jangan carik pasal. Sooner or later dia akan tau. So bila makan dengan Ellis I akan cakap, I tak boleh makan banyak sebab nanti Anny tau mati la I. Hahahaha. Ellis pon down sebab dia cakap I dah tak enjoy makan macam dulu. Dah tak syok! Dia lain la sejenis jin. Makan macam apa je, badan macam tu jugak pon. Mana nak naik.

Anny bila nampak I turun berat slowly dia akan cakap, ‘OMG Suraya cantiknya kauuuuuu’ Impressed beria. Padahal menda yang cantik entah pooooon. I rasa biasa je. Muka ada la kurus sikit. Overall I rasa I masih gemok. Nak kena turun dalam 5-6kg then only I puas hati and rasa confident. Untuk yang tanya I apa tips. Senang je. I dah takde dah buat Atkins ke, buat GM diet ke sebab I rasa I terseksa kebuluran. Bila lapar sangat tu yang geram je nak makan more and more. Sudahnya rugi belapar 3 hari ikut program diet lepas tu masuk hari keempat makan nasik sekawah terus tak ok jugak pun. Hahahaha. Apa I buat ialah simple je. 3 step mudah. 1) kurangkan portion makan kepada half 2) Jangan ambik dinner and MOST IMPORTANT 3) Cut Sugar intake. Meaning, dessert and air manis JANGAN makan/minum langsung dah. 

If let say la teringin ke apa, lepas makan/minum tu minum air kosong sebanyak boleh untuk flush out.

I pon ada masa memang akan gagal la. Lagi la nampak Brownies Mira, mana boleh tahan. Tapi I akan flush out by minum air kosong sebanyak mungkin. Lepas tu exercise IF ada masa. Macam I takde maid dekat rumah, buat kerja rumah also dah burn many calories. Tapi kalau nak puas hati, kena la masuk gym (banyak pulak masa I kan?) But lepas ni kena buat jugak sebab biasanya yang asalnya badan plum, lepas tu lose weight banyak nanti kulit and badan flabby and tak firm. Nak bagi badan keras and mantap balik, kena la exercise kalau tak kulit lembik macam katak. Especially kulit kat bahagian perut. Yang tu memang agak ngeri. Selain dari semua yang I cakap dekat atas ni pasal control portion makan and exercise, I akan pastikan I pakai House of Girdle at least 8 jam sehari. Bagus pakai sebab nanti bila makan, kita tak boleh makan banyak sebab terseksa. It's ok la untuk terseksa asalkan boleh maintain berat badan kan? Pada yang nak beli, boleh WhatsApp I 012-9184042. Cuma nak bgtau size XL only now baru available and selling fast. Size available dari L – 4XL. Size 5-6XL masih takde lagi. Satu tu harga dia RM150.00 murah Mak Enon. Bukan beribu pooooon.

Bagusnya pakai corset ni, dia akan firmkan badan kita. Nampak keras je. Masa mula-mula pakai memang rasa tak selesa but lama-lama if korang jadikkan habit, korang akan ok. Ala… Takper la rasa ‘lemas’ sekejap untuk maintain body kan? Pada yang baru nak start diet, It's ok. Tak terlambat lagi. Start now ok? Jangan tunggu minggu depan pulak. Fikir nak enjoy makan, sampai bila pon tak habes. Nanti bila dah lose weight slowly, korang akan rasa happy. Yang penting, kena kuat semangat. OK? Gimme five! Nak Uweeeeeet

-eNd-

6 comments:

Mimy Hamid said...

my inspire too selalu bg kata semangat..tq darling

Lis Malisa said...

Saya setuju....!!!! Samalah tempoh masa berdiet kita... dan masih berdiet sihat... tahniah kak su diatas kejayaan mu itu... I lebiu 😙😙

CikFa said...

Cemana nak bagi kaksu uweeet kalo corset size besar takde.. Hahahahaha

CikFa said...

Cemana nak kasik kaksu duit kalo corset size besar takde stock.. Hahahhahahaha

nadiah izzaty said...

Hi Yaya , agree !!! Sebenarnya seseorang yg ada untuk jadi pemangkin semangat untuk lose weight ke ada jugak. Dia as our motivation . Benda lain depends pada diri sendiri jugak. Macam nadia. Adik nadia as my motivation to lose weight . Sama mcm yaya, dia berjaya lose belas- belas kilo . Adik nadia pun sama hilang 16kg.... nadia pun follow dia masa nak lose weight and menjadi even nadia tak lah gemuk mana tapi yang penting kita jalani healthy lifestyle kan?

Lepas nadia kahwin, ke laut lah sikit tapi still mampu lagi maintain.

Nway, tq for sharing this =)

Zulaikha Mokhtar said...

Kak sue apsal baju kaler hitam xde pun...baju yg kak sue menang best dress tu. Nak beliiiii

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...