Assalamualaikum..
Semalam I buat Sandwich tapi guna Croissant. Sazli
suka la makan Croissant and roti-roti ni. If pergi makan dekat Hotel, usually
dia akan ambik bread + butter dulu baru makan yang lain. Penutup pon makan
bread + butter jugak. Kekadang croissant tu tak payah apapa inti pon dia suka,
cukup makan with butter je. If nak buat sandwich untuk Sazli semua dia suka
asalkan jangan Tuna and jangan masam. Lepas tu takyah basah-basah meleleh sos
segala and no Tomato slice inside. Dia suka yang kering-kering je. Sos cili
takyah letak langsung pon takpe. Kill the taste kata beliau. Macam Kaklong and
Intan, dia suka sos meleleh-leleh. Dyba mana ada dia makan je, tak susah nak
jaga. Tu kekadang I pon naik confuse macam mana nak buat sandwich ikut
preference masing-masing. Usually if buat untuk Sazli I buat la lebih untuk The
Girls. Dorang pon dapat rasa + I ni kalau buat apapa tak reti nak buat kuantiti
sikit. Mesti macam nak makan sekampung. Ni Kakyang yang mengandung tu, dah 2 3
kali mintak tapau some Egg Sandwich untuk dia. Nanti InsyaAllah dalam this week
la buat untuk Kakyang. Iyan iyeeeeeeeer. Actually nak buat sandwich ni tak
susah pon. Senang sangat. Tak ambik banyak masa pon. Macam semalam I buat
chicken meatloaf + eggmayo. Letak salad banyak-banyak dah rasa macam makan
pokok (dah macam kambeng dah). Tapi sedap la. Murah pon murah. Beli bahan,
lepas tu buat je sendiri dapat makan ramai-ramai lagi meriah. Ni kalau dekat
Delifrance dah berapa RM dah ni. Korang kalau rajin, boleh ikut macam I buat ni
ok? Simple je. Sambil goyang tetek pon boleh buat. Hahahahaha.
Letak
gambar ni dalam IG Story lepas tu ada orang cakap ‘Pinggan macam pinggan kat rumah, takkan buat sendiri kot?’ Jawapan
: PLEASE (Short, Deep and Strong). Hahahaha.
Balik dari Ampang Point beli barang dekat Giant and
Croissant dekat Pie Shop (tak sure apa nama dia tapi kedai tu kecik je dekat
Groud Floor). Lepas tu sampai je rumah terus prepare untuk Sazli. I buat
egg+mayo guna Eggs yang dapat masa kenduri Kak Cik (Adik Apis) yang kitorang
pergi Sabtu lepas dekat Sri Kembangan. Egg tu I campur dengan mayonnaise and black
pepper je. Belah dua croissant, panaskan atas pan. Lepas tu sapu butter and
letak salad. Letak egg mayo and chicken meatloaf dua keping + cheese slice 2
keping. I drizzle sikit dengan Sos Cili. Siap! Less than 10 minutes. Sazli suka
Onion tapi I tak suka, so I tak letak. Walaupon I tak makan tapi I taknak letak
jugak. Punya busuk perangai. Hahahaha.
Ni
esoknya I buat lebih untuk bebudak ni. Buat sama sebijik macam Sazli punya last
night tapi sayur lebih. I letak tomato and zucchini as well. Meriah benar. Dah
macam hutan dah I tengok.
Potong
2 sebab gemok sangat. Isi dalam dia tak nampak sangat tapi I rasa, if guna
Chicken Meatloaf ni takyah letak menda lain pon dah ok. If korang tak suka
telur, cukup sapu je croissant tu dengan butter and mayonnaise sikit. Kang
letak banyak sangat kan gemok baru tau.
Wuuuu
meriahnyaaaaaa.
Nanti Kaklong cakap nak Chicken Mayo sandwich pulak.
Ewahhhhhh order je eh? Tapi sebab sayang InsyaAllah kalau ada kelapangan I
boleh je buat. Nanti kita makan sama-sama. Croissant yang I beli tu sebesar
penampar buaya, macam besar sangat. If dapat yang size half of that cun. Dekat
KLCC ni ada bakery dalam Isetan. I tengok banyak roti dekat situ. Cold Storage
ada jugak tapi tak banyak choice. I ingat nanti bebila nak cuba la pulak buat
roti sendiri guna bread maker tu. Tapi kalau beli macam lagi senang je.
HAHAHAHAHAHA.
-eNd-
No comments:
Post a Comment