Wednesday, October 24, 2018

Pasal Makan Shein (Lagi)

Assalamualaikum..

To be frank, I dah nak termuntah dah fikir nak masak apa untuk Shein. Makanya ni nak kena masak sampai August 2020 ko ghaser???? Hahahahaha. Balik-balik menda yang sama je I masak. Tingin jugak nak masakkan dia macam Spaghetti, Chicken Chop semua tu tapi makan ke nanti Mohamad Shein Iskandar ni? Dia kan kipas susah mati nasi? Tu pon balik-balik Gulai, Masak Lemak Putih, Masak Lemak Kuning, Masak Kurma hahahahahaha. Ada la jugak I buatkan dia macam Ikan Goreng Kunyit etc, tapi kesian pulak dia makan takde kuah. Kata Orang Jawa, ‘Keseret’. Paham ke apa keseret tu? Dia lebih kurang macam tercekik la. Ada last time sekali I buatkan dia Nasi Goreng, dia makan suku je wei…!! Kecik hati Mama tau? You tau tak I woke up early every day to cook for you? Ada sekali ni jugak I buat Ayam Masak Kicap ponnnn dia makan sikit jugak. Ya Allah frust. So ever since that, I sangat berhati-hati kalau nak tukar menu. Last week I ada suap dia Briyani Asif lauk Lamb Karahi, 3 kali tambah nkoooo. Lepas tu nampak Abah dia makan dia boleh tanya ‘Can I have some?’ Ewah engkau…. I cakap kat Saz, kalau dia tak sayang Shein, dia suap la. Biar meletop perut tu. I think maybe I kena belajar masak Pakistani Dish la. Tu keturunan Shein tu, sebab tu dia suka. Hahaha. Karahi tu ikut tekak I lebih kurang macam combination of curry and rendang. Dia punya gravy tak la berkuah macam curry tapi a bit thick. Paham ke tak I explain ni? So nanti kalau I dah hebat masak macam tu, I boleh la cook for Shein or maybe I boleh improvise lauk-lauk I kan? Nanti I nak try la buat Dry Curry Fish. Sure Shein suka but kena letak a touch of spiciness sebab Shein suka kalau pedas sikit-sikit. Suka la dia nanti kalau I masak, dia datang dekat lepas tu cakap ‘Mama put Chili’. Yessss! Malam ni ada Ikan Merah tu I nak buat Dry Curry lah! Yahoooooooooo!! (Punya suka kalau ada idea nak masak apa untuk Shein).


So 2 3 hari lepas I ada buat Chicken Soup Mamak Style. Shein suka weh! Alhamdulillah… Resepi simple je. I tumbuk bawang merah, bawang putih and halia. Tumis dalam minyak  lepas tu masukkan rempah sup + rempah kurma. Masukkan ayam, carrots, cherry tomatoes and 2 biji cili api tapi I tak ketuk la. Some white-pepper and salt to taste lepas tu I perah sikit air limau nipis. Tabur bawang goreng. Kalau original resepi ada rempah sekawan tu kena tumis + serai + daun sup. Tapi sebab I takde so I tak letak la but macam ni pon sedah weh! Rempah sup tu yang jenis serbuk tau? Bukan yang bunjut. Nak lemak sikit letak la susu cair tapi I takde, so I tak letak la.



Ada yang tanya, amenda atas Nasi tu I selalu letak. It’s either black and white sesame or I letak chia seed. Ikut dan mana yang sempat. Shein OK je makan. Setel je each time. Hehe. Yang ni I suap dia makan for dinner.



Untuk bekal sekolah, esoknya I buat Broccoli with Eggs and Mango. Kalau Mango confirm la Shein akan abeskan. Orange/Grapes/Apple ikut mood dia. Kekadang abes kekadang tak. So kita acane sekarang ni cerita dia, memang hari-hari bekal mango je ke? Hahahah.



Lupa nak cakap, yang shiken (chicken) tu, I akan guna bahagian thigh tapi boneless. Beli dekat Cold Storage or Village Grocer. Kat sana ada. Shein tak berapa suka makan yang bahagian isi, nanti dia akan hisap and keluarkan balik hahahahah. Ada yang tanya, Shein makan ke Bendi? Ehhhh maaaaaaaaaaaaaaaaaaakan. I buat Bendi tu sesedap la. Kalau tumis biasa tu, I letak ikan bilis tumbuk. Suka la beliau. Lagipon dekat sekolah dia makan je semua tapi dekat rumah carrots pon dia taknak. Geram je emak beliau. Nanti I ingat, untuk Shein punya makanan ni, I buat la Ahad tu siap-siap 4 jenis lauk. Lepas tu Frozen kan.. Takde la hari-hari bangun macam nak sahur. I badan dah rasa lunyai ni. Penat sangat. Kekadang I tak tido lagi (sebab setelkan kainnnnnn), Shein dengan Sazli dah tido. While masa I bangun, dorang still tido lagi. Fikir penat memang boleh give up woooo sebab I pon kerja jugak office hour but fikir balik, Shein makan makanan dari air tangan I sendiri I rasa puas. Tak sabar nak tunggu Shein cuti term nanti. I nak bangun pukul 6.30am macam selalu. Woo hooooooo!!

-eNd-

1 comment:

Saudah Salleh said...

Masak sekali untuk 4 weeks pun boleh. Sesiap 1 lauk untuk 4 hari. 1 hari contoh hari Ahad akan bersilat kat dapur for few hours. Masak 5 jenis masakan. Contoh Ayam Kari, Ayam Masak Lemak, Telur Kurma, Sup Ayam, Ayam Masak Merah. Portion untuk 4 kali Shein makan.

Siap masak, sejukkan sekejap terus masukkan dalam bekas. Terus masuk freezer. Balik kerja, keluarkan dari freezer dan letak dalam fridge. Sambil tu potong sayur untuk esok.

Tapi akan berulang la jenis masakan tu. Saya selalu buat Freezer Food ni especially masa Ramadhan untuk lauk sahur. Susah sehari, senang sebulan hahaha.