Monday, January 6, 2020

Happy Birthday Ellis

Assalamualaikum..

Sebanrnya lately banyak jugak main masak-masak dekat rumah, but tak sempat nak update semua je. Cecece. Masak Maggie pon consider masak kan? Hahaha. Masa last month balik kampung, Mak ada buat Sambal Belacan makan dengan ulam kacang botol muda yang petik fresh from pokok. Sejak dari tu, Sazli macam suka la makan Sambal Belacan. Makan panas-panas dengan Ayam Goreng peha panas, ulam and Sambal Belacan. Cukup. Shein pon suka jugak macam tu. Kadang-kadang dia suka makan Sambal. Dia panggil Sambal tu 'Chili'. I takde letak banyak-banyak. Gaul dengan Nasi and Kicap. Dia suka la. Dulu masa kecik, kalau Shein makan pedas, nanti habes semua meja dia jilat. Hahahaha. Shein ni makan dia simple je. Kekadang satu lauk pon dah happy. Nasi +  Kari or Nasi + Sup. Happy dah dia. Sayur taknak makan eh sekarang? Dulu masa kecik, sekolah dekat BBI, Petai pon dia makan buat ulam. Nampak sangat terpaksa. 

Anyways, entry ni nak share pasal haritu Ellis datang rumah I. Dia cakap for birthday dia, dia nak I cook for her. Taknak fancy restaurant. So OK la. Ellis pon complain I dah lama tak masak untuk dia. Yang I dah lama tak masak untuk dia, dia kira. Yang dia tak pernah masak untuk I, kira macam mana pulak kan? Haaaaaaa. Tahun  ni kitorang memang down to earth habes la. Both birthday celebrate dekat rumah I je. Birthday dia, aku masak. Birthday aku, aku masak. So mana keadilan dalam dunia sekarang ni? I tanya Ellis nak makan apa. Dia cakap apapa je la. So apapa je lah pada hari tersebut, maka terhasillah Udang Harimau Masak Lemak Cili Api, Sambal Udang Petai, Ayam Goreng, Sambal Belacan and Ulam.



I nak Udang Galah. Tapi mana nak carik kan? Kalau delivery yang dekat IG ada specific day je. So I beli dekat Cold Storage. Kat sana Udang Harimau dia macam hari-hari ada je and boleh tahan segar. I ambik dalam 18 ekor kot? Nak resepi jugak ke?



Petai ni tak fresh sebab dia dah siap kopek. Beli dekat Ampang Jaya sebelah SPCA tu. Kedai situ mahal. Tapi semua menda pon ada. Mak Bapak je yang takde. Sebungkus petai RM19.00 dapat banyak ni je. Blardihel.


Sambal Belacan I tu power OK? 2 biji lada besar, 10 tangkai lada kecik, seinci belacan, gula, garam, serbuk perasa and air asam jawa. Gambar Ayam Goreng takde pulak.


Macam kita makan berdua je kan? Tapi sebenarnya ada Saz, Shein and ehem-ehem Ellis.

Happy Birthday to you Baby. Sorry tahun ni takde surprise macam tahun-tahun lepas sebab I tengok, U macam dah dapat banyak sangat hadiah. So I taknak U khilaf (tetiba khilaf). Hahahahaha. But I masak semua ni dengan kasih sayang. Sampai meniarap dekat lantai tumbuk sambal belacan. Ko apa tau? Tangan terpecerik minyak panas pon I tak alih sebab I cakap 'OK la takpe, biarlah terperecik minyak panas, I sanggup untuk U baby'. Tu nama dia bukan sanggup, tu bodoh. Hahahaha. I hope U and Mr D happy with my cook and next time kalau datang, please bring more dessert OK? I wish nothing for your birthday accept your happiness dunia dan akhirat. I nak you happy. You deserve that. I love You Baby and U pon kena sayang I jugak. Promise?

-eNd-

1 comment:

Umi Nazrah said...

waalaikumussalam. nyummm menggodanya menu lauk tu ^_^