Thursday, April 9, 2020

Roti Sangkaya, Orange Cake and Nasi Goreng Chili Flakes

Assalamualaikum..

Sekarang kan every night I akan fikir. Esok nak buat apa eh? Nak masak apa. Malam tadi dah Google orang buat Choc Chips Cookies, ingat jap lagi nak buat la. Punya excited sampai kejap kang jaga, kejap kang jaga. Hahaha. Yang I baca tu ada macam-macam cara, tapi taktau nak guna yang mana.  Jangan nanti tak jadik sudah la. Ramai jugak yang buat Choc Chips Cookies end up jadi Lempeng. Makanya Cornflakes Cookies pon tak buat lagi. Dia memang macam tu la. Bila nak start susah, but bila dah start macam payah nak berenti. Ni Brownies dah habes dah dikerjakan si Shein, macam nak kena buat soon. Bahan-bahan semua pon ada lagi. Raya ni, I ingat nak buat sendiri la cookies. Buat untuk rumah I, rumah Mak kat Jengka and nak bagi dekat MIL jugak. So buat 3 adunan lah. Dalam kepala dah ada 3 jenis. Nak buat Red Velvet Cheese-tart, Choc Chips dengan Cornflakes Cookies. Maybe nak try jugak buat Chocolate Nutella Cookies as well. Tengoklah mana yang senang. Brownies pon dah boleh buat and maybe nak try buat lagi 2 jenis kek ke... Senang tak payah beli dah. Hari kelmarin I buat Orange Cake. Jadiklah, but tak macam yang I impikan. Rasa dah ok, tapi texture macam tak cukup soft. Nanti I nak tanya Huda macam mana nak bagi kek soft. 

Anyways, thank you pada yang komen dalam previous entry. Rasa semangat la nak tulis balik. Ada rupanya orang baca blog ni. Hahahaha. Tengok daily view tinggi je. Paling banyak orang cari pasal masakan la. Paling tinggi is Nasi Ala Tiga Budak Gemok. Tu pon rasa macam nak buat soon jugak la. Dah lama tak makan. But daun kari takde. Now pon buat gulai kat Shein, I tak letak daun kari sebab kalau beli pon tak tahan lama. Macam mana eh nak keep daun kari fresh walaupon tak guna? Haritu I letak daun sup dalam chiller. Tak jadi apa pon. Kerassss je. Maybe kena letak dalam olive oil kot? Baru dia fresh. BTW, harini I nak share 3 resepi terus. Nasi Goreng Chili Flakes, Roti Sangkaya dengan Cake Orange. Semua pon simple je nak buat. Nkorang boleh try. Telur sekarang kalau beli, sesarang terus. Sesarang tu tahan tak sampai seminggu. I buat cake, goreng telur mata and Shein suka makan French Toast so memang cepat habes. Nanti habes RMO ni check la cholesterol confirm naik. Kah kah kah


Cecece. Tetiba apple jadik props. Roti Sangkaya first trial. 60% je puas hati. Nanti kena repeat.



Actually nak sedap kena makan dengan roti Benggali. Roti tu kena kukus tau? Tapi Abang Pet pet ni semenjak RMO takde dah dia lalu-lalu depan rumah. I wonder macam mana la peniaga kecil-kecilan nak survive during RMO ni. Kesian sangat. Mesti dah hilang mata pencarian. Lepas tu rasa macam tak berapa suka bila Vivy cakap pasal orang miskin bertambah kaya tu. Macam tak sensitive perasaan orang yang tak senang macam dia. 


Bahan-Bahang Roti Sangkaya
1 kotak santan kecik
1 biji telur
6 sudu besar gula pasir
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil garam
5 helai daun pandan blender dengan secawan air dan ditapis
atau boleh guna 1/4 penutup perisa pandan and 1 penutup pewarna hijau

Cara Membuatnya
Campur kesemua bahan dalam bekas. Bila dah larut semua masak atas dapur menggunakan api kecil je. Sentiasa kacau dengan whisk supaya tak bergentel.

Nampak senang kan? But make sure perisa pandan tu guna sikit je, kalau tak pening. Hahah. Lepas tu kena sabar. Tepung jagung tu memang sesudu je. Kalau lambat pekat, jangan la give up and masukkan sesudu lagi tepung jagung macam I buat. Nanti dia jadik pekat sangat. Tak sesuai nak makan macam ala-ala Boat Noodle ni. Kaya dia tu kena lembut je. OK? Sesudu je tepung jagung. Kalau pekat sangat dia jadik Kaya yang nak makan dengan roti tu je.


Orange Cake.


Amenda nampak macam bengkang je ni? Hahahaha. Taste wise I rasa OK dah. Bapak pon makan banyak sebab dia cakap kurang manis. Request nak lagi. But I rasa texture dia macam tak berapa best la. I nak dia ringan lagi. Maybe Butter dengan Sugar tak cukup whisk kot? Nanti I try lagi sekali, kalau jadi gebu then baru I share resepi. OK?


Nasi Goreng Chili Flakes. Paling senang, paling sedap!

Bahan-bahan
Nasi sejuk
Bawang merah, bawang putih, ikan bilis (ditumbuk)
Chili Flakes (I beli kat Giant je, murah and sedap)
Minyak untuk menumis
Telur
Garam, Ajinomoto (Optional)

Cara Membuatnya
1. Panaskan minyak, masukkan bahan yang ditumbuk + chili flakes
2. Pastu masak la dalam seminit dua je sebab chili flakes ni dia cepat hangus
3. Masukkan telur and tunggu sekejap sebelum mix dengan semua
4. Masukkan Nasi. Kacau rata and last sekali baru masukkan garam and Ajinomoto. Siap!

Nasi Goreng ni kalau nak sedap kena pastikan nasi tu guna nasi lebihan. Bukan nasi yang baru masak. Minyak jangan banyak, lepas tu goreng sampai bunyi tik tik tik. Maksudnya dah cukup garing la tu. Garam letak last sebab kalau letak awal nanti tak rasa semua rasa dia. Dia akan kena dekat telur je. Senang and sedap. Sapa suka sayur boleh la letak. Eh, melampau la kan jiran belakang rumah I ni dari tadi pasang lagu raya. Siap dia. Jap lagi I melawan. Hahahahaha. Anyways, selamat mencuba semuaaaaaaaaaaa!!

-eNd-

5 comments:

Niely said...

Time PKP ni kt nk try msk mcm2 kn..ada hikmah jgk...pe pun i suka bg blog sue...so update hr2 yer...hihi.

aisha said...

penat arr nak komen... hahahhahaha kali ni air liur tak tis tis tis sgt.. sbb tak teringin... hahhahahahaaa

nexttttttttttttttttttttttttt!!!!!

shahril said...

aku yg laki ni pun buat cheese cake dekat rumah
nampak bosannya
selalu baca review kedai makan je dekat blog ni haha

Chooyaya! said...

niely : Ha a. time PKP ni la ada masa lebih nak buat macam-macam. Dari melangut tak buat apa, baik do something. plan la hari2 nak masak apa. Nanti jadi fun

aisha : hahahahahhahahahha u ada teringin nak makan apa?

shahtil : wowwwww hebat giler buat cheesecake!

Zarina said...

Daun kari tu nak tahan lama keringkan kat luar. Pastu simpan je dalam peti ais. Daun limau purut, daun kesum buat gitu gak.