Tuesday, April 28, 2020

Steak Sedap!

Assalamualaikum..

Dulu masa Covid19 ni baru ada bunga-bunga keluar dalam January tu, ada la I borak dengan office mate, possible ke eh nanti bulan puasa kita kena lockdown? Lepas tu bila dah start lockdown I wonder, by puasa nanti macam mana eh? Kena lockdown jugak ke? So for all question jawapan dia is YES. Lockdown time puasa. Now yang paling saspen, adakah Raya nanti pon kita semua kena lockdown jugak? Or kalau takde total lockdown macam sekarang, adakah kita semua tak boleh keluar daerah so takde la raya balik kampung? Huwaaaaaaaaaaaaaaaa. Sedih ye? Baju raya apa semua takde ni. I wonder macam mana lah Raya kita untuk tahun ni and macam mana la the world nak face dengan economy punya crisis lepas ni. One more, kita kena ready dah by now yang kehidupan kita takkan sama dah macam dulu. Not until Covid ni hilang 100%. No more outing, no more majlis kenduri etc. Holiday pon tak boleh and takde dah nak keluar sama-sama minum kopi tengok wayang semua. 

But as for now, kita settle 1 thing at a time. Just go with the flow. Pandai-pandailah pihak berkuasa buat kerja and kita ikut je and just help them by stay at home. Dalam CMO ni, I rasa ada la 4 kali kot I keluar beli groceries. Now dalam bulan puasa ni rasa macam enjoy and happy pulak to stay at home. Takde kelam kabut nak prepare sahur, lepas tu terus bersiap nak pergi kerja, nak setelkan Shein pergi sekolah, nak prepare bukak puasa and do house chores. Now more relax. Tak mandi lagi pon dah boleh masuk meeting. Hahahahah. In fact bulan puasa ni I lagi relax sebab takyah fikir nak buat breakfast, nak cook for lunch. Berbuka pon I rasa baru 2 kali I masak. Sebab Sazli jenis tak makan nasi time berbuka. Sahur pulak dia nak Nasi Goreng je and I pulak sahur just minum Nestum and berbuka tak beria. So yeah, kan ke banyak rehat tu? Shein pon puasa jugak. Tapi paling lama sampai 5.45pm la. Tu pon dia cakap 'Nanti Shein die?' Dah kalau sampai die, moh la bukak puasa. Hehe. Taknak paksa dia sangat. Dia faham erti puasa, malu kalau tak puasa, mau bangun sahur pon I dah syukur sangat dah.


Hari puasa kedua, kita makan steak. Saz ni dia ada je supplier daging-daging ni. Yang ni I punya, medium rare. Tapi macam rare pon ada. Sedaaaaaaaaap! Yang ni berat dia dalam 230 gram macam tu.



I marinate dengan Rosemary and Steak Seasoning Powder. Cukup dah these 2. Takyah lain. Rasa sebijik macam dekat restaurant.


Patut Garlic Powder lagi ngam kalau buat steak. Tapi ni je ada. I beli je la. Macam kat rumah ni, I memang beli jugak herbs lain macam thyme, parsley etc.  


Kekonon nak makan macam dekat VS la. Ada Wedges and Broccoli. Kalau ada Asparagus lagi best. Mushroom pon I ada beli tapi sampai sekarang masih tak guna.

  • Daging yang nak dimasak kena keluarkan dari peti ais awal. Sebelum marinate, lap kasi kering. I marinate dengan Rosemary and Steak Seasoning Powder. Lumur semua. Be generous masa lumur ni. Jangan kedekut bahan.
  • Panaskan pan. Boleh guna non stick punya pan. If takde, guna pan biasa pon OK. I letak 1 tbs butter. Kuali kena betul-betul panas and masak guna medium heat.
  • Masukkan daging. Untuk rare to medium rare each side is 1.5-2.5 minutes. Medium well pulak 4.00-5.00 minutes. Well done maybe lah 8.00 minutes kot? Tak sure sebab tak pernah try.
  • Let the steak rest 2.00-3.00 minutes before makan. Seriously sedap! Dah sama rasa macam Steak dekat restaurant!


Let it rest dalam 2-3 minutes before makan supaya juice yang ada dalam daging tu merebak and kasik daging ni lagi sedap. Kalau nak bukak puasa, masak la dalam 7:10pm macam tu. Makan fresh tengah panas-panas. Sedap giler!



Ni Saz punya. Medium well. I paling boleh pergi takat Medium Well je. Welldone I tak suka. Ada orang suka makan Welldone level Congratulation siap. Hilang dah semua juice dalam dia. 


Anyway, ni contact number Daging ni kalau nkorang nak beli. Macam yang I punya tu, RM20 je sekeping. Puas hati giler sebab lembut sangat. Nak buat daging bakar pon OK jugak. Cicah air asam. Perrrghhhhhhh!!


Oklah, nak menghabeskan entry ni pon dari pagi sampai petang. Ngantuk lapar semua ada dah ni. Hahahahaha. So kalau terliur and berminat boleh la order eh? Lepas habes CMO ni takde dah la nak makan restaurant mahal-mahal satu steak sampai RM90.00 semua, sebab boleh buat sama sedap. No need gravy dah. Makan dengan Sos Chili Lingam. Seeeeedap! But red meat pon tak boleh la makan selali. Once a while OK la. Selamat Berpuasa semua!

-eNd-

No comments: