Tuesday, July 21, 2020

Resepi Kek Pisang Coklat Cluster Kayangan

Assalamualaikum..

Haritu I try la baked Kek Pisang Coklat Cluster Kayangan. Memang S E D A P giler lah! Rasa dia moist, tak manis beria and ni first cake yang bila siap bakar, terus potong, makan panas-panas lepas tu gone sekelip mata. Tapi taktau jugak la sebab sedap ke apa sebab masa tu ada Mira, Intan, Tasha datang rumah. Hahahahaha. Kot la time tu semua lapar sebab pukul 1.00pm pon tak lunch lagi so sebab kek je yang ada, maka bedal je la. Actually tak plan pon nak lunch kat sini tetiba pukul 1.00pm kebetulan semua datang serentak. Dah datang waktu lunch, kena la I masak. Cis! Kat rumah I ada Ikan Kembong je 3 ekor. Potong dua dapat la 6 pcs. Alhamdulillah cukup makan. Untuk kanak-kanak kita buat Telur Dadar. Makan rebut-rebut selera pulak masing-masing.. Makan kat Island rumah I, so kerusi ada 3. Intan sampai sekarang tak puas hati dengan Mira sebab kena duduk kat kerusi plastic. Yang tu, nkorang settle la dua orang. I masak 5 pot kecik nasi, habes! Hahahaha. Tapi yang kelakarnya Ikan 3 ekor boleh cukup pulak tu. Tu lah rezeki Allah nak bagi...Cukup semua makan. Alhamdulillah...

I ambik resepi Kek Pisang Coklat ni dari sini but I improvise sikit bersesuaian dengan selera I and dengan apa je yang ada dekat rumah ni. Kata Hamira, Kek Pisang Coklat I ni kurang rasa pisang. I cakap takper la, memang I suka rasa pisang tu sipi-sipi je. Dah nama pon pisang coklat. Kalau nak rasa pisang, makan la Kek Pisang je kan? Melawan eh Hamirah? Taaaaaaaaaaaaaaapi kan, dalam banyak-banyak kek yang I pernah try, I rasa Kek Pisang Coklat ni yang TERpaling nkorang kena cuba. Ikut resepi dia kena ada walnut tapi I tak guna la sebab takde, lagipon I tak boleh makan nuts sekarang ni. Untuk Choc chips dengan cocoa powder I suggest guna premium quality brand macam Hersheys, Cellabaut, Tollhouse or Beryl's. Choc chips pon kalau boleh guna brand tu jugak. Baru rasa dia sedap. Pisang tu kena guna yang masak ranum yang kulit dia dah hitam-hitam tu OK?



Kek Pisang Coklat Cluster Kayangan. The best Kek Pisang I pernah makan. 9/10 I kasik markah dia.


Bahan-Bahan
  • 4 biji pisang (I guna pisang emas dibawa belayar, masak sebiji diatas peti. Hutang I bila nak bayar?)
  • 120 gram gula perang
  • 115 gram butter
  • 120 gram buttermilk (1/2 cawan susu segar + 1/2 sudu makan cuka. Satukan
  • 1 sudu kecil essence vanilla
Bahan Kering
  • 160 gram tepung gandum
  • 25 gram cocoa powder (I guna Beryl's)
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu teh soda bikarbonat
  • 1/2 sudu teh garam
  • 80 gram chocolate chips (I guna Hershey's)
Hiasan
  • 1/2 cawan choc chips disalut dengan tepung gandum untuk letak on top.

Cara Membuatnya
  • Panaskan oven pada suhu 150' 10 minutes sebelum bakar kek.
  • Mula-mula cairkan butter. I letak dalam microwave je 60 saat
  • Lenyek pisang sampai hancur. I guna garfu
  • Masukkan gula perang. Gaul sampai gula larut.
  • Masukkan butter cair, gaul sebati. Lepas tu masukkan buttermilk
  • Bila semua dah sebati, masukkan bahan kering. Gaul sebati and pastikan takde tepung yang berketul.
  • Sapu acuan empat segi 8x8 dengan butter dan masukkan adunan kek. Kalau acuan bulat guna yang size 6 inch
  • Tabur choc chips yang disalut dengan tepung gandum on top of the cake. Tujuan salut choc chips tu dengan tepung gandum supaya choc chips tak mendap kebawah masa kita bakar kek.
  • Masukkan ke dalam Oven dan bakar selama 40-45 minutes
  • Cucuk kek dengan lidi untuk tengok dah masak ke tak, kalau come out lidi clean, maksudnya dah masak.



Macam ni texture dia. I rasa, kek ni sedap sebab letak buttermilk. So texture dalam dia jadik lembut and moist. Masa I buat Chocolate Moist cake pon ada letak Butermilk as well. Poooooon sedap.


Jangan lupa 'bedakkan' choc chips dengan tepung gandum OK?

Oven tu jangan panaskan lama sangat kalau untuk buat cake, kalau tak nanti segala corak or topping dia akan berkumpul dekat tengah and kedut. Tak cantik. Agak-agak 10 minutes dah cukup. Cake ni nak buat dia memacam faktor boleh bagi gagal. I telah berkecimpung dalam area cake ni selama beberapa bulan (cecece), so banyak la experience kek tak jadi. Cake Marble tapi marble hilang sebab panaskan oven 30 minutes baru masukkan cake. Hahahaha. Pavlova mendap, cake texture Kuih Bengkang semua dah merasa. Resepi pon kekadang tak berapa nak betul. Cakap je manis-manis buah, tapi bila makan tawar habes. Cake nak kurangkan manis memang boleh, tapi kalau dah tak manis langsung mana maunya jadi sedap. Agak-agak la sendiri. Gagal tu toksah cakap la tapi jangan putus asa. Macam I, sampai sekarang tak jumpa lagi resepi Burnt Cheese Cake yang macam I nak. Keciwa sangat. But I takkan give up. 

Kek Pisang Coklat ni buat sekali je dah jadi terus so korang kena try. Memang sedap! Makan panas-panas, perrrrrrrgh! So selamat mencuba!

-eNd-

3 comments:

Han Hanni said...

sedapppppp nya.. rich with banana and coklat

genuine1224 said...

menarik sgt ni. nak try la nnt

Chooyaya! said...

han hanni : yup, sedap giler!

genuine : plz try sebab s e d a p