Wednesday, October 3, 2012

Newborn Checklist / Senarai Semak Untuk Bayi Baru Lahir

Assalamualaikum...

Kemain tajuk entry kan? Gigih nak tulis dalam English and Bahasa.Malaysia. Haha. Dah. Kepala dah pening, sakit belakang makin menangkap dan rasa tidak selesa sudah menguasai diri. Sebab bila buat entry yang copy dari Adobe ni, maka kena copy paste and edit dan terbaca la sekali. Bila dah baca, maka sedar diri banyak yang tak ready pon, padahal dah 7 bulan ni. Hadoi!

Dengan preparation yang ala suam-suam kuku ni, hari-hari berdoa supaya jangan la bersalin awal. Sebab mekalau bersalin awal, maka dipersilakan anak aku nanti bedung dengan kain batik jewww, tak pakai pampers pon. Pakai napkin jer. Tu pon pakai napkin yang anak buah punya yang usia dia dah 11 tahun tu. T_____T Klasik sangat kan? Huaaaaaaaa....

So, seperti yang dijanjikan. Disertakan Check-list/Senarai Semak Bayi Yang Baru Lahir. Jap. Nak ambik calculator. Ni kalau semua nak kena beli ni, rasanya ada la barang RM6 juta kot duhet habes. Kalau mana-mana yang anda tak paham atau tak pasti menda apa, jangan segan silu. Google jer. Anda pasti mendapat jawapannya. Ewah!

Tapayah la ikut semua. Mana-mana yang perlu jer. Ikut kemampuan dan keperluan yeh yeh yeh? Dalam banyak-banyak ni, I cuma nampak barut tu. Jangan beli 5 helai je. Kata kakak kandung, beli 15 helai sebab kalau 5 helai jer memang tak cukop. Ok kakak. Baiklah. Pastu lagi satu, yang tungku tu, rasanya lebih praktikal kalau beli yang jenis boleh charge tu jer. Senang nak panaskan nanti. Takyah la susah payah nak bakar batu sungai atas dapur kan? Kata moden??? *Libas rambut.

Wah. Ada bagi 2 tips la setakat ni. Bangga giler. Hnsss Hnsss (OO) <- idong kembang. Haha.

Maka, mempersembahkan. Jeng jeng jeng!! **Nah tissue jugak untuk lap peluh sekali. Lebih baik bagi untuk diri sendiri jer. Haha. Lawak. Lawak tapi jenis yang tak kelakar. 


Untuk Ibu
1) Kad Lawatan Hospital/Kad Merah
2) Kad Pengenalan
3) Telefon Bimbit
4) Baju/Blouses -5
5) Stokin - 2
6) Kain Batik -3
7) Baju/Seluar Dalam - 5
8) Skaf Kepala/Ki - 2
9) Peralatan Mandi (Pencuci Muka, Berus Gigi, Ubat Gigi)
10) Majalah/Buku
11) Tuala Mandi
12) Maternity Pad/Pad Biasa - 1 pek
13) Tuala Muka - 1
14) Selipar -1
15) Kamera
16) Air/Minyak Selusuh
17) Minyak Angin
18) Air Zam Zam
19) Makanan/Minuman (Air Masak/Susu/Milo/Horlicks, Buah Kurma, Biskut, Roti)
20) Termos Air Panas
21) Bag Plastik
22) Baju Sejuk (Sweater) -1
23) Sikat -1
24) Breast Pad - 4
25) Nursing Bra - 4

Untuk Bayi
1) Baby Diapers - 6
2) Baju - 3
3) Minyak Telon - 1
4) Baby Wipes/Wet Tissue
5) Tuala Mandi - 1
6) Stokin/Sarung Tangan Bayi - 4
7) Peralatan Mandi
8) Selimut/Bedung - 3
9) Barut - 5
10) Topi - 1

Keperluan Berpantang - Berpantang (Untuk Ibu) 
1) Jamu/Set Lepas Bersalin
2) Stokin
3) Baju Sejuk
4) Tungku
5) Selimut
6) Selipar
7) Buku/Majalah
8) Kain Batik
9) Bengkung/Barut
10) Maternity Pad/Pad Biasa
11) Bantal Lapik Duduk (Memberi Keselesaan Akibat Jahitan Luka)
12) Kerusi Toilet (Perlu Kalau Tandas Cangkung di Rumah)
13) Minyak Angin/Urut
14) Makanan/Minuman (Air Masak, Susu, Buah-buahan Segar, Ribena, Prune, Biskut, Roti)

Baby Gear - Baby Gear
1) Baju- Lengan Pendek - 8
2) Baju- Lengan Panjang - 6
3) Romper - 2
4) Seluar- Pendek - 8
5) Seluar- Panjang - 6
6) Sarung Tangan - 5
7) Sarung kaki - 5
8) Baby Bip - 2
9) Sapu Tangan - 3
10) Barut - 10
11) Topi

Diapering
1) Napkin - 1 pek
2) Lampin Pakai Buang - 2 pek
3) Diaper Wipes - 2 pek
4) Safety Pin
5) Changing Mat
6) Nappy Liner
7) Berus Lampin
8) Baldi Untuk Napkin
9) Beg Untuk Diapers
10) Detergent Khas Untuk Mencuci Pakaian Bayi

Baby Care & Grooming
1) Bedak Bayi
2) Losyen Bayi
3) Minyak Bayi (Baby Oil)
4) Tisu
5) Sikat
6) Putik Kapas (Cotton Bud)
7) Pengepit Kuku (Nail Clipper)
8) Nasal Aspirator (untuk selsema)
9) Methylated Spirit – alcohol 70% - cuci pusat sebelum luruh -(biasa dibekal oleh pihak hospital)
10) Gripe Water / Colic Water (untuk kembung perut bayi)
11) Termometer
12) Vicks
13) Minyak Telon
14) Syringe for Medicine
15) Cotton Balls

Nursering
1) Selimut
2) Bedding set
3) Play Pen / Katil Bayi
4) Mainan untuk Play Pen / Katil
5) Kelambu
6) Bakul Baju Kotor
7) Bakul Baby (Simpan Baby Gear)
8) Bakul Baby (Simpan Baby Care)

Feeding 
1) Botol saiz S - 2
2) Puting Botol Susu - 2
3) Bottle Sterilizer
4) Berus Pembersih Botol
5) Penyepit Botol
6) Sterilising Tablet
7) Nipple Cream
8) Nursing Pad Washable - 2
9) Nursing Pad Disposal - 1 kotak
10) Breast Pump
11) Nursing Pillow
12) Nursing Bra
13) Termos

Travelling
1) Beg Bayi
2) Baby Warmer for Bottle (Tak perlu jika BreastFeed)
3) MILK Casing tingkat2 (Tak perlu jika BreastFeed)
4) Infant Carrier

Bathing
1) Tuala
2) Besen Mandi
3) Syampu
4) Sabun Mandi
5) Span
6) Gayung

Extra 
1) Penyangkut Baju Berklip
2) Permainan Bermuzik
3) Bumbo Seat
4) Baby Gym
5) Stroller / Jogger
6) Penyangkut Kecil (untuk sarung tangan + kaki)
7) Car seat
8) Album
9) Beg Bayi
10) Baby Sling
11) Nursing Cover
12) Nursing Clothes / Wear

Kredit to Blog Permata Hati dan Kedai Permata Hati yang sediakan check list ni. Tapi dia bagi dalam bentuk yang proper siap ada tempat harga and tempat nak tick bagai, tapi macam biasa la kan? Tuan tanah selenga tak habes-habes, advance bab makan jer. Sampai sudah tak reti nak buat attachment, maka jangan segan silu, check-list sekadarnya sahaja. Haha.

Sian aku.

Tapi. Kepada sesiapa yang berminat nak dapatkan check-list ni dalam bentuk yang semenggah, sila la tinggalkan komen beserta dengan email address, nanti I email :) Baik kan I? Ke padahal semua bakal ibu dah ada semua list ni? Aku je yang ketinggalan zaman? Baiklah. *Jalan tunduk sambil seret kaki.


Oh. Zillion thanx to my darling Aliah sebab baik hati emailkan check-list ni pada I... Dia la kawan I yang I citer dah siap 85% persiapan baby yang padahal beza due kitorang 2 minggu jer. Tapi dia dah almost done everything pastu aku jugak la macam sifut vavi. Arrghhh stressed! Nak makan sekarang! Bye!

-EnD-

Amboi. Bayi ni omel. Tapi rambut dua helai jer. Mintak simpang. Petua kalau nak anak rambut lebat 1) Masuk 28 minggu kena minum air kelapa selalu 2) Minum air ais selalu. Yang petua number dua tu, kalau ibu mengandung kena lengoh kaki, semput dan sebagainya, jangan salahkan I. Salahkan colleague I nama Suhada sebab dia yang bagi petua tu pada I. Makna kata kalau dia tifu, maka I juga telah menipu anda semua. Sekian dimaklumkan.
Keropok lekor. My way. Macam ni la I kalau makan keropok lekor. Musti mau kerat pendek-pendek, sebab kalau panjang asal, Errrrr.. Macam lucah ker? Atau macam apa eh? Haha. Eh. Tak la. Memang I suka macam ni. Tabur black-pepper and kuah siap-siap. Pastu suap dengan sudu. Western sikit. Amboi. Ni Khatiq yang bawakkan  I dari Terengganu. Kebetulan dia outstation dekat sana and kebetulan I memang sehari dua ni teringin sangat nak keropok lekor dari Terengganu sahaja. Rezeki Ibu mengandung. Burp. Sekian selamat satu malam makan 12 batang. Ko mampu?


My darling Aliah yang bagi check-list tu. Suami isteri baik hati. Isteri bagi check-list, suami bagi keropok lekor :)

27 comments:

Gift N' Favor said...

my dear, ai nak bagi komen tang maternity pad tuh. lagi syok kalu guna avail pad. sbb darah nifas hanyir sih. guna pad avail ni takde le rasa macam terbau2 darah..malahan rasa syok je..nyaman dan harum..rasa macam u makan gula hacks! HEHEHE

Gift N' Favor said...

my dear, ai nak bagi komen tang maternity pad tuh. lagi syok kalu guna avail pad. sbb darah nifas hanyir sih. guna pad avail ni takde le rasa macam terbau2 darah..malahan rasa syok je..nyaman dan harum..rasa macam u makan gula hacks! HEHEHE

eda said...

owhh pengsannn (x x) .. list pannnnnnjaaaaaaannnnnnggggggggg!!!

Chooyaya! said...

GNF : amenda avail pad tu? banyak sangat yang taktau ni. Takper. I gugel skarang jugak!

Chooyaya! said...

eda : eda jangan nak pening sangat la. mcm la dia pon mengandung kan? Grrrr

eda said...

hohohoo kasu jgn tutup blog tau ..
sok sok ngndung leh bukak blog kasu .. senang hahahha

Chooyaya! said...

eda : yer la. sapa plak kata nak tutup blog? dah nanti kalau teringin nak makan apapa or belagak nak tayang makanan sedap2, nak meroyan kt mana? haha

Anonymous said...

I'm truly enjoying the design and layout of your website. It's
a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often.

Did you hire out a designer to create your theme?
Outstanding work!

Here is my webpage: weight loss

Anonymous said...

If some one wants expert view concerning blogging after that i propose him/her to pay a visit this webpage, Keep up the nice work.


Also visit my website ... projekty ogrodów wrocław

Anonymous said...

I've been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.

Also visit my weblog; websitedirectoryworld.info

Fify Firdausi said...

hy.. sy mtk copy ye list nie.. pening klu pk sorang2, tgk list ni je sng.. hehe..

Anonymous said...

boleh emailkan check list awk tue. Sngt beminat la.
:-)

f.m.y said...

Boleh emailkan checklist tu...?

I'm expecting my baby on August.. Nak kene speed up persiapan sekarang ni... :)

zfmy11@yahoo.com

Anonymous said...

Saya pun nak checklist tu..email kat saya jugak ye...TQ

zonangirlie@yahoo.com

Anonymous said...

Sy pun berminat nk checklist ni. email me please. aliazrun@yahoo.com
tq dear

Mimin said...

Hi thanks for sharing. Tolg email the checklist to my email eh : amdtarabas@yahoo.com

Electra said...

Salam, i am due in oct. Rasenye dah boleh beli barang sikit2. Tolong emailkan list keperluan bayi dan ibu tu ya. My email add: lynkhairi@gmail.com. Tqsm!

baby besh said...

Diaper Bag Simple Dimple.. Jom singgah dan Like https://www.facebook.com/babybeshshop

eamy milea said...

tq for sharing....amboi sedapnye kopok lekor

Anonymous said...

Sy pn berminat nk checklist tu... Email jugak die, bleh... Tq in advance... akmilah85@gmail.com

GlutaCrux said...

salam sis bole emailkan check list ni tak sri_rahayu87@yahoo.com tq

wanie said...

salam sis, kalo berkesempatan emailkan list tu kat saya boleh sekali sis ke syazwaniazizi@gmail.com. tq sis

Kelip2 said...

Saya pun nak listing jugak.. Email kelip2712@gmail.com. Saya due Ogos ni, lom buat preparation lg.

Kelip2 said...

Boleh saya share dlm blog? Untuk panduan saya untuk bersalin nanti..

Murni Akida Nasir said...

salam sis, kalo berkesempatan emailkan list tu kat saya boleh sekali sis ke

murni_akida@yahoo.com.

tq sis

Murni Akida Nasir said...

salam sis, kalo berkesempatan emailkan list tu kat saya boleh tak sis.

murni_akida@yahoo.com


tq sis

shuhamly said...

Cheklist pls.
shuhamly@gmail.com

LinkWithin

LinkWithin