Thursday, October 4, 2012

More Tips. Amboi.

Assalamualaikum...

I ada seorang kawan yang baik hati bernama Cik Yatie Yahya (Tak sedar diri dah ada dua anak tapi nak nama Cik jugak). Dia seorang yang mempunyai gigi yang besar tetapi anak dia 2 orang wanita semua pon comel-comel. Selalu jugak I tanya Yatie, 'Eh Yatie, Nuha dengan Alya comel bukan main kan? Ikut saper eh? Kiter tengok awak biasa-biasa jer?' Pastu Yatie jawab. 'Kwahaja nko'. Hahahaha.

Ala.... Ikut Ibu dengan Ayah dia la. Ayah dia emsem, mak dia lawa. Eh tak. Mak dia putih. Memang la anak omel-omel. *Ni balasan untuk awak Yatie, sebab awak tak pernah kata kiter cantik kan? Padahal masa kiter kawen, Ayang Kamell dah mekap kiter cantik-cantik pon awak tak puji kata cantik. So, vise versa. Haha. Aku puji Aie sorang jer dah. Adil kan? Haha.

Berbalik pada cerita Yatie. Sebenarnya dia ada bagi I tiga tips untuk masa bersalin dan baby ni. Kerana kadar kemalasan sangat bermaharajalela, I copy paste jer conversation dekat Gtalk tadi. Tapi copy paste kena edit jugak pasal pempuan ni main taip jer, typo manjang. Pemalas!


12:44 PM Yatie: Kalau kat hospital...Bawak disposal panties je...Sekarang ni ada jenis cotton yg sedap dipakai...Nanti lepas beranak...Bersihkan stain yg ada darah.. Terus let go...
 
Chooyaya: Oooooo
12:45 PM Yatie: Diaper baby letak nappy liner.. Sebab baby baru lahir kerap berak...1 hari 5 kali... Sikit2 pulak tu... Sayang buang pampers...Macam buang duit jugak...
12:46 PM 
Chooyaya: Ooooo
  Ok ok
12:48 PM 
Yatie: Nak beranak kena makan dulu... Nanti nak teran takder tenaga... At least buah kurma.. Sebab contraction ni tak selalu zass bukak 6cm.. Kadang2 sakit macam nak mati.. Baru bukak 1cm.. Mesti makan.. Walaupun sikit... Sebab sakit boleh menjangkau 24 jam.. Doa mudah-mudahan taklah seteruk tu... :) Gud luck bebeh... Heehe



Nappy Liner jenis Anakku. Harga tidak diketahui. Carik sendiri. Jangan malas-malas okey?

Yang ni jenis Fiffy. Tak sure pulak jenis mana satu lagi bagus sebab tak pernah try kan? Ada orang tau?


Cotton Disposable Panties. Kalau I, size XXL agaknya T___T. Pakai size M, gamaknya tutup sipi-sipi jer apom. Dikhuatiri terkeluar sikit isi. Beli size besar.  Tak rugi. Tadek orang nampak pon.

Ok. Habes dah bab Yatie. Dia kata, jangan lupa kredit bagi pada dia. YE YE. Tau la. I dah ugut dia jangan banyak cakap, kalau banyak cakap, I nak bubuh gambar dia paling buruk dekat sini. Haha. Jahat giler pempuan mengandung ni. Pui!

Pastu ada dapat satu komen dari readers ni. Cambiaso I copy paste jugak.


Blogger Gift N' Favor said...
My dear, ai nak bagi komen tang maternity pad tuh. Lagi syok kalu guna avail pad. Sebab darah nifas hanyir sih. Guna pad avail ni takde le rasa macam terbau2 darah.. Malahan rasa syok je.. Nyaman dan harum.. Rasa macam U makan gula hacks! HEHEHE.
Avail Pad? Adoi la. Tak pernah dengar pulak. Kiter biasa guna Laurier jer.. Kerana diriku begitu berharga. Eh. itu Loreal kan? Haha. Blasah. Pastu bab darah nifas hanyir tu T____T *Garuk kepala. So, terus google. So ini hasilnya. Ada link sekali. Ok. Senang. Kena beli semua ni. Bagus! Sebab pad berubat kan?
Avail Pad. Klik sini for more info okey?

Last but not least. Anak-anak Yatie. Mempersembahkan! Jeng jeng jeng!





Nuha (Ada iras Alesya anak Erra Fazira kan?) Tapi ni dia masa kecik.  Kata Yatie, skarang Nuha dan tembam sebab suka makan ayam. Ayok Nuha. Baik awak diet. Nanti gemok macam Ibu awak macam mana?



Alya. Sebijik anak Mat Saleh.

Shah Rukh Khan (Suami Yatie)




Unta

Okbye
-EnD-

18 comments:

tiNi aziz said...

nk senang lagi esk g mother care, minta list kt diaorg pastu shopping terus hihihii.... barut tuh lagi sedap kalau dpt jahit sendiri sbb yg biasa barut kecik jer. dlm sejam barut dh berlipat ke tetek baby. kalau tempah kt org blh mintak buat lebar sket.. 2x tapak tngan kita. selamat shopping sue.. tp yg paling penting sekali sebelum masuk labour room tuh, sila minta maaf pada laki (tp ktini x teringt pun bila dh sakit2 tuh bbaru mcm eh tak minta maaf kt laki lagilaa.. kalau mati nie mmg mati sajer jelah hahahaa)

yatiyahya said...

Kuang ajo ko.!
Tips yg pakai pad wangi tu ai nk guna anak no 3...*eh?*
x letak caption yati chomel eh..haippp!

yatiyahya said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

betul tuh.. akak dulu bersalin pakai panties pakai buang tuh jer.. adalah dekat 3 minggu.. senang... takyah basuh2.. tak susahkan mak yg jg kita nanti.. yelah nanti dia yg nak tlg basuh baju2 kita... nak beli banyak beli je kat carefour ke giant.. ada jual..

nappy liner tuh mmg elok guna.. dua-dua jenis yg elok jer...

akak pun belum membeli barang baby lagi.. sbb baju baby yg dulu semua dah rosak.. dan tak elok...

Chooyaya! said...

Kak tini : Nak tempah barut kt mane eh? Takper la, kalau barut naik dekat tete consider baru dalam jer la. Hehe.

Chooyaya! said...

Yatie : malas la nak letak caption macam tu. Awak bukan pernah puji kiter pon. Suka tak caption gmbr awak yg last tu?

Chooyaya! said...

Akak anon : senang eh guna sependa pakai buang? Ok. Mcm tu kena la beli barang doploh helai kan? Cuma size jer yg taktau. Sebab last time pernah beli salah size. Membazir jer.

Anonymous said...

dik nak tempah barut ker? tak yahlah.. dah byk jual online... adik search je barut baby moden ... mcm2 jenis ada.. mcm2 corak pun ada.. akak yg anak dah nak masuk 3 ni pun nak beli juga rasanya.. hehehe... bedung baby pun dah byk org jual kat online. search dik.. mcm2 ada... hehehe...

Chooyaya! said...

Akak anon : ada eh jual barut online? Vaiklah. Nanti saya Google. Akak. U seem's terror bab persiapan ni. Plz la share more. Apa lg yg perlu.... plzzzz......

Mimy Hamid said...

ko beli pampers murah je...aku dulu beli hey baby je murah kat carrefour..size S RM19.90..baby baru lahir dia kuat memberak..ko beli mahal tak guna...aku beli je liner tu..nan hado aku nak letak lapik...aku malas...beli pampers murah je...pastu dah ok sikit besar baru la tukar yang mahal..huhuhu...kecik kecik ni ko ajar murah..kang jadi bontot mahal ko jangan merungut eh mahal la itu la...huhu bye

Anonymous said...

oklah dik... akak rasa kita ni sama dah 7 bln kan.. akak bersalin 12 awak bersalin bila?

ok dah start masuk 7 bln ni paling penting beli barang baby dulu...

FOR BABY
1. baju dan seluar (sekurang2nya 10 pasang- newborn beli 3 cukup selebih tuh beli 0-3 bln punya sbb baby cepat membesar)
2. beli barut baby (tgk sini http://mybabycomel.blogspot.com/p/barut-baby.html, http://kiutmiut.com/kedai)- akak prepfer pakai tali tp skrg dah ada jenis zap senang...
3. bedung baby - pun dah ada jual yg jenis zap tgk sini (http://momnbabyhouse.blogspot.com/2012/04/guguswaddle-pod-bedung-moden-yang.html n byk lagi search je bedung moden)
4. towel baby sekurang2nya 2 helai.
5. minyak telon baby
6. Nappy liner
7. pampers newborn ( beli 1 paket besar jer cukup nanti dia membesar beli saiz S plak)
8. wet tisue
9. botol spray (basuh berak n kecing baby selain guna wet tisue)- spray air nak gosok baju tuh.
10. pengorek telinga.
11. peralatan mandi.
12. sarung tangan n kaki
13. Beg baby

FOR MOMMY (kat hospital ok)
1. seperti yg awak tulis tuh semua penting)
2. panties pakai buang.

apa lagi yer.. akak pun dah blur hehehe..

Chooyaya! said...

Oooo kisahnya....so either beli pampers merah or beli nappy liner tu la eh? Baiklah!

Chooyaya! said...

Kak anon : Tq kak. Will check out the website laytah! Saya InsyaAllah middle Dec. Dalam dua bln jgn la. Nebes lain macam nak dpt first baby ni. Tak lama dah kan?

Anonymous said...

a'a dik nebes tetap nebes... apa pun itu je saat "terindah" yang ada. aka due 15hb Disember. td beli baju baby pun confius nak beli warna apapun.. lastly beli je semua warna huhuhu.. selamat sbb kalini scan tak nampak girl ke boy. anak akak sblm ni dua2 boy....

Jan@Afzan said...

aisey..kena beli disposal panties lak ek. Tak penah beli dan pakai, maka kena lah beli ek..

alah, dah beli maternity pad. Tapi bwk supplies pad night safe gak. takut tak best maternity. hehe. Eh, tetiba rasa tak cukup bawak pad ke hosp..

anak Yatie memang comel mcm ibu dan bapa nye..hehe.

counting lagi 24 hari sebelum due..erk!

checklist dan barang baby&ibu memang BANYAK kempiskan duit..:P

Chooyaya! said...

Kakak Anon : Akak pon sama macam kawan sue la. sebab dia pon still tak nampak gender. Kata orang kalau susah nak nampak gender, biasanya pempuan. Heeeee

Chooyaya! said...

Jan : So macam mana preparation so far? memang fenin kepala fikir banyak menda nak beli. Biasa first baby ni kiter macam eksaited sikit, kalau boleh, nak beli mothers care letak sebelah rumah. Hehe.

Pasal anak yatie tu. malas nak komen. sebab dengki kt mak dia. haha.

eda said...

bapak dia ensem .. ehhh .. :-p sorry kak yati hehe ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...