Tuesday, January 22, 2013

All Is Well

Assalamualaikum....

Last 2 days ni I start buat stok zuzu untuk Incik Shein since nak masuk kerja tak lama dah kan? Last I pam masa kurang seminggu umur dia and dapat 1oz untuk kedua-dua belah tetep. Kesedihan keamatan. Semalam and kelmarin, 3-4 kali pam dapat 3oz jer untuk kedua-dua belah. Acaneh nak buat stok? Uwaaaaaa.... Stressed sangat I rasa :(

Semua petua I dah ikut. Minum air banyak sampai air kenting dah cerah ya amat and macam senak dekat ari-ari pon ada. Sebab kalau bersalin melalui kaedah pembedahan ni kiter kurang deria rasa nak kenting. Pepandai la sendiri nak kenting kalau dah rasa bloated. Macam sixth sense. Giler hebak kencing pon guna sixth sense. Harharhar (gelak pujuk hati)

I ikut nasihat yang I baca dari internet. Keep on pump walaupun yang keluar cuma angin. Semalam kebetulan lepas I pam tetep, Incik Shein nak menyuzu. Meraung dia time menyuzu bila dia rasa zuzu kurang agaknya. I try bagi Incik Shein zuzu guna botol Tommy Tippie tu and Incik Shein reject... Sedih giler. Tetep dah lembik kurang zuzu, Incik Shein refuse guna botol and dia meraung. H.O.P.E.L.E.E.S.

Terus morale down down down to earth.

So, today. I decide. I will try jugak pam tetep untuk buat stok. Let say kalau tak cukup untuk buat stock untuk Incik Shein, I kena redha untuk bagi Incik Shein zuzu formula. Siang minum formula milk, bila I dah balik kerja, I bagi dia zuzu badan I. Seriously 2 3 hari ni I rasa sedih and down sebab zuzu cuma cukup untuk direct feed jer, untuk buat stock tak cukup.

Mungkin rezeki Allah bagi I takat sini jer. He know the best untuk I dengan Incik Shein. I memang nak nak nak sangat bagi Incik Shein zuzu I selagi I mampu. Memang I dah niat dari Incik Shein dalam perut lagi tapi kalau dah ditakdirkan begini, takkan la I sanggup tengok Incik Shein meraung lapar just because nak stand jugak taknak bagi formula milk pada dia, kan?

Sedih.

So, I nak tanya pendapat ni. Apa jenama formula milk yang terbaik untuk baby 2 bulan eh? I memang taktau langsung. Nak google pasal formula milk pon rasa macam takdak semangat lagi setakat ni. Risau Incik Shein dah taknak zuzu I kalau dah minum formula milk. Risau kalau nanti Incik Shein cirit or sakit or kena gatal/ruam kalau tak minum zuzu badan. Haih. Macam-macam dalam kepala sekarang ni.

Sebab I risau-risau susah hati, harini Incik Shein dah meragam time siang. Dah dah. Kena lapangkan otak..... Takmau stressed lagi. Ini soal zuzu jer kan? All is well. All is well.

Bye.

-EnD-

20 comments:

Fara Dilot said...

xsmp ati nk komen.. u've tried ur best kak.. belah perot xleh urutkn? tpi klo urut urat susu je blh ke ek?

A.L.I.N.A said...

Masa deliver 1st baby saya pun azam nk fully bf..tp apekan daya k.su..susu saya ada sebelah jer..tetep kanan jer..belah kanan byk jugak..smpai keras la sakita..bila pam dpt la 5oz..sebelah kiri mmg xde susu..pastu baby x knyang jugak...terpksa campur susu..saya bg susu frisolac..frisolac ni bau mcm susu kite juga..baby minum la smpai 6bln..pastu saya tukar susu sbb dia dh xnak frisolac...saya sempat bf smpai 6bln ja tu pun ngn sebelah tetep ja..

Anonymous said...

Hi, exp saya pun mcm u..susu kurang..rasa down sgt..tp right after pantang..saya terus start shaklee vitamin..amik trial set yg rm80 tu plus with esp & alfalfa..sgt cepat kesannya. before that saya mkn mcm2..habbatus sawda capsule, mkn kurma, minum oats..semua pun ok..boleh byk kan susu, tp effect diorg lmbt skit compared to shaklee. now my baby son dah almost 6mths..berat da 8kg..lahir just 2.43kg jek..conclusion nya..usaha tangga kejayaan..chill yek:-)..jgn stress sgt..

Anonymous said...

Ni saya yg letak comment by 'anon' td yek..juz nak share my experience jek..shaklee tu bagus mmg bagus..tp menggemukkan pun ye jugak..lepas 3-4 bulan..susu mmg meriah utk bby..tp yg effect xbagusnya pd saya..jd naik badan..and my period coming twice..every month!!..saya gi pharmacy..diorg advice to stop esp drink & all vits from shaklee..since mrk syak vitamin tu ada hormonal effects la pulak..so back to the basic la..know your body:-).I guess bdn dah ok xperlu tambah vitamin lagi..starting my son umur 5 bln (earlier this month) i pun dah stop shaklee..cuma maintain habbatus sawda, oat drinks and kurma 5 ketul time bfast..ok la susu dpt maintain..tak byk mana mcm org lain..each time i pump bole la dpt dlm 5 oz every 2 hrs.Ni i tgh study leave so i direct bf dgn bby..tp still i buat stock gak..each time i went out for library or somewhere else, i'll ask my maid to juz panaskan the susu saja..and each time i went out, i make sure that i'll pump out so that boleh replenish stock at home..So from my experience, there;s lotsa natural foods yg boleh increase milk supply..such as oats, nestum, mom&me nestle milk, kurma (is the best for me), red date + longan 3 in 1 drink. Another thing, my intuition says a BIG no-no to jamu pills that could increase milk supply (cth mcm pil ASI or from Atika Beauty)..they may increase supply, but what about nutrition for your baby?..i also take PowerLife Omega-3 fish-oil (ada DHA & EPA utk otak baby),u may take any supplement on fish oil to get these nutritions..tp bile dah habis pantang tu nanti..makan le all the healthy foods yea..Good luck in your breastfeeding journey:-)

sofiana1704 said...

Even dh buat smua petua org gtau,mmg dia tkkn trus ada susu..kalau sy smggu dk keep on pumping bru la ada susu..3oz ok dah tu..stok wt 2.5oz or 3oz satu botol..sy dlu pn gtu gk..:-( trpaksa bg fm dlm 3,4 kali sbb time tu nk ikut jadual pumping..2 jam sekali..tp alhamdulillah,pas pd tu susu meriah,skrg fully bf-bby dh 4blan..

Anonymous said...

kak sue, yg penting jgn stress & risau xde zuzu.. ada zuzu tp kne positif sgt2.. kak sue dh usaha kan.. so keep on pumping.. awal2 mmg xbyk yg oz yg dpt, kne rajin pump & positif.. itu yg penting.. ni pengalaman sy sndiri yg awal2 rasa diri ini xde zuzu sbb tgk kwn2 skali pump smp 30oz.. tp alhamdulillah now anak dh 1thn 1bln dia msih fully bf.. jd, yg penting positif ye kak su! good luck=D ~ nuwul

Nashays said...

Keep on pumping and always pozitip yg zuzu adalah mencukupi..
Zuzu ni selagi ade permintaan, selagi tu ade pengeluaran...
Jgn giv up...


Seriously nak bancuh susu waktu mlm adalah x best, silap2 tgn bole tpercik air panas lg...compare to zuzu tetep, selak je...

mummy asha said...

masa mula2 mmg mcm tu, pam dpt sket je, mmg down sangat.. tp jgn putus asa, lama2 nnt akan byk insyaAllah.. trus ckp kat diri sendiri susu cukup susu cukup.. saya pun buat stok lepas baby umur sebulan, mmg mula2 tu mcm menyedihkan tp slowly bila badan da biasa, ade je hehe psl shaklee saya pun setuju dlm 2mggu berat naik 4kg huwaaa pastu stop da.. sbb xde effect byk susu sangat pun just berat je naik mendadak, xkena dgn badan saya kot.. oye, try letak tungku yg ala2 suam kat celah ketiak hee masa pas pantang saya try tungku area situ alhamdulillah susu meriah! selamat mencobaaa :)

Felis Domestica said...

Hai...
just tips dari pengalaman sayer:
lepas pam, bila baby nak lagi, otak akan bagi isyarat pd pengeluaran susu tau, ikutkan jangan risau, cuba try picit nipple tu. kuar tak? kalau keluar maksudnya cukup. tp kalau picit tak keluar mmg masalah kot. mmg ada sesetengah wanita mcm tu kan. sabar yer. doa banyak-manyak masa susukan n masa Pam...

kami sentiasa menyokong 100%FB.













































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































Anonymous said...

Hi Su, Cuba lah yg mcm I suggested tu, Shaklee. It worked for me and I tak gemuk pun, kurus je. And like org lain kata, keep on pumping je even though dapat sikit. I masa maternity leave pun dapat sikit je, 1-2 oz je.
-Hanisah

Anonymous said...

Perhaps you would like to change the bottles and teats. I used Tommy Tippee at first, (biasa lah nak style) then Marsha tak nak... Meleleh la apa lah. Then changed to MAM, ok sikit. But the best is NUK. The teat bagus - because it's orthodontic. I pakai yg latex cos lebih lembut

Anonymous said...

keep on pumping.. kadang susu x keluar sebab kite terlalu stress..tp kalu kite selalu je pump in shaa allah akan bertambah nnti susu tu..
i just nak bgtau kalu nak beli fm utk baby beli yg pack kecik atau u boleh minta trial pack dekat klinik or hospital.. sbb takut nnti x sesuai ngan baby..i suggest enfalac A+, anmum pun ok juge..dun worry ye, setiap masalah ade penyelesaiannye..:)

Haris Zuhaina said...

As Salam Sue. Jfn stress2.. masih batu lagi lah dear...
1st, Sehein masih sedap putin momy dia, so mst lah dia reject(keliru putin). kita ni ada abau yg anak kita kenal. meaning that bila ada bau 'itu' maka ada putin 'itu'. selalunya nak ajar anak putin, dinasihatkan kita tiada dikawasan/ berdekatan. klu sue dapat nyusukan dia 6 ulan pertama dah kira baik ssgt. Lagipun 6 bulan dah makan2 dah. So, nak kata skrag ni EBF sampai 2 tahun mana ada dah. cos 6 bulan dah start makan,kan.?(dah tak sesaui dah dok pakat kata ekslusif breastfeed)
sue, cuba try putin nih... http://ima7479.blogspot.com/2013/01/ish-lain-benor-la-plak.html
don;t stress tauu. lagi stress lagi susu tak kuaq.. igt, setan mmg suka halang benda2 baik nih.. JIHAD SUE,JIHAD...

Haris Zuhaina said...

http://www.sarakids.com/blog/

Nur Zulya said...

Su jgn stress tp apa2 pun klu rezeki susu tak meriah kena redha jg.sy pn mcm tu jg.siang fm,mlm bf.bg shein minum susu NAN.susu tu bgus sbb ada probiotic.mmg sesuai utk bb yg kuar scara czer.paling penting skg ajr shein guna botol susu.

Anonymous said...

Salam Bu, ya kalo dah macam tu gamaknya kenalah carik susu formula. Macam Bubu kata siang susu formula, malam susu badan. Mlm kasi susu badan tu bukannya apa Bu, nanti kita gak yang senang x yah bangun2 nak bancuh susu. Acerli kalo nak beli susu dia ada tulis kat situ from newborn to bulan2 tertentu. Nak yang mahal ada, yang sederhana pun ada. Yang penting baby suka dan x de masalah pada baby. ABTO.

Anonymous said...

hai kak su!saya silent reader kaksu..mmg suka sgt bc blog kaksu..hr2 mesti mau jenguk tgk entry baru :)

bila kaksu bt entry psl breastfeed ni..sy terpanggil nak leave comment kat sini.anak sy baru seorg.and dia dh masuk setahun sebulan.masih fully bfeeding smpai hr ni.syukur ya ALLAH.sy sbnrnya br je lepas mengalami stress akibat susu drop yg amat sgt.smpai stok susu dh xda utk anak.smpaikan stok cukup utk minum pg..and tghri saya kena rush balik rmh pengasuh anak semata nak hntr stok susu utk ptg hari which is hmpir 2wks sy mcm org tak tentu arah.sy stress.sy nngis..:(

tp percayalah kaksu.jgn mudah mengalah ssenang itu dgn susu formula.keep pumping even baby ada dgn kt.kt je rs xcukup,sbnrnya ada je susu tu utk baby.perasaan kt mcm dh link bila bby nngis means dia xcukup susu.a BIG no for this.please kaksu..

2weeks sy bt power pumping..1jam sy buat.cumalah dpt 1-2 oz total.kalau ikut kecewanya..mmg give up dah.tp sy keep pump and pump..and kdg pun pump angin kaksu..smbil tu minum air bnyk and yes!mkn kurma..btw sy juga ada consume shaklee, sy rebus air longan kering, sy buat sup sawi..smua sy try and after 2weeks yg horror tu akhirnya berakhir juga..alhamdulillah rezeki kembali melimpah ruah wpun xpenuh peti mcm stok org lain..hukhuk..tp cukup kperluan utk anak sndiri setakat ni..

so moralnya kaksu jgn cpat give up..smntara kaksu cuti ni lah all out pumping..,msih ada masa.jgn terdetik pun nak beli susu tin apa..nnt otak kt mcm dh set lain..,susu pun dh merajuk nak keluar mcm air terjun..so dia keluar sket mcm bekalan air nak putus..setitik setitik..heee..gurau je kaksu eh..
apapun all the best mama shein!semoga shein dpt susu mama je 2thun ni..amin :)

zunirrah zamri said...

Hai su..saya silent reader su..seronokkan da de bby.like me jgk,my baby baru 2bulan 12hr..Still full BF my baby,jgn risau n rungsing,zu start pump 3hr lepas kuar hospital..mula2 dapt 1-2oz jer..makin lama makin byak..tp sllunyer zu pump skali dpt 2-4oz jer.xpe.
zu bg idea kat su.su buat mcm zu.
satu hr su cuba pump bg dpt 4botol xyah penuh pun xpe.bangun pg2 ms BF baby sebelah cuba pump sebelah,su mgkin akan dpt 2oz lbh.leps 2jam cuba lg,mula2 pump tu mmg xkuar,beberapa2 saat susu akan kuar..ms pump tu tgok tv ke,tgok muka bby ke,just rilek n tenang kan diri..ptg pun sma,baby susu sebelah su pump sbelah..kerap2 buat mcm tu..lama2 susu kita akan byak wlpun xde sebanyak org lain..at least cukup utk baby minum sepanjang hari kita kerja..pls jgn give up n jgn pikir nak beli susu FM.cuba lg dn lagi..insyallah..sebut YA Matin setiap kali pump n menyusu baby.
zu sokong su..Insyallah Allah akan beri rezeki susu yg byak utk baby su.n zu pun ibu yg bekerja.kat opis zu pump jgk kadang2 bleh 2botol kdng 1 jer..tp be positif.

MaMa aUnI

garlic & butter said...

Dont give up. The more u stressed out, the lesser the production will be.

Your body will produce milk according to your baby's age. It will increase slowly, but efficiently.

If you are on electric pump, try battery-operated or manual pump. Just try. Mine working well with manual pump. It didnt produce a lot with electric pump.

I drink milkmaid tea and air longan (buy dry longan from sensei shop and boil it. Add sugar kalau nak). It will boost the supply, but of course, different people will exprience different effect.

Eat more. Dont limit your food intake because we didnt know what kind of food will help our body to produce more milk.

Thanks.

Haris Zuhaina said...

As Salam Sue.. cuba try ni.. tp tuh lah.. bau badan kita menghalang usaha nak ajaq botoi.. cb bg org len..
http://duniasusuibu.com/persediaan-untuk-penyusuan-susu-ibu/penyusuan-melalui-kaedah-alternatif/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...