Thursday, December 20, 2012

Cepatla masa berlalu... *entry seriyus

Assalamualaikum....

Ramai yang cadangkan I jadik script writer drama sedih dekat tv lepas baca entry pasal Pengalaman Di OT Part II. Hehe. Ramai hati pembaca yang berjiwa kental tumpas jua air mata. Fadan muka. Kiter kena drag orang ramai supaya menangis bersama kerana takkan kiter nak menangis sorang-sorang kan? Tidak adil namanya.

Pejam celik dah 9 hari umur budak dobot ni. So far baby doing well jer. Nangis merengek time nak menzuzu dengan lampin basah jer... Waktu lain kalo dia dah kenyang, dia tido jer...  Kata masyarakat sekeliling, baby start meragam bila dah lepas pantang... Kata la skarang jadik Mak Panda, sok lusa taktau la jadik Mak apa kalau dah tak dapat tido terus time malam... Mak lampir barangkali.

Oh btw, smalam I bawak baby Shein pergi check up. Paed dia, Dr Adrian Goh takde. On leave. So I pergi bawak dia jumpa Doktor lain. Next check up (esok) kiter jumpa Pakcik Doktor Shein ok? Ada sentimental value sebab dia yang sambut baby. Ujian jaundice dapat after one hour. Masa baby kena amek darah tu, I sebak giler. Cembeng la skarang. Sikit-sikit nak nanges. Sian tangan tecit dia kena amek darah. Time tu I rasa macam nak sepak je Doktor Anand tu. Sebab buat my baby sakit. Over kan? Haha.


Atok fall in love dengan ular warna warni dia. Siap suruh I amek gambar dia dengan ular ni. HOVER tau? Naseb takder orang sangat... Malu kat oghang aih.


Papa Shein yang look after Shein. Tengok dia tido sebenarnya. Haha. Sazli tak bagi I jalan sendiri. Sebab dia risau I tak fit lagi. So I naik la Wheelchair. Pastu atas wheelchair tu jugak I kena pegang handbag I, handbag Mak, beg Shein siap dengan bakul tempat dia tido ltu. Dah tak nampak macam orang sakit dah I, tapi nampak macam trolly mengangkut barang dah pon. Sebab nampak mata jer. Badan dah tak nampak. Generes sangat papa Shein kan? T______T

So, sementara tunggu result darah Shein dapat, I pergi ke Emergency Dept untuk bukak jahitan ni. Doktor Ravi pon coti, he's not around. So terpaksa buat dengan Doktor lain jugak. Ni aku menzampah ni. Belum apapa I dah rasa ngilu. Saz pegang jer tangam I. Pastu I cakap sakit!!!! And Doktor yang tidak dikenali tu berkata, 'I didnt do anything yet'. HAHA. EH? Ok bye. Imaginasi I tinggi time tu. Tapi kan? Masa dia tarik benang tu, perghhhhhhhh.... Terasa sampai dalam tekak. Ngilu fefet tapayah cakap la.

Result keluar... Shein ada kuning sikit :( Tapi doktor kata, jangan risau. Itu biasa bagi baby. Dia advice suruh kerapkan lagi breast feed baby...  Lagi banyak dia kencing verak, lagi cepat kuning dia keluar. I risau giler sekarang ni. Tido pon memang tak lena dah. Asyik risau kat dia jer. Cecepat la besar baby...  Kecik, halus macam ni rasanya macam fragile sangat awak.. Hadoi la... Macam mana eh nak buat dengan jaundice ni? Selain dari kerap bagi zuzu badan dengan lebih kerap?

I seriously saspen menanti waktu abes pantang bila masyarakat sejagat berkata time itulah baby akan meragam. Shein nangis sekejap I ok. Dia nanges lama sikit mulala dengan I skali rasa nak nanges jugak. Uwaaaaaaa....


-eND-

13 comments:

marliy said...

Babe,bf baby u setiap 1hour.nanti kuning keluar ikut najis.tgk mata putih baby,if putih means tak teruk jaundis,if mata kuning better pegi hosp..if teruk,kasi baby 1-2 drops susu kambing ori atau air anggur itam.frm my experience,some hosp tak guna jarum utk amik darah baby,diorg amik darah kt kaki je.baby tak sakit mcm amik darah kt tgn.i pegi pusat perubatan islam kg baru.

A.L.I.N.A said...

Tarik benang?eh nape dulu kite czer doc just bukak plaster yg dia tutup bekas jahit tu then sembur ubat ape ntah..pastu siap...nape xde tarik benang pun?ke saya yg lupa..eh..btol mmg xde..

ina khairina said...

ehh ritu su czer kena jahit erk?nape kita 2x czer x jahit pun?doc lekat pakai gam je,agaknya la kot...sbb xde pun kena buka benang ke apa...seriau lak dengaq!

kita ank kuning dulu mak mandikan dgn air bendi....ramas2 bendi sampai keluaq lendir pastu mandikan,mmg cepat je turun bacaan kuning tu,try la mana tau berkesan jugak kat bb shein

Noorshella Jaapar said...

salam kak su,

tahniah kak, comel baby (aku xingat klu aku da wish akak)alaaaaaaaaa kaka jgn risaula psl lps pantang baby menangis n bejaga, len baby len peel dia, tp yg benarnya mmg tiap bulan baby akan berubah2 perangai dia, as for me, mcmana keadaan baby lepas lahir mcm tu jgala lpas pantang, syukur teda bejaga malam. yg pnting bagi nenen ja bila dia nangis konpom pastu lena ja tdo dia.

Anonymous said...

kalau sebelum ni dia x nangis,dia xkan nangis pas pantang,ajar waktu tido dia tetap...baby kalau cukup tido,xkan ada masalah punye..pasal bb kuning,xde cara lain,susu every 1hour..dia tido pun bg..kalau bg susu kambing bagai,takut nnt,mane yg x sterile..bb dpt jagkitan kuman plak..lg 1,kalau nak calm kan bb,urut2 bb..insyaallah..

Mally said...

hai kak suraya welcome to the mummy's world...
Kalau baby kuning sebaik-baiknya banyakkan breastfeed...
kalau nak boleh try beli herba untuk madikan baby yg kuning dekat kedai ubat cina, yang tu berkesan sbb masa kedua2 anak saya kuning mak saya guna herba tu dan mandikan bby kita.

eda said...

huhuhu kak huda ckp td baby kasu kene kuning masa kak huda anto creepe kwn kwn , trus laju laju bukak blog kasu huhuhu ...
kasu , dulu salu dgr mak ckp kat kakak2 ipar suh mandi anak dia ngn air serbuk kuning beli kat sensei cina tu .. ade gmbar bamboo ke ape ntah kat plastik dia .. kat pahang kat byk kedai sensei neh kan ...
jemur matahari mcm dh tak relevan sbb matahari kita dh tak sihat ..
dgn susu kambing ... kasik dia minum susu kambing .. pastu ape erk , buah kundur ke ape .. bg minum air .. hahahhahaa mcm bagus je nasihat ... tata

mrs kayrul said...

Klu baby kena kuning nie ubatnya memang bagi susu badan jer...pastikan baby menyusu setiap 2 jam sekali..klu baby tido kena kejutkan jugak coz baby bila kena kuning memang kerap tido....

Fiza Rauf said...

baby age less than 14 days kalau kene jaundice agak kene monitor betul2 la but if more than 14 days still jaundice, its called breastmilk jaundice.
what u have to do to reduce bilirubin in baby's blood is keep on breastfeed baby. dun give ur baby anything like susu kambing ke ape ke coz tummy dia sooooooo fragile.
what i did masa bb i jaundice is i minum susu kambing hi-goat tu.. ya mommy yg minum instead of bg diret kat baby... kan apa yg u mkn will supply to ur bb as well tru breastmilk... so kalau minum susu kambing hi-goat tu, then breastfeed baby, insya Allah baby will be fine. i tak suggest minum susu kambing ori tu sb kalau tak heat bebetul susu tu takut nti u yg sakit perut or cirit birit. so hi-goat milk tu is the best lah..

QASEEH HATIKU QASEEH said...

Bby jgn bungkus/bedung...bg open air...klu bby tr bungkus baju tebal sarung tgn kaki lg...balut lg. ..pngudaraan kurang...pns dlm kuning lg naik...jgn bg bby tido byk..bby ada kuning kuat tido n mls mnyusu....make sure bby mnyusu kerap...klu tido jg bgn kn bby...

Klu bby dr lahir jenis x manja..lps pntang pn mcm tu jg...dun wori..kcuali bby x sihat...nak tau bby sakit perut rasa bunbun yg lmbut d kpala tu...if x rata masuk k dlm ckit...means bby sakit perut/ada yg x ok..

Haris Zuhaina said...

AS Salam Sue. Betul tuh, bby kena aktif ckit dalam seminggu 2 nih, banyak pergerakan utk kelancaran darah. Klu p seng sei ada juai, ubat utk bagi bb mandi. Atau, daun kucai dibasuh bersih n bagi mendi babi. Bilas lah lepas tuh. Susu kambing or what ever tuh Sue yg minum tau, bkn bagi babay minum. Baby manusia-makannya still susu ibunya... :) SELAMAT SEMUANYA

Nur Zulya said...

ada satu masa nti baby xnk tido time mlm.siang tido jerr..huhu.tp tatau la klu lain baby lain prangai.

Chooyaya! said...

tq semua... nanti jumaat i tanya gynea i eh? kenapa i ada benang tu.... ishk. aku pon naik pelik jgk...

LinkWithin

LinkWithin