Monday, September 14, 2009

Sila Menangis Sekarang


Sekadar berkongsi cerita yang I dapat dari email pagi ni..

Saya sangat mengkagumi kerjaya sebagai guru sekolah. Sebuah kisah yang saya paparkan ini saya ulangi dari kisah benar seorang guru beberapa tahun yang lalu.

Ceritanya:

Saya mengajar di sekolah rendah di tengah2 bandaraya Kuala Lumpur. Saya mengajar sesi petang. Salah seorang murid saya setiap hari datang lambat ke sekolah. Kasut dan bajunya selalu kotor. Setiap kali saya bertanya tentang baju dan kasutnya dia hanya berdiam diri.

Saya masih bersabar dengan keadaan pakaiannya, tetapi kesabaran saya tercabar dengan sikapnya yang setiap hari datang lambat. Pada mulanya saya hanya memberi nasihat. Dia hanya menundukkan kepala tanpa berkata2 kecuali anggukkan yang seolah2 dipaksa.

Kali kedua saya memberi amaran, dia masih juga mengangguk tetapi masih juga datang lambat keesokannya. Kali ketiga saya terpaksa menjalankan janji saya untuk memukulnya kalau masih lambat. Anehnya dia hanya menyerahkan punggungnya untukdirotan . Airmata saja yang jatuh tanpa sepatah kata dari mulutnya.

Keesokan harinya dia masih juga lambat, dan saya memukulnya lagi. Namun ia masih tetap datang kesekolah dan masih tetap lambat.

Suatu hari saya bercadang untuk mengintipnya ke rumahnya. Setelah mendapatkan alamatnya, saya meneruskan niat saya. Dia tinggal di sebuah kawasan setinggan tidak berapa jauh dari sekolah. Keadaan rumahnya sangat daif.

Saya nampak murid saya itu sedang berdiri di depan rumahnya dalam keadaan gelisah. Seorang wanita yang mungkin ibunya juga kelihatan gelisah. Lebih kurang pukul 1.30 seorang anak lelaki sedang berlari2 sekuat hati menuju ke rumah itu.

Sambil berlari dia membuka baju sekolahnya. Sampai di depan rumah baju dan kasutnya diserahkan pula kepada murid saya yang terus bergegas memakainya. Sebelum pakaian sekolah sempurna dipakai, dia sudah berlari ke arah sekolah.

Saya kembali ke sekolah dengan penuh penyesalan. Saya memanggil anak itu sambil menahan airmata yang mula tergenang.

“Maafkan cikgu. Tadi cikgu pergi ke rumah kamu dan memerhatikan kamu dari jauh. Siapa yang berlari memberikan kamu baju tadi?”

Dia terkejut dan wajahnya berubah.

“Itu abang saya. Kami kongsi baju dan kasut sebab tak ada baju lain. Itu saja baju dan kasut yang ada. Maafkan saya, cikgu.” Jawabnya

“Kenapa kamu tak beritahu cikgu dan kenapa kamu biarkan saja cikgu pukul kamu?”

" Mak pesan, jangan meminta2 pada orang, jangan ceritakan kemiskinan kita pada orang. Kalau cikgu nak pukul serahkan saja punggung kamu.”

Sambil menahan airmata yang mula berguguran saya memeluk anak itu

“Maafkan cikgu, …….”

Kejadian itu cukup menginsafkan saya. Selepas itu saya cuba membantunya setakat yang mampu.

Cerita2 begini membantu melembutkan hati yang keras. Kata seorang guru, sekiranya hati kita mula keras lembutkanlah dengan perkara2 berikut;


i. Solat sunat
ii. puasa sunat
iii. berzikir
iv. bersedekah
v. mengusap rambut anak yatim (Ok, kalo nak lembut hati pasni, asal jumpa I, sila usap kepala)
vi. mendengar cerita2 kesusahan orang lain
vii. membantu orang susah

Notakaki : Ok nice.. Pagi-pagi I dah nanges sob sob sambil lap airmata dengan hujung baju ala-ala Wan Maimunah dalam drama swasta tv3.

8 comments:

Filla ~ Kasih Aleeya said...

sedih ler plaks.. tp ko jgn jadik wan maimunah bley? tak suker la dia nangis2 sambil bekemban tuh!! nak nangis jadik norlia ghani jer boleh.. hehe

Chooyaya! said...

tanak. aku nak nanges macam neng yatimah. lagi annoying.

redghost said...

sedihnya... kita patut bersyukur dengan apa yang kita ada. fikir sejenak, baju kaler turun sikit, beli baru, kasut dah pudar sikit brand die, beli baru, stokin berlubang, beli baru, tube dah ketat sebab dah gemok, beli baru jugak

Chooyaya! said...

hantu merah : ko dalam nak bertaskirah dan berinsafan ada masa jugak nak mengutuk aku eh? haha

aqmaal said...

Alaaa.... alaaa...

(x nanges, cuma bergenang air mata kerana maintain macho ok)

Chooyaya! said...

aqmaaal : pastu ada tak cebek2 muka?

aqmaal said...

dah macho cebek amendenye mek, come on..

Chooyaya! said...

aqmaal : kalo macho skali skala menangis nampak sexy dowh!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...