Tuesday, May 25, 2010

Happy Birthday Acap!

Happy 28th Birthday untuk Acap aka Acapan Acaper aka Si Hidung Kicik aka Salman Khan Malaysia aka Abang Jingkit aka Abang Hensem (Cover baik punyer lepas dah kutuk-kutuk).

I tanak klise untuk meng'wish' U, semoga cepat bertemu jodoh tapi I nak up sikit, 'Bila boleh main masak-masak macam ni lagi dengan Wife U..?' Hehe

Acap, U jangan marah eh? Maksu gurau-gurau jerk. Semoga U sihat tubuh badan dan murah rezeki selalu dan dapat belanja I eskrem green tea BR (tak habes-habes.. E!)

Terima kasih jugak pada Mira yang banyak tolong dekat dapur. Dah la rajin. Cantik macam Vanida Imran, bawak kereta cool, lepas tu dah la beli Roti Perancis gemok comel dekat Ane Melawati. Memang comel. Saper yang taknak ngorat dia ni taktau la jatuh dalam kategori apa. Ishk! :D

Kepada Kid yang tak ikut serta kerana jauh di Singapore dan jugak kepada Wakdanian lain yang absent, Maksu ucapkan selamat maju jaya (tetiba). Eh tak tak. Jangan risau. Swedish Meatball ni akan ada siaran ulangan tertakluk kepada permintaan. Eh eh?

Sekarang mari saksikan gambar yang diambil mengikut turutan dari mula start masak, sampai la kesudah. Ok.


Kiter mulakan dengan acara menggoreng meatball dan fries oleh Mira yang first batch goreng, fries semua garing-garing. Lepas 3rd batch, semua fries pon lembik dan putih jerk warnanya. Tu kuali tu, Tok Che Amah yang kasik dekat I. Terima kasih Tok! Banyak jasanya kuali tu.. I suka sangat sangat tau tau? Walaupun kuali tu tak urban. Tapi takper.


Ok. Dah siap masak dah semua. Hari tu I buat Swedish Meatball ala-ala IKEA, mushroom soup dengan garlic bread jerk. Yang garlic bread tu si Acap nak bakar dalam oven tapi I cakap, takyah. Bakar atas kuali leper sudah. Yang garlic bread tu Acap sapu garlic spread sebelah jerk, bukan 2 2 belah, yang mushroom soup tu Acap cakap kurang black pepper yang dah ah! Berapa kali yang yang. Lempang nak?

Kata Zaha, I celup tangan dalam gravy ni, tu pasal sedap. Dia cakap celup tangan dah la tangan kiri. Entah apa ah. Secret Recipe la konon. Padahal tak. Wana la tangan gigil amek gambar sampai reflect I celup tangan dalam gravy ni. Padahal I tak celup pon. Jahat. Tak baik tuduh-tuduh I mandrem tau tau?

Tiba-tiba lepas siap setting meja. Eh tak. Setting surat kabar dekat lantai dan bersila, Fruz tutup lampu, pastu Mira bawak keluar one slice chocolate indulgence cake Secret Recipe yang Mira awal-awal dah sms I cakap dia nak makan kek tu banyak-banyak, keluar dari dapur. Lepas tu Acap terharu terus tears. Lepas tu semua orang gembira selama-lamanya. Yang Acap tears tu I tipu.

Makan western food dalam pinggan free beli sabun Fab serbuk 5kg sangat cool. Korang ada? Sungguh-sungguh I bubuh parsley on top, lepas tu Wana kuis letak tepi. Fiinee fineeee!

Ok. Lebih afdal kalau berdoa sambil senyum

Meatball ini terhasil hasil dari provokasi si Apis cakap yang bebudak ni makan Swedish Meatball last time dekat rumah I pasal I beli kat kedai, pastu tapau bawak balik rumah dan mengaku I buat sendiri. Ternyata terhasil Apis. Tahniah!

Suami tembam saya makan dengan tertib dan sopan

Dan gembira bersama-sama (Nampak sangat tadek idea nak tulis caption apa)

Ok. Hampir siap. Macam yang Apis dah tau, gambar ni terpaksa di cerahkan kepada 22% supaya muka Apis nampak. Haha.

Ok dah. Boleh lipat surat kabar ni semua lepas siap makan. Tak payah bermeja-meja. Baru la ukhwah islamiah (motif?)

Joe suka tau nak tuduh-tuduh I goda dia. Padahal Wana yang nak goda dia. Haha. Tak la. Gurau. Tu tengok muka Wana, macam paling penat masak. Padahal?

Dah siap semua, sapu sampah terus. Nanti terpijak remah-remah makanan I gelik. Sajer eja geli as gelik. Baru gedik.


Lepas makan dan kenyang-kenyang, Sazli pasang dvd Ninja Assassin. Memang bagus la. Nak terkeluar semua meatball dalam perut I ni. Darah sana sini, potong kepala kaki semua. Siap sampai putus. Nasib baik Rain kacak dan ramping. Kalau tak, jangan harap I nak tengok sampai habes.

Tetiba I dapat idea. Apa kata kalau time birthday I nanti, I nak request bebudak ni pulak masak untuk I. Boleh tak? Tapi waktu tu, mungkin dapur I dah jadik macam tongkang pecah. Nak nak pulak kalau Wana yang jadik Ketua Chef. Haha

-EnD-

3 comments:

emy/mamasuri said...

bestnya meatballs tu..ala2 ikea..
nyum2...
awk..comelnyer gambo kawen awak..
jelos..

Lenny said...

jap jap.. i mmg ngaku dah lama ketinggalan tak baca blog since beranak.. so... cam confuse..

meat ball tuh wat sendiri ke...
wahhh... hebatss!! tabiiikk... aci tak kalu email recipe? ngeh ngeh ngeh..:D

Chooyaya! said...

emy : sedap2 gitu jerk la (merendah diri) lawo? hehe. malu malu.

lenny : ha ah darling. i buat sendiri. i hebat. haha. dah ada resepi dah la awak. tengok kt tag masak2 eh eh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...